Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στη Βόρεια Αττική, μετά την αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε 10 χιλιόμετρα υπολογίζεται το μέτωπο της φωτιάς, από το Κρυονέρι έως τις Αφίδνες, όπου εκκενώθηκε προληπτικά παιδική κατασκήνωση, όπως ανέφερε στο OPEN TV ο ιδιοκτήτης της, Τζώρτζης Ασημακόπουλος. Η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών μετά από «βροχή» από κάφτρες. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές στην Ελλάδα: Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα 

Οι φλόγες «καταπίνουν» τα σπίτια στη Δροσοπηγή, που έχει παραδοθεί από νωρίς στο έλεος της φωτιάς. Και στο Κρυονέρι, όμως, τα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και γι' αυτό δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι φλόγες απειλούν Καπανδρίτι και Αγιο Στέφανο και η φωτιά έχει περάσει στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών με διάσπαρτες εστίες. Ο αέρας έχει δυναμώσει, ενώ μια υδροφόρα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά. Από τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο πέντε τραυματίες με εγκαύματα ενώ έχουν απομακρυνθεί πολλοί κάτοικοι από τα σπίτια τους. 

Οι άνεμοι στην περιοχή έχουν ενταθεί ενώ πυροσβεστικά προσπαθούν να την περιορίσουν ώστε να μην εξαπλωθεί. Από την Πολιτική Προστασία εστάλη νωρίτερα μήνυμα από το 112 προς τις περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Ενώ ακόμα μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

Φωτιές στην Ελλάδα: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε δάση - Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 έστειλε μήνυμα στους πολίτες προειδοποιώντας πως είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς τις επόμενες μέρες. «Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε εστία πυρκαγιάς». 

Κίνδυνος για διακοπές ρεύματος στην Αθήνα 

Προειδοποίηση για πιθανές διακοπές ρεύματος στην Αθήνα εξέδωσε ΑΔΜΗΕ λόγω βλάβης εξαιτίας της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανακοίνωσε ότι η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή βόρεια του Κρυονερίου έχει θέσει εκτός λειτουργίας δύο κρίσιμα κυκλώματα που τροφοδοτούν το ΚΥΤ Αγίου Στέφανου, μια από τις σημαντικότερες υποδομές Υπερυψηλής Τάσης στην Αττική. Η σοβαρότητα της επίπτωσης στο Σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει εκπονήσει σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ προληπτικό σχέδιο άμυνας του Συστήματος Μεταφοράς το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες κυλιόμενες περικοπές καταναλωτών για τις οποίες θα εκδοθεί έγκαιρη ανακοίνωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. Τα έκτακτα μέτρα θα ληφθούν προληπτικά και μόνο στην περίπτωση που κριθεί απολύτως απαραίτητο για την προστασία της λειτουργίας και των υποδομών του Συστήματος και την όσο το δυνατόν ομαλότερη ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA