Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται σε πανελλαδικό επίπεδο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει πλέον διασπορά στη χώρα, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να επιχειρούν να βάλουν «φρένο» στο 4ο κύμα με νέα μέτρα. Πλέον, ισχυρή είναι η σύσταση για μάσκα παντού και για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά. Υπενθυμίζεται ότι όσοι ταξιδεύουν με πλοία, ΚΤΕΛ και τρένα, πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε rapid test ή PCR test αν δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επίσης, η είσοδος στα γήπεδα θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους θεατές. 

Διαβάστε ακόμη: «Πορτοκαλί» ο Νότιος Τομέας Αθηνών - Ποιες περιοχές αλλάζουν επίπεδο

Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (8/7) στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ισχυρή σύσταση είναι η διενέργεια self test για όσους επιστρέφουν από νησιωτικούς προορισμούς και είναι άνω των 12 ετών. O κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα ισχύοντα για τη μετακίνηση προς τα νησιά με πλοίο και αεροπλάνο, δηλαδή: 

Μάσκα παντού 

Σύσταση για υποχρεωτική μάσκα σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, εκεί όπου παρατηρείται συνωστισμός, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Η μάσκα φέτος το καλοκαίρι θα είναι υποχρεωτικά στην τσάντα μας», τόνισε. «Εξαιρετικά σημαντικό να μη ξεχνάμε την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η μάσκα είναι από τα βασικότερα» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Συνεχίζουμε με ψυχραιμία. Στόχος είναι η εμβολιαστική κάλυψη. Οι νέοι μας πρέπει να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, πριν πάνε διακοπές», ανέφερε.

Είσοδος στα γήπεδα 

Μόνο με εμβολιασμένους θεατές και με υποχρεωτική χρήση μάσκας θα μπαίνουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα, ενώ η χωρητικότητα θα είναι έως 80%. Προβλέπεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του κάθε αγώνα.

Σε ανακοίνωση του υφυπουργείου Αθλητισμού αναφέρεται: 

Η «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού

» ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», ως προς το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα, που είχε θέσει το υφυπουργείο Αθλητισμού και επεξεργάζονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα και αποφάσισε ότι:

Η πληρότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αναλόγως αν διαθέτουν ή όχι ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων, θα φτάσει έως και το 80%:

  • μόνο με εμβολιασμένους θεατές (εννοούνται και οι νοσήσαντες με ανάλογο πιστοποιητικό),
  • με υποχρεωτική χρήση μάσκας,
  • ποσοστό ανήλικων που δεν μπορούν να εμβολιασθούν

Στα ανοικτά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (25.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) η διαστάυρωση θα γίνεται με πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα ανοικτά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (10.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται κατά τον έλεγχο στην είσοδο. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Στα κλειστά γήπεδα με ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 80% της μέγιστης πληρότητας (8.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ η διασταύρωση θα γίνεται με εμβολιαστικό πιστοποιητικό στην έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα ζητείται πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Τέλος, στα κλειστά γήπεδα χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων θα εισέρχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι και έως 5% μη εμβολιασμένοι (ανήλικοι), καλύπτοντας το 60% της μέγιστης πληρότητας (3.000 ανώτατο όριο θεατών), ενώ θα υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο. Το έως 5% των μη εμβολιασμένων (ανήλικοι) θα πρέπει να έχει στη διάθεση του πιστοποιητικό διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή Rapid).

Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση προς τις ΠΑΕ, τα αθλητικά σωματεία και τα ΜΜΕ να απασχολούν στους αθλητικούς χώρους εμβολιασμένους επαγγελματίες. Οι εργαζόμενοι στους αθλητικούς χώρους που δεν θα είναι εμβολιασμένοι, πρέπει να έχουν υποβληθεί σε υποχρεωτικό PCR (48 ωρών) ή rapid test (24 ωρών) πριν από την έναρξη του εκάστοτε αγώνα.

Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για το πότε θα αρχίσει η ισχύς των μέτρων.

Καθήμενοι στη διασκέδαση 

Μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Νότια Προάστια που μετατοπίστηκε στο «πορτοκαλί» του χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης και η Ίος που ο κορονοϊός «χτύπησε» νεαρές ηλικίες, αποφασίστηκε και ισχύει από την Πέμπτη 8 Ιουλίου η παρουσία αποκλειστικά και μόνο καθήμενων πελατών σε καταστήματα διασκέδασης. 

«Κληρώνει» τη Δευτέρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό 

Το «χορό» στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αναμένεται ν' ανοίξουν οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ οι επόμενοι που ενδέχεται να ακολουθήσουν είναι οι εκπαιδευτικοί, όσοι κατατάσσονται στο στρατό αλλά και οι αθλητές ερασιτεχνικών και επαγγελματικών σωματείων. Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι σε περίπτωση άρνησης δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα και θα αφορούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι όσοι επιμείνουν να μην εμβολιαστούν, δεν θα απολυθούν από τα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας αλλά θα μεταφερθούν σε θέσεις στις οποίες δεν θα έχουν επαφή με το κοινό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA