Μενού
  • Α-
  • Α+

Διενέργεια self test κατά την επιστροφή από τα νησιά για τους ταξιδιώτες άνω των 12 ετών, είναι η νέα σύσταση, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό. Ταυτόχρονα, «επιστρέφει» ουσιαστικά η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός. 

O κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα ισχύοντα για τη μετακίνηση προς τα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο, δηλαδή: 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για rapid test 

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να χρειάζεται rapid ή μοριακό τεστ και όχι μόνο self test, ανέφερε ότι αυτό όντως συζητήθηκε στην Επιτροπή, αλλά τόνισε πως πρώτα πρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές σε όλα τα νησιά. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στην εστίαση από σήμερα Πέμπτη, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι και είπε ότι με τη τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Όπως είπε, από την ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας έχει αποδειχθεί ότι σημαντικό ποσοστό κρουσμάτων συνδέεται με τους χώρους διασκέδασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς θύμισε τα μέτρα που είναι: 

  • Για καταστήματα κάτω των 200 τ.μ, θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών. 
  • Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση απο την επόμενη μέρα της παράβασης για 7 ημέρες. 
  • Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφγράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες. 
  • Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια 

«Να έχουμε τη μάσκα στην τσάντα»

Σύσταση για υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Η μάσκα φέτος το καλοκαίρι θα είναι υποχρεωτικά στην τσάντα μας», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού μετά την «έκρηξη» στα κρούσματα. «Εξαιρετικά σημαντικό να μη ξεχνάμε την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η μάσκα είναι από τα βασικότερα» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Συνεχίζουμε με ψυχραιμία. Στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Οι νέοι μας πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, πριν πάνε διακοπές», ανέφερε.

Νέα ραγδαία αύξηση στα κρούσματα

Την ανιούσα για τρίτη συνεχή ημέρα έχουν παρει τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, σε 2.107 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 10 θάνατοι, ενώ 153 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ. 

Η μετάλλαξη Δέλτα η κυρίαρχη 

Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. ι μολύνσεις σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, αυξήθηκαν κατά 67 μέσα σε μία εβδομάδα με τα κρούσματα πλέον να ανέρχονται σε 121 και την Αττική με το Ηράκλειο να βρίσκονται στο επίκεντρο.  Στην Αττική παρατηρήθηκε αύξηση 31 κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα καθώς από τα 8 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί την περασμένη εβδομάδα πλέον ανέρχονται σε 39, ενώ στο Ηράκλειο ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε αφού από τα 30 κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής του κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα πλέον ανέρχονται σε 58.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA