Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού «σαρώνει» σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες για τη μεταδοτικότητά της, μία άλλη μετάλλαξη φέρνει νέα αναστάτωση στους επιστημονικούς κύκλους. Συγκεκριμένα μία νέα έρευνα βρίσκει πώς η μετάλλαξη Έψιλον, γνωστή και ως μετάλλαξη της Καλιφόρνια μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο και για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Ερχεται κύμα ασθενών στο μέλλον από την long covid - Μακροχρόνιες βλάβες κι αυτοάνοσα

Ειδικότερα σύμφωνα με μία έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και του Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας Vir που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, εντόπισε τρεις νέες παραλλαγές στην ακίδα πρωτεΐνης της μετάλλαξης Έψιλον, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει και να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Το γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες είναι πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη μπορεί να αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά 70%, αλλά και να παρεμποδίσει τη δημιουργία φυσικών αντισωμάτων που δημιουργεί ο οργανισμός κάποιου ατόμου που έχει νοσήσει από κορονοϊό. Το ενθαρρυντικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα πάντως είναι πως η μετάλλαξη Έψιλον δεν εμφανίζεται να είναι πιο μεταδοτική από το κλασικό στέλεχος του ιού.

Η μετάλλαξη Έψιλον εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2020 στην Καλιφόρνια αλλά ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτη μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο. Όταν ανακαλύφθηκε ήταν γνωστή ως  B.1.429 ή μετάλλαξη της Καλιφόρνια. Αργότερα διαχωρίστηκε σε δύο διαφορετικές εκδοχές στις B.1.427 και την πιο συνήθη B.1.429. 

Το αποτέλεσμα της έρευνας

Αναλυτικότερα στα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουλίου στο περιοδικό «Science», βρήκε πως και οι δύο τύποι της μετάλλαξης είχαν την ικανότητα να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων των εμβολίων που χρησιμοποιούν mRNA όπως της Pfizer και της Moderna, κατά 50-70%. Ακόμα ανακάλυψε ότι εξουδετερώνει τη λειτουργία 14 από τα 34 αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια.

Πάντως σύμφωνα με τη Daily Mail, μέχρι στιγμής από τα 49.221 κρούσματα της μετάλλαξης που έχουν εντοπιστεί σε 44 χώρες. Το 97% αφορά μολύνσεις που βρέθηκαν στις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν τα μισά κρούσματα, λίγο περισσότερα από 22.000 έχουν βρεθεί στην Καλιφόρνια.

Η έξαρση της συγκεκριμένης μετάλλαξης υπήρξε τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε φτάσει να απαριθμεί κοντά στα 697 κρούσματα, έκτοτε έχει προσεγγίσει το 0 και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η μετάλλαξη πλέον αντικατοπτρίζει το 0,1% των ημερησίων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, εν αντιθέσει με τη μετάλλαξη Δέλτα που ευθύνεται για το 51% των μολύνσεων στη χώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA