Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Rapid test: Από την τσέπη τους θα πληρώνουν το τεστ οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση - Τι ισχύει με self test

Αναλυτικά όσα ισχύουν από αυτή την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό - Τι πρέπει να ξέρουν για rapid test και self test

Φαρμακοποιός με self test (Πηγή: Eurokinissi)
Φαρμακοποιός με self test (Πηγή: Eurokinissi)

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, τα οποία είναι υποχρεωμένοι να κάνουν από αυτή την εβδομάδα όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το πρώτο θα είναι self test και θα διατίθεται εντελώς δωρεάν από το κράτος και θα πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το δεύτερο θα είναι εργαστηριακό rapid test, θα γίνεται με ευθύνη των εργαζομένων, θα ελέγχεται από τον εργοδότη και θα δηλώνεται μέχρι την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο και για τους ασθενείς κορονοϊού «φαντάσματα» - Τι πρέπει να κάνουν όσοι νόσησαν αλλά δεν έχουν απόδειξη

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το rapid test θα γίνεται με έξοδα του εργαζόμενου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) τη μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά με την υποχρέωση των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό για δύο εβδομαδιαία τεστ ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 επισημαίνονται τα ακόλουθα: Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης έχουν υποχρέωση να πραγματοποιούν δυο τεστ κάθε εβδομάδα και να δηλώνουν τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα της Εργάνης.

Το 1ο τεστ είναι self test, διατίθεται δωρεάν από το κράτος και πραγματοποιείται στην αρχή της εβδομάδας. Το 2ο τεστ είναι εργαστηριακό rapid test, πραγματοποιείται με ευθύνη του εργαζομένου, ελέγχεται από τον εργοδότη και δηλώνεται έως την Πέμπτη κάθε εβδομάδας.

Για τη δήλωση του εργαστηριακού τεστ θα πρέπει να υποβάλλεται στην πλατφόρμα της Εργάνης η βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr. Οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση τεστ 14 ημέρες: α) μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων ή β) την μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Self Test #rapid test #τουρισμός #Εστίαση #Εμβόλιο