Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα θα είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους σε διάρκεια καύσωνες των τελευταίων 35 ετών και η διάρκειά του θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και από τον καύσωνα του 1987. Σύμφωνα την ΕΜΥ, από την Πέμπτη και μετά οι μέγιστες θερμοκρασίες του καιρού θα υπερβούν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου και από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο υδράργυρος θα βρίσκεται στο κόκκινο και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Όπως σημειώνει η Υπηρεσία μέχρι και αύριο Πέμπτη θα υπάρχει βοριαδάκι στο Αιγαίο, το οποίο μερικώς θα επηρεάζει και τα ανατολικά προσήνεμα, μετριάζοντας την αίσθηση της ζέστης. Από την Παρασκευή όμως που οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η ζέστη θα αρχίσει να γίνεται αισθητή και σ' αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα, ενώ οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Λαγουβάρδος: Από τους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας 35ετίας

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ανέφερε ότι «από το 1987 και μετά είχαμε περίπου 10 ή 11 μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Θα είναι σίγουρα στους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας τριανταπενταετίας. Το 2007 είχαμε, επίσης, δύο μεγάλους καύσωνες μεγάλης διάρκειας, από τότε δεν ξανασυνέβη, συμβαίνει όμως φέτος».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Είχαμε άλλον ένα μεγάλο σε διάρκεια καύσωνα στις αρχές Ιουλίου φέτος, που διήρκησε 10 ημέρες. Εκτιμούμε ότι κι αυτός θα διαρκέσει 8,9, 10 ημέρες. Μιλάμε, δηλαδή, για δύο μεγάλης διάρκειας καύσωνες μέσα στην ίδια χρονιά και δεν έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Είναι κάτι αξιοπρόσεκτο».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «Η Δυτική Ελλάδα εκτιμώ ότι θα έχει συνολικά τις περισσότερες ημέρες υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. «Αυτό το τριήμερο θα είναι το πιο ζεστό».

Σε τι οφείλεται το κύμα ζέστης

Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε τα αίτια για το νέο κύμα ζέστης που πλήττει τη χώρα μας λέγοντας ότι «υπάρχει μια εμμονή πολύ υψηλών πιέσεων πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που αποφέρουν την αύξηση της θερμοκρασίας(...) Δεν αρκεί να έχουμε μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική, αυτή είναι η πρώτη εξήγηση που προφανώς ισχύει, αυτό που ζεσταίνει περισσότερο είναι καθοδικά ρεύματα μέσα στην ατμόσφαιρα, τα οποία δημιουργούνται από συστήματα υψηλών πιέσεων τα οποία ανεβάζουν περαιτέρω τη θερμοκρασία στα χαμηλότερα στρώματα. Δηλαδή, έχεις μια θερμή μάζα στην περιοχή μας, στην ευρύτερη περιοχή που λειτουργεί σαν καθίζηση αερίων μαζών που έχουν σαν αποτέλεσμα να συνδυάζονται και να ζεσταίνονται περισσότερο. Οι θερμές αέριες μάζες με υψηλές πιέσεις που ευνοούν τις καθοδικές κινήσεις και τη θέρμανση των αερίων μαζών έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA