Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρομάζουν τα κρούσματα κορονοϊού που αυξάνονται εν μέσω καλοκαιριού. Μόνο την Τρίτη, 13 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.109 κρούσματα με τα σενάρια – αν δεν τηρηθούν τα νέα μέτρα και αν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό όσοι δηλώνουν αρνητές του κορονοϊού – να είναι εφιαλτικά. 

Χαρακτηριστική της τρομακτικής έκρηξης των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι η τελευταία πρόβλεψη που έκανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας: Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι περί τα τέλη Αυγούστου τα κρούσματα κορονοϊού μπορεί να φτάσουν ημερησίως τα 15.000 με 20.000. 

Δυσοίωνα, όμως, είναι και τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για τη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι ένας φορέας μπορεί να κολλήσει 9 άτομα σε μισό λεπτό

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα λύματα σημειώνουν διαρκώς αύξηση. Ενδεικτικό είναι ότι στο Ηράκλειο αυξήθηκαν κατά 530% (από τις 5 έως τις 11 Ιουλίου σε σχέση με το διάστημα 28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου). Στην Αττική, μάλιστα, για το ίδιο διάστημα τα λύματα αυξήθηκαν κατά 106%. Και αυτό προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς ενώ κάνει την κυβέρνηση να παίρνει νέα μέτρα, προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορονοϊού

Σύψας: 15.000 έως 20.000 κρούσματα στα τέλη Αυγούστου 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικίνδυνη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για 15.000 με 20.000 κρούσματα ημερησίως περί τα τέλη Αυγούστου. «Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα. Στα μέσα προς τέλη Αυγούστου με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 και 20.000 κρούσματα. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε πως από τη στιγμή που οι νέοι λόγω του καλοκαιριού θα πάνε στα χωριά τους, θα υπάρξει διασπορά του ιού με αποτέλεσμα «τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολιάστοι να μολυνθούν και δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση».

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη Δέλτα: Ενας φορέας μπορεί να κολλήσει 9 άτομα σε μισό λεπτό 

Ενας φορέας της μετάλλαξης Δέλτα σε περιβάλλον δίχως ανοσία μπορεί να μεταδώσει σε 8 με 9 ανθρώπους τον ιό, πολύ εύκολα, σε διάστημα - το πολύ - μισού λεπτού, τόνισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε δηλώσεις του στον Real Fm Θεσσαλονίκης. «Με το στέλεχος της Γουχάν, αντίθετα, θέλαμε 15 λεπτά σε κοντινή απόσταση και να μιλάμε, προκειμένου να υπάρξει μετάδοση», υποστήριξε.

«Καταλαβαίνουμε όλοι», λοιπόν, «ότι είναι δύσκολο να το αποφύγεις αν δε τηρείς κάποια μέτρα», όπως οι αποστάσεις, η μάσκα κλπ., συνέχισε ο κ. Σαρηγιάννης. 

Σε ερώτηση σχετικά με τη μετάλλαξη Εψιλον, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως δεν έχει καταγραφεί κρούσμα με αυτή την παραλλαγή στην Ελλάδα ενώ επεσήμανε πως οι αλλαγές στην πρωτεϊνική ακίδα αυτού του στελέχους δημιουργούν ανησυχία για μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε περίπτωση νόσησης, γεγονός που «αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού». Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι ο εμβολιασμός όπως και η τήρηση των μέτρων είναι η μόνη λύση, συμπληρώνοντας πώς ο καιρός δεν μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα ενός τέτοιου ιού.

Κορονοϊός: Ρεκόρ διμήνου στα κρούσματα 

Την ώρα που οι νέοι αδιαφορούν για το εμβόλιο και «ψηφίζουν» κορονοπάρτι χωρίς μέτρα προστασίας, τα κρούσματα καταγράφουν ανοδική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 3.109 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 13 Ιουλίου αποτελούν ρεκόρ διμήνου στα κρούσματα. Την τελευταία φορά που η χώρα μας μας είχε πάνω από 3.000 κρούσματα ήταν στις 11 Μαΐου (καταγράφηκαν 3.172 κρούσματα). Στις 11 Ιουνίου καταγράφηκαν 784 κρούσματα και στις 11 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.464 νέα κρούσματα. Δηλαδή, μέσα σε δύο ημέρες, τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν δραματικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA