Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στη βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να έχουν μπει σε Βασιλικά και Βουτά. Σύμφωνα με το OPEN, εκκενώθηκε το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Γαλατάκι, στη βόρεια Εύβοια, όπου υπήρχαν επτά ηγούμενοι. Σύμφωνα με το OPEN TV, δραματική είναι η κατάσταση και στις Μηλιές Ευβοίας, με την Πυροσβεστική να έχει κληθεί για να απεγκλωβίσει μία ετοιμόγεννη γυναίκα και τον σύζυγό της.

Στο σημείο μεταβαίνει ένα μικρό όχημα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και να οργανωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ζευγαριού. Οι φλόγες, πάντως, έχουν μπει ήδη σε Βασιλικά και Βουτά με την Ιστιαία να «πνίγεται» στους καπνούς. 

Πλέον ο βασικός στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της φωτιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και τις ρίψεις νερού από ελικόπτερο Έρικσον το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα στον οικισμό των Βασιλικών και κάποια σπίτια καίγονται. 

Nωρίτερα ο κ. Σπανός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων και των επίγειων δυνάμεων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια. Χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

Δήμαρχος Ιστιαίας: Εχουμε εκκενώσει 13 χωριά με ψυχραιμία

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στα πτητικά μέσα είπε ότι «θα είχαμε λύσει πολύ νωρίτερα το πρόβλημα αν είχαμε νωρίτερα» και συμπλήρωσε: «Τα εναέρια επιχειρούν εδώ και μια ώρα και μπορώ να πω αρχίζουν να δίνουν λύση στο πρόβλημα.Τα εναέρια μέσα θα δώσουν τη χαριστική βολή και μετά οι επίγειες δυνάμεις θα τη σβήσουν τελείως.

Εχουμε εκκενώσει 13 χωριά με ψυχραιμία, υπάρχει σχέδιο, οι πολίτες είναι ασφαλείς, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για περαιτέρω εκκενώσεις χωριών. Οι φωτιές μαίνονται γύρω από τα χωριά που έχουμε εκκενώσει. Είναι δυναμικά εξελισσόμενα τα πράγματα, τα παρακολουθούμε και λαμβάνουμε αποφάσεις». Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα εκκένωσης της Ιστιαίας, ο δήμαρχος είπε ότι δεν είμαστε εκεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η Εύβοια έμεινε ξεκρέμαστη από εναέρια μέσα, ενώ στην περιοχή του Προκοπίου που μαίνεται ένα μεγάλο μέτωπο όπως είπε «τις τελευταίες ώρες δυστυχώς δεν έχουμε ούτε ένα πτητικό μέσο να επιχειρεί, επομένως η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA