ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/08/2021 22:05

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματική η κατάσταση - Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο χωριό Κουρκουλοί

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη βόρεια Εύβοια. Η πύρινη λαίλαπα απειλεί την Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός λέει πως «οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στο ανατολικό και το βόρειο μέτωπο»

Φωτιά στην Εύβοια: Δραματική η κατάσταση - Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο χωριό Κουρκουλοί
Φωτιά στην Εύβοια (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στη βόρεια Εύβοια. Η πύρινη λαίλαπα απειλεί τη Σκεπαστή και το χωριό Κουρκουλοί στο οποίο είναι εγκλωβισμένοι κάτοικοι, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, αναφέρει πως «οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στο ανατολικό και το βόρειο μέτωπο». Τα μέτωπα που προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά, απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, σημείωσε ότι η φωτιά παραμένει δύσκολη. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, δεν υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμούς πολιτών «και ο λόγος είναι ότι απομακρύναμε κατοίκους εγκαίρως πριν η φωτιά καταστεί επικίνδυνη για πολλούς. Επιλέξαμε μια έγκαιρη, συγκροτημένη και ψύχραιμη απομάκρυνση». Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολίτες που παραμένουν στα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας όπως μπορούν να σώσουν τις περιουσίες τους. «Η απομάκρυνση είναι μια πράξη που δεν είναι υποχρεωτική. Οι περισσότεροι πολίτες υπακούν», σημείωσε.

«Πονοκέφαλος» οι αναζωπυρώσεις

Την ίδια στιγμή δεν τελειώνει και ο πονοκέφαλος με τις αναζωπυρώσεις μέσα στην τεράστια έκταση που έχει γίνει στάχτη. Πολλές από αυτές είναι επικίνδυνες, καθώς βρίσκονται κοντά σε σπίτια και κατοικημένες περιοχές με συνέπεια πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα να τρέχουν από σπίτι σε σπίτι για να προλάβουν τις καταστροφές.

«Τιτάνια μάχη»

Την ίδια ώρα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης, δηλώνει πως «είναι μία τιτάνια μάχη που δίνουμε όλοι μαζί, άνθρωποι και μηχανές και πιστεύω ότι την δίνουμε με καλούς όρους για να την κερδίσουμε. Με καλύτερους όρους την δίνουμε για το χωριό Δάφνη και προσπαθούμε όλοι μας πολύ περισσότερο για το χωριό Κεχριές».

Από την ίδια πλευρά τη φωτιά, δηλαδή την ανατολική, έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο, το οποίο κινείται βόρεια και πάνω από το χωριό Σκεπαστή με κατεύθυνση προς το χωριό Αμέλαντες που έχει εκκενωθεί από τα ξημερώματα. Το μέτωπο αυτό τις πρωινές ώρες ενώθηκε και με το μέτωπο από το χωριό Κουρκουλοί με επίσης βόρεια κατεύθυνση προς Αμέλαντες.

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις», δηλώνει ο κ. Κελαϊδίτης και προσθέτει πως «αν ξεφύγει από εκεί κανείς πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει». «Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε σε εκείνο το σημείο γιατί είναι η τελευταία γραμμή άμυνας σε αυτή τη φάση», υπογραμμίζει ο Γ. Κελαϊδίτης, σημειώνοντας συγχρόνως πως «οι φλόγες δεν πλησιάζονται στην περιοχή του Δρυμώνα και βορειότερα. Είναι τεράστιες και ανεξέλεγκτες. Αν μας ξεφύγει η φωτιά από αυτά τα σημεία είναι πολύ δύσκολο να την συγκρατήσουμε πριν φτάσει στη θάλασσα. Είναι αναγκαία η ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων. Το έχουμε απόλυτη ανάγκη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΩΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ