Μενού
  • Α-
  • Α+

Θεωρείς τον εαυτό σου ιδανικό υποψήφιο για εργασία σε ελληνική αλυσίδα super market; Στην περίπτωση, που δε διαθέτεις πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σίγουρα δε θα δεις το όνομά σου στη σχετική λίστα και σίγουρα δε θα σε καλέσουν για συνέντευξη. Αναζητάς απασχόληση ως οικιακή βοηθός, σερβιτόρος/α, ψήστης-τυλιχτής, babysitter, μάγειρας, μαία, γηροκόμος ή αποθηκάριος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσεις τη θέση είναι η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Προβληματισμός για την ανοσία των ηλικιωμένων – Σκέψεις για τρίτη δόση

Την ώρα που κορυφώνεται η δημόσια συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή μη του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε μια σειρά επαγγελματικών κατηγοριών και κατατίθεται στη Βουλή η σχετική τροπολογία, η αγορά δείχνει να έχει ήδη αυτορυθμιστεί προσαρμοζόμενη στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκτός από απόδειξη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης αποτελεί πλέον απαραίτητο προσόν διεκδίκησης μιας θέσης σε όλο το εύρος των επαγγελμάτων. Μάλιστα, ιεραρχείται στην πρώτη θέση σε συγκεκριμένους κλάδους δείχνοντας τη δυναμική των πραγμάτων.

Σύμφωνα λοιπόν με την τροπολογία και για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία και το προσωπικό όλων των υγειονομικών δομών της χώρας. Επιπλέον, το προσωπικό, που θα προσληφθεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις παραπάνω μονάδες θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην πράξη όμως η αγορά εργασίας σε μεγάλο βαθμό έχει κατατάξει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού όχι στα επιθυμητά αλλά στα απαραίτητα προσόντα, που θα πρέπει να διαθέτουν και να αποδεικνύουν, οι υποψήφιοι εργαζόμενοι. Συνεπώς, η υποχρεωτικότητα ήδη εφαρμόζεται σε εκτεταμένη κλίμακα και σε επαγγελματικούς κλάδους, που δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο μη εμβολιασμός φαίνεται ότι αποτελεί αυτόματα για πάρα πολλούς εργοδότες λόγος αποκλεισμού υποψηφίων, οι οποίοι, κατά τα λοιπά, μπορεί να διαθέτουν ένα πλούσιο βιογραφικό για τη συγκεκριμένη θέση. Απόδειξη αυτού είναι οι δεκάδες αγγελίες των τελευταίων ημερών, που αποδεικνύουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν σαφώς περισσότερες πιθανότητες να εργαστούν και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζουν την αναζήτηση εργασίας από πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Από την άλλη πλευρά, στις αγγελίες για προσφορά εργασίας ο εμβολιασμός παρουσιάζεται ως βασικό προσόν, που θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη απασχόληση.

Ιδανικοί υποψήφιοι μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Χαρακτηριστική του κλίματος του επικρατεί στην αγορά είναι η αγγελία ελληνικής αλυσίδας super market, που ζητά υπαλλήλους για εξαήμερη πλήρη απασχόληση. Με βάση την αγγελία το πρώτο πράγμα, που θα πρέπει να διαθέτουν οι ιδανικοί υποψήφιοι είναι πιστοποίηση εμβολιασμού για Covid. Η πιστοποίηση εμβολιασμού ιεραρχείται πιο ψηλά από την προϋπηρεσία - εμπειρία στα χύμα αλλαντικά & τυριά και στις μηχανές κοπής τυριών & αλλαντικών, αποκλείοντας αμέσως τους ανεμβολίαστους υποψηφίους, που έχουν προϋπηρεσία στις αντίστοιχες θέσεις.

Στις αγγελίες, στις οποίες δεν αναφέρεται ο όρος της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αντικαθίσταται από τον όρο «απαραίτητος». Για τις θέσεις των εσωτερικών ή εξωτερικών οικιακών βοηθών ή της βοήθειας ηλικιωμένων οι αγγελίες ξεκινούν ως εξής: «Ζητείται κυρία εμβολιασμένη...». Ενδεικτική του πόσο το υγειονομικό πρωτόκολλο έχει επηρεάσει την αγορά εργασίας, πριν καν θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είναι αγγελία με την οποία ζητείται babysitter για την φύλαξη βρέφους: «Ζητείται κυρία που έχει εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί σύντομα ή έχει περάσει κορονοϊό». Οπως αποδεικνύεται, το «πράσινο» πιστοποιητικό, ανοίγει αυτή τη στιγμή θέσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους με την καταγραφόμενη τάση να έχει δυναμικά χαρακτηριστικά διευρύνοντας το προσεχές διάστημα το εργασιακό πεδίο αναγκαιότητας του εμβολιασμού για τη διεκδίκηση μιας θέσης.

«Εχω προγραμματίσει μέσα στο καλοκαίρι τον εμβολιασμό μου για COVID 19»

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υποψήφιοι αντιλαμβανόμενοι τις αλλαγές, που συντελούνται στον εργασιακό χάρτη προτάσσουν στις αγγελίες προσφοράς εργασίας ότι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Διανομείς, γηροκόμοι, καθηγήτριες ξένων γλωσσών, είναι μεταξύ των υποψηφίων για μία θέση εργασίας, που αναφέρουν τον πλήρη εμβολιασμό τους στα προσόντα τους ενώ ακόμα και το ραντεβού εμβολιασμού θεωρείται ως προσόν εύρεσης εργασίας. Η ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο εργοδότη σε αγγελία φοιτήτριας, που επιθυμεί να προσφέρει υπηρεσίες babysitting, «έχω προγραμματίσει μέσα στο καλοκαίρι τον εμβολιασμό μου για COVID 19», αποτυπώνει την νέα πραγματικότητα, που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας πολύ πριν την ψήφιση της τροπολογίας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA