Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζουν τα δεδομένα από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου για τους εργαζόμενους στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς μπαίνουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού. Συγκεκριμένα με ένα αρνητικό self test τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου και ένα rapid test την Πέμπτη θα πρέπει να προσέλθουν στις εργασίες τους οι απασχολούμενοι στον τουρισμό που δεν έχουν εμβολιασθεί αλλά και στην εστίαση.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ετσι το μηνιαίo κόστο για τους ανεμβολίαστους για την διεξαγωγή των τεστ θα φτάνει έως και 100 ευρώ, αφού το self test κοστίζει 5 ευρώ και το rapid test αν γίνει σε ιδιωτική δομή κοστίζει 20 ευρώ.

Την ίδια ώρα όλο και πιο πιθανή φαίνεται ότι είναι η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εκτός των υγειονομικών. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς αν εξετάζεται η υποχρεωτικότητα και στον κλάδο της εστίασης, σημείωσε ότι «η διεύθυνση των κατηγοριών των εργαζομένων που πρέπει να μπουν σε υποχρεωτικότητα εμβολιασμού δεν είναι μια απλή κυβερνητική απόφαση. Η Επιτροπή Βιοηθικής, η οποία εξετάζει όλα τα δεδομένα, εισηγείται στον υπουργό Υγείας και εκείνος αποφασίζει».

 3.453 άτομα σε καραντίνα σε 5 εβδομάδες

Εν τω μεταξύ «σαρώνει» η μετάλλαξη Δέλτα στους νέους σύμφωνα με τα στοιχειά με τον ηλικιακό  μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 30,8  έτη στις 23 Ιούλιου, έναντι των  41,9 ετών  το διάστημα από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο η μετάλλαξη Δέλτα ήταν στο 27,3% των κρουσμάτων που αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα  20-29 ετών και στο 25,7% των κρουσμάτων στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

Παράλληλα αυξάνονται οι καραντίνες. Έτσι την περίοδο 15 Μαΐου - 23 Ιουλίου ήταν υπό περιορισμό  3.453 άτομα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA