Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καιρός - Μαρουσάκης: Για πολλές μέρες ο καύσωνας - Μετά βίαια καιρικά φαινόμενα

Καύσωνα με άγνωστη διάρκεια θα έχουμε, σύμφωνα με την πρόγνωση για τον καιρό από τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη - Πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες πολλές ημέρες

Καύσωνας και στην παραλία (πηγή: Eurokinissi)
Καύσωνας και στην παραλία (πηγή: Eurokinissi)

Καύσωνας και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτός θα είναι ο καιρός έως και τον Δεκαπενταύγουστο, όπως αναφέρει στη νέα πρόγνωσή του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Οι επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα είναι αρκετά δύσκολες λόγω του καύσωνα. Μετά τον καύσωνα, πάντως, θα ακολουθήσουν «βίαια καιρικά φαινόμενα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Αναλυτικά, η πρόγνωση που κάνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης για τον καύσωνα και τον καιρό:

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Σε εξέλιξη ο καύσωνας - Πότε και πού θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς η θερμοκρασία

Ισχυρός καύσωνας με άγνωστη διάρκεια

Σε εξέλιξη είναι το ισχυρό κύμα καύσωνα που επηρεάζει τα τελευταία 24ωρα τη χώρα μας. Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου (πρώτος χάρτης) παρατηρούμε το πόσο ξηρή έχει καταστεί η τροπόσαφαιρα στο σύνολό της (απουσία νεφώσεων) εξαιτίας της πολύ θερμής αέριας μάζας που έχει κατακλύσει την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (δεύτερος χάρτης – κόκκινες αποχρώσεις).

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες πολλές ημέρες

Οι επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα μας με τον υδράργυρο να παραμένει σταθερά πάνω από τους 40° με 43° ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας η υποχώρηση του υδραργύρου θα είναι μικρή με θερμοκρασίες κοντά στους 32° με 34° στα μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά κοντά στους 30° στις περισσότερες περιοχές. Ένα γενικά μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος που τοπικά θα συνδυαστεί και με αυξημένες τιμές σχετικής υγρασίας και που αυτός ο συνδυασμός συνεπάγεται αυξημένη δυσφορία.

Στους επόμενους τρεις χάρτες μπορείτε να έχετε μία εικόνα σχετικά με το που αναμένονται οι πιο υψηλές θερμοκρασίες στην επικράτεια αλλά και στην Αττική – Θεσσαλονίκη τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας μας.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο

Όπως τονίσαμε και παραπάνω δεν είναι εύκολα προσδιορίσιμο το πότε θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το πολύ ισχυρό κύμα καύσωνα στη χώρα μας. Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία θέλουν θερμοκρασίες κοντά στους 43° με 45° μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη. Στη συνέχεια θα οδηγηθούμε σε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας για να ακολουθήσει και πάλι ένα ισχυρό θερμό κύμα που θα μας οδηγήσει κοντά στο Πάσχα του Καλοκαιριού (15Αυγουστος).

Τον καύσωνα ίσως ακολουθήσουν βίαια καιρικά φαινόμενα

Το είδαμε τις προηγούμενες εβδομάδες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη όπου τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ακολούθησαν βίαιες βροχοπτώσεις. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μια τέτοια ακολουθία καιρικών φαινομένων συμβεί και στη χώρα μας κοντά στις 15 Αυγούστου και μετά.

Θάλασσες = Αποθήκες Θερμότητας

Εξαιτίας διαφορετικής θερμοχωρητικότητας οι θάλασσες λειτουργούν σαν τεράστιες αποθήκες θερμότητας – ενέργειας. Αυτό μπορεί για την ώρα να μην μας απασχολεί θα το συναντήσουμε όμως σύντομα μπροστά μας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά ή ακόμη και κυκλωνικές καταστάσεις. Το ζήσαμε πέρυσι με τον μεσογειακό κυκλώνα που χτύπησε τη χώρα μας αρκετά πιθανό να το δούμε και φέτος. Γενικότερα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα τα επόμενα πολλά χρόνια μιας και η φύση προσπαθεί να αντισταθμίσει με αυτόν τον τρόπο έντονες διαταραχές στο θερμοκρασιακό προφίλ της για τις οποίες διαταραχές η επιστήμη προσπαθεί να προσδιορίσει την αιτία ή τις αιτίες και σίγουρα σε αυτό δεν ευθύνεται ΜΟΝΟ η ανθρωπινη δραστηριότητα!

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Καύσωνας #Καιρός #Κλέαρχος Μαρουσάκης