Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία λεπτά στη Βόρεια Εύβοια, μετά από νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών. Σύμφωνα με το 112 πρέπει να εκκενωθούν οι περιοχές Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες με κατεύθυνση προς Ιστιαία. Η βόρεια Εύβοια είναι παραδομένη στις φλόγες για έκτη ημέρα, με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν έναν πραγματικό εφιάλτη. 

Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν από το πρωί τεράστια μάχη για να μην μπει η φωτιά στα Ελληνικά. Επίγειες δυνάμεις, κάτοικοι αλλά και εναέρια μέσα κάνουν τα πάντα για να μην καούν σπίτια. Επιχειρούν δύο Canadair, ελικόπτερο αλλά και το Beriev, με τις ρίψεις να έρχονται τώρα η μία μετά την άλλη.

Το πύρινο μέτωπο εξαπλώνεται στον Δήμο Ιστιαίας, με τους κατοίκους να κάνουν ηρωικές προσπάθειες να σώσουν τα χωριά τους. Οι φλόγες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τις Γούβες και μάλιστα με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό τώρα, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι δεν έχουν βοήθεια.

«Περιμένουμε το ολοκαύτωμά μας»

«Είναι η χειρότερη ημέρα για τον Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού, περιμένουμε να ολοκληρωθεί την καταστροφή μας» τόνισε εξοργισμένος νωρίτερα στο OPEN ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

«Είναι λυπηρό να μην έχουν έρθει ακόμη τα εναέρια μέσα. Είμαστε μόνοι μας. Πέντε μέρες δεν έχουμε δει εναέριο μέσο. Έπρεπε με το πρώτο φως της ημέρα να είναι εδώ» τόνισε με θυμό.

«Είναι ντροπή αυτό που κάνει η Πολιτεία. Το μόνο που κάνει είναι να στέλνει μηνύματα για εκκενώσεις και τίποτα άλλο», είπε σε έντονο ύφος  ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού.

Όπως έγινε γνωστό επιχειρούν 263 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 66 οχήματα, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες  και 23 οχήματα 4 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη με το Beriev-200.

Στο λιμάνι Ψαροπούλι Ευβοίας μεταφέρθηκαν εννέα πολίτες, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εξαιτίας της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

Ολόκληρη η περιοχή έχει πρόβλημα με το ηλεκτρικό ρεύμα με αποτλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τις επικοινωνίες.

«Κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες»

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το 112 για να ενημερώσει τους κατοίκους της Αιδηψού και της Ιστιαίας να κλείσουν όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Ιστιαίας, Αιδηψού, Λουτρών Αιδηψού κλείστε όλες τις καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

https://twitter.com/112Greece/status/1424284154020106242?ref_src=twsrc^tfw
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA