ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/07/2021 20:21

Εστίαση: Αυτά είναι τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις – Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός

Διαφορετικές σημάνσεις θα έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος», «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό»

Εστίαση: Αυτά είναι τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις – Πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Νέες εποχές στην εστίαση ελέω κορονοϊού, με τα καταστήματα να υποχρεούνται πλέον να έχουν συγκεκριμένη σήμανση, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές αν μπορούν να μπουν ή όχι, αναλόγως του «επιπέδου εμβολιασμού» τους.

Συγκεκριμένα, από τις 16 Ιουλίου (και μέχρι τις 31 Αυγούστου) οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης θα «χαρτογραφούνται» με τρία διαφορετικά σήματα στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι τρεις διαφορετικές σημάνσεις είναι οι εξής: «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό».

Αναλυτικά:

Χώρος Covid Free

Τα εν λόγω καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Οι πελάτες θα πρέπει να είναι μόνο καθήμενοι, θα τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων ενώ θα υπάρχουν και αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων.

Μεικτοί Χώροι

Στις επιχειρήσεις με αυτό το σήμα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες, ενώ στη διαμόρφωση του χώρου, η σήμανση θα προβλέπει ξεχωριστά τμήματα της επιχείρησης που θα μπορούν να κάθονται οι πελάτες, που θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν νοσήσει ή να έχουν κάνει τα προβλεπόμενα τεστ.

Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό

Με αυτό το σήμα θα πιστοποιούνται οι επιχειρήσεις στις οποίες όλο το προσωπικό που εργάζεται έχει εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή

Για να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού, η κυβέρνηση - δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, - ανακοίνωσε ότι θα παρθούν νέα μέτρα. Αυτά είναι τα εξής:

 • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.
 • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
 • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν λειτουργία είτε με αμιγή είτε με μεικτή λειτουργία.
 • Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
 • Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου ή για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.
 • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.
 • Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
 • Τα πανηγύρια θα γίνονται μόνο με καθήμενους.
 • Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εμβολιαστούμε και πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ερχεται το Covid Free GR - Πώς θα λειτουργεί

H παρουσίαση της εφαρμογής Covid Free GR έγινε στις έκτακτες ανακοινώσεις Κικίλια, Γεωργιάδη και Πιερρακάκη για τα νέα μέτρα στην εστίαση και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαίωσε ότι από την προσεχή Παρασκευή, 16 Ιουλίου, και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι μόνο για τους εμβολιασμένους.

Το «εργαλείο» για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα για την εστίαση, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα είναι η εφαρμογή «Covid Free GR» που σχεδίαζε η ΕΔΥΤΕ GRNET φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η οποία θα είναι ήδη από σήμερα διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, η εφαρμογή «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

 • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
 • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
 • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

 • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
 • Νόσησης – Εως 6 μήνες μετά το πρώτο θετικό τεστ
 • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
 • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ COVIDFREE.GR ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ