Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάρα πολύ δύσκολο βράδυ για τη Βόρεια Αττική: Η φωτιά έχει περάσει την Εθνική Οδό στις Αφίδνες και «καταπίνει» τα πάντα μέσα στο σκοτάδι. Οι πρώτες φλόγες έφτασαν και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία όπου νωρίτερα είχε γίνει εκκένωση.  Από τη μάχη με τις φλόγες, διασωληνώθηκαν δύο πυροσβέστες οι οποίοι είχαν παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα. Το πύρινο μέτωπο υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα από το Κρυονέρι έως τις Αφίδνες.  Η φωτιά που πέρασε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών έχει προκαλέσει «βροχή» από κάφτρες. Δραματική έκκληση έκανε στο OPEN ο αντιδήμαρχος του Ωρωπού, Κωνσταντίνος Λίτσας, λέγοντας ότι χρειάζονται βοήθεια και η περιοχή δεν έχει ρεύμα. «Αν δεν έρθει βοήθεια, θα καούμε» είπε. 

Διαβάστε ακόμηΦωτιές στην Ελλάδα: Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα

Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά παιδική κατασκήνωση στις Αφίδνες, όπως ανέφερε στο OPEN TV ο ιδιοκτήτης της, Τζώρτζης Ασημακόπουλος, ενώ στο Κρυονέρι τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος έπεσε σε πηγάδι. Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι πέρασε από Δροσοπηγή, Κρυονέρι καίγοντας σπίτια, δάσος και περιουσίες, ενώ κάηκαν οι τάφοι στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. 

Ανησυχία για Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο 

Πολύ μεγάλη είναι η ανησυχία για Καπανδρίτι και Αγιο Στέφανο καθώς η φωτιά έχει περάσει στην απέναντι πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών με διάσπαρτες εστίες. Ο αέρας έχει δυναμώσει, ενώ μια υδροφόρα προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά. Από τη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο πέντε τραυματίες με εγκαύματα ενώ έχουν απομακρυνθεί πολλοί κάτοικοι από τα σπίτια τους. 

Διασωληνώθηκαν δύο πυροσβέστες

Άσχημες είναι οι εξελίξεις που αφήνει στο πέρασμά της η καταστροφική φωτιά στην Αττική, καθώς δύο εθελοντές πυροσβέστες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΚΑΤ, διασωληνώθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Νωρίτερα, λόγω της αυξημένων κλήσεων στο ΕΚΑΒ για περιστατικά με αναπνευστικά προβλήματα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε εντολή ενεργοποίησης – έκτακτης εφημερευσης του ΓΝ «Σισμανόγλειο». Για τα περιστατικά εγκαυμάτων δόθηκε εντολή ενεργοποίησης – έκτακτης εφημέρευσης της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής – Εγκαυμάτων του ΓΝ ΚΑΤ. Στις περιοχές της πυρκαγιάς βρίσκονται 2 μηχανές άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ, 1 Κινητή Ιατρική Μονάδα και 7 ασθενοφόρα. Στην Αττική εφημερεύουν τα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Ερυθρός», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα δύσκολα είναι μπροστά

Δύσκολη μέρα η Παρασκευή λόγω των ανέμων είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έκτακτο μήνυμά του προς τους πολίτες. Τα δύσκολα είναι μπροστά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,αναφερόμενος στις φωτιές και έκανε έκκληση στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις εντολές εκκένωσης, λέγοντας: «Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε». 

«Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές. Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης. Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έρχονται άνεμοι την Παρασκευή, τα δύσκολα είναι μπροστά προειδοποίησε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του: «Στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη. Ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οφείλουμε να τους δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας, αναγνωρίζοντας ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους. Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας» πρόσθεσε. 

Πυροσβέστης έπεσε σε πηγάδι στο Κρυονέρι 

Σε πηγάδι έπεσε ένας πυροσβέστης στο Κρυονέρι κατά την προσπάθειά του να σβήσει τη φωτιά που κατακαίει τη Βόρεια Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τον παρέλαβε το ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ τραυματισμένος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA