Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε «καμίνι» τις επόμενες μέρες αφού έρχεται νέο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, το συγκεκριμένο κύμα καύσωνα δεν αποκλείεται να θυμίζει το 1987 ενώ ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί πως η χώρα εισέρχεται «στη δίνη παρατεταμένης αφρικανικής ζέστης». 

Διαβάστε ακόμη: Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη, η θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα, εξαιτίας του μελτεμιού να μείνει σε φυσιολογικά επίπεδα, ωστόσο, από την Τετάρτη και μετά αναμένεται ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και τους 45. Αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, σύμφωνα με το μετεωρολόγο του OPEN είναι η διάρκειά του, ενώ δεν αποκλείεται το σκηνικό της ισχυρής ζέστης να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου. 

«Αυτό το κύμα καύσωνα -τουλάχιστον- ως προς τη διάρκειά του θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Τώρα όμως οι υποδομές του κράτους είναι εντελώς διαφορετικές, υπάρχουν κλιματιστικά και άρα θα περάσουμε σχετικά πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα του οποίου ακόμα δεν γνωρίζουμε την διάρκειά του. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τις 7 με 10 μέρες» σημείωσε ο κ. Μαρουσάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τα δύσκολα ξεκινούν από την Τετάρτη και τα δυσκολότερα θα έρθουν το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου. «Θα φτάσουμε τους 44 με 45 βαθμούς στις κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας» ανέφερε.

Εξήγησε πως η ζέστη αυτή, θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας αν και θα είναι λίγο πιο αισθητή στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στη νότια Κρήτη και στο εσωτερικό της Ρόδου. Κατέληξε, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται πανικός καθώς ναι μεν έχουμε μπροστά μας τον ισχυρότερο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού που θα θυμίζει 1987 όμως οι υποδομές είναι διαφορετικές.

Ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου, μέσα από το Facebook, παρουσίασε ένα πίνακα ο οποίος δείχνει τη σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και επισημαίνει πως η χώρα μπαίνει «στη δίνη παρατεταμένης αφρικανικής ζέστης».

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Στη δίνη παρατεταμένης αφρικανικής ζέστης εισέρχεται η χώρα!

Προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας!

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Δεν αφήνουμε ποτέ τα ζωάκια μας μέσα σε αυτοκίνητο, έστω και αν επιστρέψουμε σε 2 λεπτά καθώς αυτό πολύ γρήγορα θα έχει μετατραπεί σε φούρνο. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα σκίαστρο στο τζάμι προστατεύει το ζώο από τις συνέπειες της ζέστης». 

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSakisArnaoutoglouForecasts%2Fposts%2F367335414756159&show_text=true&width=500

Η πρόγνωση του Αστεροσκοπείου 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το παρατεταμένο κύμα καύσωνα θα επηρεάσει την Ελλάδα από την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021, με κορύφωση το τριήμερο Σάββατο 31 Ιουλίου – Δευτέρα 2 Ιουλίου. Το προαναφερθέν διάστημα πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κυριαρχήσουν στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, στην Ιταλία, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ η χώρα μας θα επηρεάζεται στο σύνολό της καθ όλη τη διάρκεια του θερμού κύματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία πολλές περιοχές της χώρας. τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα έχουν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά οι μέγιστες θα κινηθούν στα επίπεδα των 43-44 βαθμών Κελσίου.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται πρόγνωση πολλαπλού δείγματος για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 26 Ιουλίου - 2 Αυγούστου. Λέγοντας πρόγνωση πολλαπλού δείγματος εννοούμε το σύνολο διαφορετικών προγνωστικών σεναρίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο όλα τα σενάρια συμφωνούν με τη βασική εκτίμηση για την εκδήλωση ισχυρού και παρατεταμένου καύσωνα, με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

https://www.youtube.com/watch?v=jQiGF_cQuRM

Ο καιρός σήμερα Δευτέρα 26 Ιουλίου: 

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρό: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στη δυτική Μακεδονία τις απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA