Μενού
  • Α-
  • Α+

Εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι με εντολή της Πολιτικής Προστασίας. Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται ανεξέλεγκτη και τον συντονισμό έχει αναλάβει ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης. 

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στη Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

Φωτιά στην Εύβοια: Πλησιάζει τα Βασιλικά

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στην Εύβοια η οποία έχει καταπιεί ήδη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και πλέον κατευθύνεται προς τη θάλασσα στα Βασιλικά. Δυστυχώς, στα περισσότερα μέτωπα της Εύβοιας το πύρινο μέτωπο είναι αδύνατον να αναχαιτιστεί και η φωτιά σταματά μόνο όταν κάψει ό,τι βρει στο πέρασμά της και καταλήξει στη θάλασσα. Το πολύ μεγάλο πύρινο μέτωπο του νησιού απειλούσε από το πρωί τα Βασιλικά και, πλέον, απειλεί ευθέως τον οικισμό που έχει εκκενωθεί. Οι φλόγες έχουν φτάσει στη θάλασσα και οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη, αν όχι να σβήσουν, να οριοθετήσουν τη φωτιά πριν πέσει η νύχτα.

Σκάφη του λιμενικού, καΐκια και ψαράδες έχουν επιστρατευθεί για τη διάσωση των κατοίκων των Βασιλικών και, μέχρι τώρα, έχουν γίνει περίπου 600 απεγκλωβισμοί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και αναμένεται να δυναμώσουν αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάνουν τη μάχη με τις φλόγες ακόμα δυσκολότερη.

Δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού: «Θα είναι η φωτιά του αιώνα για τη χώρα»

Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς: «Στα 15 χρόνια διαδρομής, δεν έχω ζήσει τόσο δύσκολη κατάσταση. Η φωτιά έχει ένα μέτωπο που έφτασε να καταλαμβάνει όλα τα νότια σύνορα του δήμου. Εγκατέλειψα την Κοκκινομηλιά και οι φλόγες ήταν έξω από το χωριό. Ηταν στα πρώτα σπίτια. Τα υπόλοιπα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά. Δεν είχαμε προβλήματα, υπάρχει συνεργασία. Οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι, έχουν μάθει να ζουν μ' αυτά. Η κατεύθυνση του ανέμου στρέφει τη φωτιά προς το Αιγαίο. Γι αυτό εκκενώνουμε τα Βασιλικά. Δεν μπορώ να υπολογίσω πόσα μποφόρ, αλλά ξεκίνησαν το βράδυ και προκάλεσαν “έκρηξη” της πυρκαγιάς και ταχύτατη εξάπλωσή της. Έχουμε δει πολύ μεγάλες πυρκαγιές, όπως εκείνη του 1977, που κατέκαψε από το Αιγαίο μέχρι τον Ευβοϊκό. Θα είναι όμως ιστορική πυρκαγιά του αιώνα, ίσως για ολόκληρη τη χώρα».

Οι φετινές καμένες εκτάσεις είναι ήδη 180% πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020

Η επεξεργασία των στοιχείων για τις καμένες εκτάσεις στη χώρα μας μεταξύ 1 Φεβρουαρίου και 5 Αυγούστου 2021, με βάση τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS), δείχνει ότι ήδη υπάρχει μια σημαντική θετική απόκλιση 180% της έκτασης των φετινών καμένων εκτάσεων από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 2008-2020, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα με την άλλη επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αρχική εκτίμηση της καμένης έκτασης στην Εύβοια, με βάση τις ενεργές εστίες από 3/8 μέχρι και σήμερα (6/8), είναι περίπου 35.000 εκτάρια (ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα). Η χαρτογράφηση θα συνεχιστεί με εικόνες υψηλής ανάλυσης των δορυφόρων Sentinel.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA