Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ενοχή των κατηγορούμενων πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, στην υπόθεση Βαγγέλη Γιακουμάκη, για τους οκτώ κατηγορούμενους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων

Διαβάστε ακόμη: Υπόθεση Γιακουμάκη: «Ο Βαγγέλης είχε σκεφτεί να πέσει από το παράθυρο» - Συγκλονίζει συμφοιτητής του

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Γιακουμάκη λέγοντας πως το 2013 πήγε στα Γιάννινα και έμεινε στην εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής μαζί με τους κατηγορουμένους. «Περιγράφεται ως ήσυχο και εσωστρεφές παιδί. Οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν μία ομάδα με αλαζονική συμπεριφορά σαν συμμορία και λόγω της παραβατικής τους συμπεριφοράς την αποκαλούσαν "η ομάδα  των Κρητικών". Ο Βαγγέλης προφανώς φοβόταν να καταγγείλει τη βία γιατί έβλεπε ότι θα ενταθεί και η βία συνεχιζόταν», είπε η εισαγγελέας σύμφωνα με το epirus-tv-news.gr. «Δύο συμφοιτητές του Βαγγέλη για να δώσουν ένα τέλος κατήγγειλαν τα άτομα αυτά στη σχολή, στην υπεύθυνη της εστίας και στον διευθυντή. Σχεδόν καθημερινά, ανέφερε, του έκλειναν το νερό, τον ακινητοποιούσαν και τον χλεύαζαν. Όλοι εναντίον ενός», ανέφερε. 

«Με θλίβει να έρχονται στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και να λένε δεν ξέρω τι είναι bullying»

Για τους υπεύθυνους της Γαλακτοκομικής Σχολής η εισαγγελέας σημείωσε πως «με θλίβει να ακούω από καθηγήτρια που αρνείται τον ίδιο της τον τίτλο να επικαλείται προσωπικά δεδομένα και να λέει ότι δεν τον ρώτησε για όλα. Με θλίβει να έρχονται στα δικαστήρια εκπαιδευτικοί και να λένε δεν ξέρω τι είναι bullying. O Bαγγέλης καθησύχασε τους γονείς του και άλλαξε δωμάτιο. Αντί να τιμωρηθούν εκείνοι τιμωρήθηκε το θύμα. Ο διευθυντής της Γαλακτοκομικής δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει και έτσι η ομάδα δεν σταμάτησε την παραβατική της δραστηριότητα». 

«Καθεστώς φόβου»

Η εισαγγελέας έκρινε πως είναι αξιόπιστη η κατάθεση του Νίκου Δαβρή «για τον οποίο ο Βαγγέλης ένιωσε ευγνωμοσύνη που τόλμησε να μιλήσει ενώ οι άλλοι σώπαιναν. Η ομάδα είπε ενέπνεε φόβο στους συμφοιτητές της και εκεί αποδίδει όπως σημείωσε την επιφυλακτική κατάθεση μαρτύρων και ιδιαίτερα όσων κατάγονται από την Κρήτη». Η εισαγγελέας υποστήριξε πως επικρατούσε ένα καθεστώς φόβου στη Γαλακτοκομική Σχολή και υποστήριξε ότι από τα περιστατικά προκύπτει πως θα μπορούσε να προκληθεί βαριά σωματική βλάβη. 

«Ασφυξία»

Μιλώντας για το περιστατικό με το κλείσιμο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στη ντουλάπα, η εισαγγελέας είπε πως από αυτό θα μπορούσε να προκληθεί ασφυξία, υποξία και κίνδυνος ζωής τονίζοντας πως «είναι οδυνηρό να κλείνεις έναν άνθρωπο στη ντουλάπα και είναι βέβαιη η ψυχική του διαταραχή από αυτό ακόμα και μη αναστρέψιμη».  Η εισαγγελέας ανέφερε ακόμα ότι ο ισχυρισμός ότι όλα ήταν πειράγματα και μη επικίνδυνα, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος.

«Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Βαγγέλη» 

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι δεν ήθελαν να προξενήσουν βλάβη, είχαν την ικανότητα να καταλάβουν τι είναι αυτό που κάνουν. Μετά από 6 χρόνια δεν αναλογίστηκαν τις πράξεις τους μήπως με αυτές συνέβαλαν έστω και κατ’ ελάχιστο όχι παραπάνω στο θάνατο του Βαγγέλη. Κανείς δεν ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Βαγγέλη που πέρασε όλα αυτά. Μόνο οι κατηγορούμενοι και οι φίλοι τους αποκάλεσαν με ασέβεια και θράσος πλάκες αυτά τα περιστατικά», είπε επίσης η εισαγγελέας. 

«Θα ήθελα να ρωτήσω πως νιώθουν»

«Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα οι κατηγορούμενοι αλλά σέβομαι το δικαίωμά τους. Θα ήθελα να ρωτήσω τους ίδιους πώς θα ένιωθαν. Δεν ήταν αμοιβαία πειράγματα. Είναι αβάσιμο ότι το θύμα τα εκλάμβανε ως πειράγματα. Τον πείραζαν γιατί ήταν αδύναμος χαρακτήρας .Ο Βαγγέλης στοχοποιήθηκε. Τα θύματα αισθάνονται ντροπή και φόβο γι  αυτό καθίστανται ευάλωτα. Αν είχαν βασικές γνώσεις στις Σχολή θα ήξεραν γιατί ο Βαγγέλης δεν μιλούσε. Οι αρμόδιοι ειθελημένα δεν αντιλήφθηκαν τη σιωπή του Βαγγέλη. Κρίνω ότι οι πράξεις τελέστηκαν και προτείνω της ενοχή τους για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κάτω από επικίνδυνες συνθήκες», τόνισε η εισαγγελέας. 

Η κατάθεση της υπεύθυνης της εστίας και η αποχώρηση των γονιών 

Η υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής υποστήριξε στην κατάθεσή της στο δικαστήριο πως δεν είχαν πέσει στην αντίληψή της περιστατικά βίας εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. 

Στη Γαλακτομική, σημείωσε, προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση με ότι μέσα διέθεταν ενώ τα πρώτα περιστατικά βίας (κλείσιμο στη ντουλάπα, ξύρισμα, σπρώξιμο) τα έμαθαν από τον Νίκο Δάβρη. Υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι της σχολής προσπάθησαν να πείσουν παιδιά να καταθέσουν όσα γνώριζαν αλλά οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό.  «Μιλήσαμε με τη μητέρα του Βαγγέλη και μας είπε ότι της είχε πει ο Βαγγέλης πως όλα ήταν καλά και ότι συνέβαινε ήταν μεταξύ φίλων», ανέφερε η υπεύθυνη της εστίας. Ισχυρίστηκε ότι πρότειναν στον Βαγγέλη να αλλάξει δωμάτιο και δεν μπορούσε να πει περαιτέρω λόγω προσωπικών δεδομένων. 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της εστίας, ο Βαγγέλης «δεν μιλούσε» και το μόνο που είχε καταλάβει η ίδια από την αλλαγή του δωματίου ήταν πως ο φοιτητής είχε επηρεαστεί και δεν πήρε ως «πλάκα» κάτι που του είχαν κάνει. Σε αυτό το σημείο οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη εμφανώς φορτισμένοι βγήκαν έξω από την αίθουσα.

Το περιστατικό με το κλείσιμο του νερού στο μπάνιο γινόταν συχνά και δεν ανησύχησε, όπως είπε η υπεύθυνη της εστίας, ενώ για το ξύρισμα και το σπρώξιμο ανέφερε πως διερευνήθηκαν ως πιθανά επικίνδυνα προσπαθώντας να κάνουν ενέργειες για να μην στοχοποιήσουν τον Βαγγέλη. Η υπεύθυνη της εστίας υποστήριξε ότι ο Βαγγέλης μετά την αλλαγή του δωματίου «ήταν χαρούμενος» ενώ σε ερώτηση για το αν είχε δει σημάδια στο σώμα του είπε πως «είχα δει κάποιες γρατσουνιές στην άκρη των δακτύλων του».

Αν αυτά συνέβαιναν στα παιδιά της όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πώς θα ένοιωθε, η μάρτυρας αρκέστηκε να πει πως θα ρωτούσε για τη σοβαρότητά τους, δεν θα ένοιωθε περίεργα καθώς πάντα πρέπει κανείς να έχει μία ανησυχία με τα παιδιά. Όταν ρωτήθηκε για το αν είχε ακουστεί κάτι για bullying, η απάντησή της ήταν αρνητική και συμπλήρωσε πως η ίδια δεν έχει γνώσεις ψυχολογίας καθώς είναι γεωπόνος.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 7 Ιουλίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA