Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο «καμπανάκι» στη Μύκονο έστειλε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, μετά το τελεσίγραφο Χαρδαλιά σε 8 νησιά (Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Μύκονος, Ίος) λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Η κυβέρνηση προτού αποφασίσει δραστικά μέτρα στα νησιά δηλαδή μίνι lockdown (κάτι που έχει συμβεί ήδη στη Μύκονο) στέλνει νέα προειδοποίηση για να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα κατά της διασποράς του ιού, τουρίστες και κάτοικοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού και να αποφεύγονται τα κορονοπάρτι

Για αυτό ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό ξεκινούν άμεσα αυστηρούς ελέγχους και όπως αναφέρουν έμπειροι αξιωματικοί «θα κάνουμε τα πάντα για να μπει φρένο στα κορονοπάρτι». Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει αύξηση στους ελέγχους στα 8 νησιά τα οποία ήδη έχει προειδοποιήσει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πλέον θα γίνονται «τετραπλοί» έλεγχοι στα νησιά, καθώς τα αρμόδια όργανα θα πραγματοποιούν περάσματα από τα ίδια μπαρ και τα σοκάκια προκειμένου να αποφευχθούν οι όρθιοι πελάτες και ο συνωστισμός.

Σε περίπτωση που θα διαπιστώνονται παραβάσεις αρχικά θα γίνεται επίπληξη και μετά 2.000 ευρώ και λουκέτο 7 ημερών. Να σημειωθεί ότι σε Ίο και Πάρο υπήρξε ενίσχυση αστυνομικών από την Αθήνα. Τριάντα στο ένα και άλλοι 30 στο άλλο ενώ θα υπάρχουν 20μελή κλιμάκια αστυνομικών στα υπόλοιπα 6 «κόκκινα» νησιά.

Την ίδια στιγμή, η ΕΛ.ΑΣ. στέλνει 730 δόκιμους αστυφύλακες στα «κόκκινα» νησιά για τον ίδιο λόγο ενώ αστυνομικοί με πολιτικά και εξοπλισμένμοι με κάμερες θα μπαίνουν σε βίλες και κλαμπ. Τα μέτρα όμως δεν σταματούν μονάχα εδώ καθώς θα γίνεται «σκανάρισμα» στα social media για καλέσματα σε πάρτι και συγκεντρώσεις.

Συνεχίζονται τα πρόστιμα σε καταστήματα και βίλες που δεν τηρούν τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν 4 συλλήψεις και 54 παραβάσεις για όρθιους πελάτες σε νυχτερινά μαγαζιά και σε βίλες. Όπως έγινε γνωστό η Αστυνομία «μπούκαρε» σε κορονοπάρτι στην περιοχή Χουλάκια στη Μύκονο και επέβαλε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Αμερικανό διοργανωτή. Μάλιστα κατέγραψαν με κάμερες το τι συνέβαινε. Το εν λόγω πάρτι γινόταν σε ένα συγκρότημα με 5 βίλες, σε μία από τις οποίες γινόταν πάρτι με 80 άτομα και οι αστυνομικοί μπήκαν στον κοινόχρηστο χώρο και επέβαλαν πρόστιμο.

Παράλληλα στο Γομοστό Αχαΐας σε γάμο σε οικόπεδο με παρουσία 200 ατόμων, επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και εκμισθωτή του. Οι παραβάσεις των μέτρων δε σταματούν μονάχα εδώ καθώς και στο Φαληράκι της Ρόδου υπήρξε πρόστιμο 2.000 ευρώ για όρθιους πελάτες και 7 ημέρες κλείσιμο σε κατάστημα.

Παπαευαγγέλου: Τα σοκάκια της Μυκόνου δεν είναι εξωτερικοί χώροι

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έκανε ξεκάθαρο ότι η χρήση μάσκας στα νησιά είναι απαραίτητη ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάποιος που φροντίζει την υγεία του σε σοκάκι του Μυκόνου στις 10 το βραδύ θα πρέπει να φορά μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος. «Εκεί δεν είναι εξωτερικός χώρος, είναι σαν εσωτερικός με πολύ μεγάλο συγχρωτισμό» υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Ξεκαθάρισε ότι «οριζόντια να βάλουμε τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους δεν έχει συζητηθεί, αλλά ενδεχομένως να το εισηγηθούμε το χειμώνα ή με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων». «Ποτέ δεν είχαμε πει να βγει η μάσκα από τους εσωτερικούς χώρους, είτε για ανεμβολίαστους είτε για εμβολιασμένους» υπενθύμισε. 

Σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία η κ. Παπαευαγγέλου σχολίασε ότι έχουμε σταδιακή αύξηση σε νοσηλείες και ΜΕΘ όχι κάτι εκρηκτικό, αλλά το παρατηρούμε. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά είναι ποσό εύκολο το επιδημιολογικό φορτίο θα μετακινηθεί οπό τους νέους στους ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας. «Στο Αττικό Νοσοκομείο ο καθηγητής και διευθυντής της ΜΕΘ κ. Τσαγκάρης μας είπε ότι 5 ασθενείς είναι στη ΜΕΘ, όλοι άνω των 60, όλοι ανεμβολίαστοι όλοι με υποκείμενα νοσήματα. Στην πλειοψηφία έχουμε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας». 

Τι δείχνουν τα μαθηματικά μοντέλα για τα κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Αυξητικές θα είναι οι τάσεις της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα και την επόμενη εβδομάδα, ενώ το 4ο κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό νέα δεδομένα. Ειδικότερα, τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν ότι, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νέων νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης, εντούτοις η πίεση στο σύστημα Υγείας παρουσίασε σημεία αύξησης.

Ο αριθμός των νέων νοσηλειών εμφανίζει επίσης μια σταθεροποίηση, καθώς την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφηκε αύξηση περίπου 28%, τη στιγμή που την αμέσως προηγούμενη το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 70%. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA