Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη διασπορά του κορονοϊού στις κατασκηνώσεις, καθώς, όπως σημειώνουν, αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες συρροές από παιδιά που μπορεί να μολυνθούν και στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό. Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, και ο καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργος Χρούσος, μιλώντας στο Reader.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά τη σοβαρότητα του θέματος, καθώς, όπως υπογραμμίζουν, αυτό μπορεί να δημιουργήσει νέες συρροές κρουσμάτων, οι οποίες είναι πιθανόν να πλήξουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι έχουν βρεθεί κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά σε κατασκηνώσεις στο Λαύριο, στην Ηλεία, στο Σοφικό Κορινθίας, στο Καπανδρίτι, στα Χανιά και στη Χαλκιδική

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: 2.065 τα νέα κρούσματα - 139 οι διασωληνωμένοι και 10 οι νέοι θάνατοι σε 24 ώρες

Ειδικότερα, τώρα που η μετάλλαξη Δέλτα έχει εμφανιστεί σε όλη τη χώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα στις κατασκηνώσεις, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά. Όπως αναφέρουν, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος καθώς τα παιδιά που βρίσκονται στις σκηνές ή στα σπιτάκια προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και αυτό μπορεί να συμβάλλει στην πιο γρήγορη μετάδοση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το συγκεκριμένο στέλεχος είναι έως και 60% πιο μεταδοτικό από εκείνο της βρετανικής μετάλλαξης. Αυτό οφείλεται στο ότι ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να ενωθεί πιο εύκολα με την επιφάνεια του κυττάρου και εισχωρήσει μέσα σε αυτό. Οι συνθήκες που επικρατούν μέσα σε μια κατασκήνωση είναι ιδανικές για μια μαζική εξάπλωση.

Μαζάνης: Πρέπει να κλείσουν οι κατασκηνώσεις για ένα διάστημα

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης, μίλησε για την αναγκαιότητα να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας των κατασκηνώσεων και ίσως για ένα διάστημα να επανεξεταστεί η λειτουργία τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στις κατασκηνώσεις συγχρωτίζονται παιδιά από διαφορετικές περιοχές, ακόμα και από άλλους νομούς. Για παράδειγμα, στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής υπήρχαν παιδιά που ήταν από τη Λάρισα και τον Βόλο. Αυτά τα παιδιά βρίσκονται όλη μέρα μαζί και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Προσθέστε τώρα ότι μια φορά την εβδομάδα τα επισκέπτονται στις κατασκηνώσεις οι γονείς. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη διασπορά, επομένως χρειάζεται αρκετή προσοχή. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας και ίσως για ένα διάστημα να κλείσουν οι κατασκηνώσεις, προκειμένου να δούμε τι θα γίνει με την όλη κατάσταση».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το αν η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί διαφορετικά συμπτώματα στα παιδιά, ο κ. Μαζάνης σημείωσε ότι τα συμπτώματα όλων των μεταλλάξεων «είναι λίγο πολύ τα ίδια». «Μπορεί να έχουν ρινίτιδα, βήχα, να κάνουν πυρετό και να έχουν πόνο στον λαιμό. Βέβαια, μπορεί και να μην κάνουν απολύτως τίποτα και να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, πράγμα που κάνει πιο επικίνδυνη την κατάσταση για να μεταδοθεί πιο εύκολα» λέει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος.

Χρούσος: Αναγκαιότητα ο εμβολιασμός

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, ανέφερε πως το στέλεχος της μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό και πιο παθογόνο. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «τα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα από το συγκεκριμένο στέλεχος. Εμφανίζουν μια ανθεκτικότητα και τις περισσότερες φορές η εικόνα δεν είναι βαριά».

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο, εξήγησε ο καθηγητής, τον έχουν οι ηλικίες άνω των 60, ειδικότερα αν είναι ανεμβολίαστοι. Γι' αυτό συνέστησε στους παππούδες και τις γιαγιάδες να κρατούν τις αποστάσεις από τα εγγόνια, ειδικότερα εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να μεταδοθεί μέχρι και στα 4 μέτρα. «Εάν κάποιος νοσεί και περάσει απλά από κοντά μπορεί και εσύ να κολλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Reader.gr.

Ο καθηγητής, στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς, καλώντας τους πάντες να σπεύσουν να εμβολιαστούν καθώς έτσι θωρακίζονται από τον κορονοϊό και σταματούν τον κύκλο μετάδοσης. Ακόμα, όπως σημείωσε, αποφεύγουν την πιθανότητα να νοσηλευτούν σοβαρά σε κάποια ΜΕΘ.

Μπαρδάκης: Θα είχαμε αποτρέψει πολλά, αν είχαμε συνεργαστεί με το υπουργείο Εργασίας

Πάντως, για ασυνεννοησία με το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Παιδικών Κατασκηνώσεων, Παναγιώτης Μπαρδάκης, με αφορμή την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού. Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, 7 Ιουλίου, στο OPEN, ο κ. Μπαρδάκης ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα για τις κατασκηνώσεις εκδόθηκαν αργά και ότι αυτά έχουν ισχύ μιας εβδομάδος ενώ η κάθε περίοδος για την κατασκήνωση διαρκεί 15 μέρες. «Δεν ξεκινήσαμε καλά φέτος (...) δεν υπήρχε συνεργασία μεταξύ ημών και του υπουργείου Εργασίας. Επί τρεις μήνες προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε με το υπουργείο Εργασίας ενώ το επίσημο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ξεκινούσε 15 Ιουλίου του 2021, μάθαμε ότι έχει βγει πρωτόκολλο στις 18 Ιουνίου, μετά δηλαδή την έναρξη των κατασκηνώσεων», ανέφερε ο κ. Μπαρδάκης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA