ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/07/2021 15:42

Covid Free GR: Ετοιμη η πλατφόρμα που επαληθεύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Πώς λειτουργεί

Η εφαρμογή «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Πιστοποιητικών και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr

Covid Free GR: Ετοιμη η πλατφόρμα που επαληθεύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Πώς λειτουργεί
Covid Free GR: Ετοιμη η πλατφόρμα που επαληθεύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Πώς λειτουργεί
Ανάγνωση:

H εφαρμογή «Covid Free GR» θα χρησιμοποιείται στον κλάδο της εστίασης για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού. H παρουσίαση της εφαρμογής Covid Free GR έγινε στις έκτακτες ανακοινώσεις Κικίλια, Γεωργιάδη και Πιερρακάκη για τα νέα μέτρα στην εστίαση και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε ότι από την προσεχή Παρασκευή, 16 Ιουλίου, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι μόνο για τους εμβολιασμένους.

Το «εργαλείο» για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα για την εστίαση, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα είναι η εφαρμογή «Covid Free GR» που σχεδίαζε η ΕΔΥΤΕ GRNET φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η οποία θα είναι ήδη από σήμερα διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
  • Νόσησης – Εως 6 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Οι οδηγίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρουσίασης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, για την εφαρμογή Covid Free GR:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ COVIDFREE.GR ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ