Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζώντας μέσα σ΄ένα παρατεταμένο «ηφαίστειο» καύσωνα, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μέγιστες θερμοκρασίες - ρεκόρ μακράς διάρκειας ακόμα και 47 βαθμών Κελσίου. Αρκετοί πολίτες δεν θα εργαστούν, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτα μέτρα για την προστασία τους και οι δωρεάν είσοδοι σε δημοφιλείς παραλίες της Αττικής προσφέρουν «ανάσα δροσιάς» στους κατοίκους του πυκνοκατοικημένου λεκανοπεδίου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.Υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή 6 Αυγούστου.

Την Κυριακή, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 42 έως 43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί. Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό, γι' αυτό συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Χαρακτηριστικό του καιρού είναι πως το Σάββατο , σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος έφτασε ή ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε 87 σταθμούς ενώ η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία ήταν 44,6 βαθμοί Κελσίου.

Στην Αττική και σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας η πιο θερμή ημέρα της εβδομάδας προβλέπεται να είναι η Δευτέρα, ενώ με μια μικρή κάμψη την Τρίτη το ασφυκτικό "πέπλο" ζέστης που έχει καλύψει τη χώρα δε φαίνεται να υποχωρεί, τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη.

Οι μετεωρολόγοι μιλούν για ένα από τα ισχυρότερα "κύματα" καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων σε διάρκεια τα τελευταία 35 χρόνια. 

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα στην εργασία και δωρεάν παραλίες 

Λόγω του καύσωνα η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα, όπως αποχή από την εργασία για τους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και σύσταση για παύση εργασιών μεταξύ 12:00 - 16:00 για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους οι εξής κατηγορίες υπαλλήλων:

  1. Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
  2. Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
  3. Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
  4. Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  5. Έγκυοι

Μάλιστα συστήνεται στις προϊστάμενες Αρχές να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των δημοσίων υπαλλήλων από την εργασία τους για τις περιπτώσεις όπου τόσο η φύση των καθηκόντων όσο και οι συνθήκες του χώρου εργασίας θέτουν θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.

Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να οργανώσουν τον χρόνο εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων προκειμένου να αποφεύγεται η θερμική καταπόνηση των εργαζομένων. Συστήνεται μείωση της απασχόλησης ή και παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 16:00. Αντίστοιχες συστάσεις γίνονται από το υπουργείο Εργασίας και για τις υπαίθριες εργασίες στον ιδιωτικό τομέα π.χ. οικοδομικές εργασίες, ταχυμεταφορές.

Επίσης τη Δευτέρα 2 Αυγούστου δωρεάν θα είναι η είσοδος στις εξής παραλίες της Αττικής: 

  1. Ακτή Βουλιαγμένης 
  2. Αστέρας Βουλιαγμένης 
  3. Ακτή Α' Βούλας 

Οι πύλες εισόδου της Ακτής Βουλιαγμένης θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 08:00 έως τις 21:00 με τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών να φτάνει τα 2.000 άτομα. Στον Αστέρα και την Βούλα οι επισκέπτες καλούνται να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες κατά την προσέλευσή τους. 

Καύσωνας: Όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων

Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης

  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.

Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες

  • Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Έκκληση για την κατανάλωση ρεύματος - Το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς

Η Δευτέρα, 2 Αυγούστου θεωρείται κρίσιμη για το σύστημα ηλεκτροδότησης διότι ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας απηύθυνε έκκληση για να μην γίνεται άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) υποστήριξε πως θεωρείται κρίσιμη η Δευτέρα καθώς το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 - 8.800 MW περί τις 14:00 και σε 9.600 MW κατά την ώρα αιχμής (περί τις 21:00). Άξιο αναφοράς είναι ότι ο μέσος όρος μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήρθε σε 8.115 MW.

Στις ημέρες του καύσωνα τα κλιματιστικά είναι αυτά που προσφέρουν «ανάσες δροσιάς», ωστόσο έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και να μην καταναλώσουν... υπερβολικό ρεύμα. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας μιλώντας στο OPEN, εξήγησε πως το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς και έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου δεν πετυχαίνουμε τίποτα αφού δουλεύει συνεχώς και αδυνατεί ταυτόχρονα να πιάσει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Μάλιστα, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 19-20 βαθμών εν μέσω καύσωνα, ενδέχεται η εξωτερική του μονάδα να υποστεί βλάβη και να μην λειτουργεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12 με 13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα. Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων με νερό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Τα φίλτρα για να τοποθετηθούν εκ νέου στο κλιματιστικό πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA