Μενού
  • Α-
  • Α+

«Στη Βαρυμπόμπη η φωτιά μας είχε κυκλώσει. Όπου και να κοίταζες έβλεπες τις φλόγες, δεν ξέραμε πού να πρωτοσβήσουμε». Έτσι περιγράφει στο Reader.gr τη στιγμή που η φωτιά στη Βαρυμπόμπη τον περικύκλωσε ο πυροσβέστης και πανελλήνιος πρωταθλητής στον στίβο, Πάνος Τριβιζάς. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έδωσαν μάχη κατά τη διάρκεια των τελευταίων πυρκαγιών στην Αττική προκειμένου να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες σε μια πυρκαγιά, που μαινόταν ανεξέλεγκτη, κατακαίοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

«Όσα χρόνια υπηρετώ δεν έχω πάει σε πιο δύσκολη φωτιά»

Όπως ανέφερε ο κ. Τριβιζάς μπήκε στην Πυροσβεστική το 2008, καθώς ήταν το παιδικό του όνειρο. Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ο 33χρονος πυροσβέστης μαζί με τους συναδέλφους τους έλαβαν σήμα και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου. Η κατάσταση που αντίκρισε ήταν τραγική, καθώς παντού υπήρχε φωτιά, η οποία επεκτεινόταν σε δέντρα και κτήρια μέσα σε λίγες στιγμές. «Οσα χρόνια υπηρετώ, δεν έχω πάει σε πιο δύσκολη φωτιά, ίσως να ξεπερνά και αυτές του 2007, παρ' όλο που τότε θρηνήσαμε πάρα πολλά θύματα. Εδώ, όμως, μιλάμε για πάρα πολλά ταυτόχρονα μέτωπα και όχι μόνο στην Αττική αλλά και στην Εύβοια και στη Ρόδο και σε τόσες άλλες περιοχές. Στη φωτιά της Βαρυμπόμπης δεν ήξερες τι να σβήσεις πρώτο. Εγώ με τους συναδέλφους μου πάντα προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και να κάνουμε τη δουλειά μας όσο γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, προκειμένου να σώσουμε όσους ανθρώπους βρίσκονται σε κίνδυνο. Δίνουμε μάχη και για τις ανθρώπινες ζωές αλλά και για τις περιουσίες τους» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τριβιζάς.

«Όταν σε περικυκλώνει η φωτιά, οι παλμοί ανεβαίνουν»

Μαχόμενη με τις φλόγες η πυροσβεστική ομάδα του Έλληνα πρωταθλητή ήρθε σε άμεση επαφή με το πύρινο τέρας. Ο Πάνος Τριβιζάς και οι συνάδελφοί τους ένιωσαν την απειλή να πλησιάζει. Οι ζωές τους κινδύνευαν. Πουθενά δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής για να ξεφύγουν από τη φωτιά. «Στη Βαρυμπόμπη βιώσαμε ένα δύσκολο περιστατικό, καθώς όταν βρισκόμασταν μεταξύ του αεροδρομίου του Τατοΐου και ενός κτήματος, ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι η φωτιά μας είχε κυκλώσει. Όπου και να κοίταζες, έβλεπες μόνο φλόγες. Κρατήσαμε την ψυχραιμία μας και ξεκινήσαμε βήμα-βήμα με προσεκτικές κινήσεις και σβήναμε λίγο-λίγο το πύρινο μέτωπο και προχωρήσαμε. Οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες. Το ευτύχημα, όμως, ήταν ότι δεν υπήρχε αέρας. Εάν φυσούσε έστω και λίγο, πραγματικά δεν ξέρω τι θα γινόταν, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρναμε. Όταν σε περικυκλώνει η φωτιά, οι παλμοί ανεβαίνουν, το άγχος μεγαλώνει και πρέπει να κάνεις τις σωστές κινήσεις και να προχωρήσεις με ασφάλεια, δίχως να κοιτάξεις πίσω. Η φωτιά δημιουργεί το δικό της κλίμα και αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το θερμικό φορτίο είναι τεράστιο. Για να καταλάβει κάποιος τι ακριβώς επικρατούσε θα πρέπει να σκεφτεί πως είναι όταν ανοίγεις την πόρτα ενός φούρνου που είναι για πολλή ώρα αναμμένος στη μέγιστη θερμοκρασία», περιγράφει.

«Το πρόσωπο του παιδιού όταν σώσαμε το σκυλί του ήταν η ανταμοιβή μας»

Όπως αναφέρει ο Πάνος Τριβιζάς, το επάγγελμα του πυροσβέστη έχει πολλές προκλήσεις, καθώς όλον τον χρόνο σημειώνονται περιστατικά που άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια. «Η Πυροσβεστική είναι μια υπηρεσία, η οποία δουλεύει όλο τον χρόνο και όλο το 24ωρο. Δεν υπάρχει μέρα που να μην έχουμε κάποιο συμβάν», λέει ο 33χρονος πυροσβέστης και συμπληρώνει: «Θυμάμαι σε περιστατικό φωτιάς σε διαμέρισμα, είχαμε προχωρήσει στην απομάκρυνση των ενοίκων. Τότε ένα παιδάκι με δάκρυα στα μάτια, μας ενημέρωσε ότι το σκυλάκι του ήταν ακόμα μέσα παγιδευμένο. Δεν μπορούσαμε να μην επέμβουμε. Άμεσα επιστρέψαμε στο φλεγόμενο σπίτι και ξεκινήσαμε να ψάχνουμε παντού. Κάποια στιγμή και ενώ ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα, καταφέραμε και βρήκαμε το ζωάκι, το οποίο από το φόβο του είχε κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι. Το βγάλαμε και το δώσαμε στο παιδί και τη χαρά του δεν μπορώ να την περιγράψω με λόγια. Το πρόσωπο του παιδιού ήταν και η ανταμοιβή μας».

Ο Πάνος Τριβιζάς είναι και πρωταθλητής στα 200 μέτρα και στη σκυταλοδρομία. Ελεύθερος χρόνος λίγος λόγω του πρωταθλητισμού και της Υπηρεσίας. «Είμαι πάρα πολύ δραστήριος, μου αρέσουν τα πράγματα που κάνω. Μου αρέσει και η δουλειά μου στην Πυροσβεστική, μου αρέσει και ο στίβος, με τον οποίο ασχολούμαι από μικρή ηλικία. Και τα δύο πράγματα με γεμίζουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συναδέλφους μου και τη διοίκηση του Πυροσβεστικού Σταθμού Περιστερίου γιατί κάθε φορά που έχω αγώνα ή πρέπει να πάω σε προπόνηση, μου δίνουν το ανάλογο ρεπό ή άδεια για να μπορώ να παρευρίσκομαι και σε αυτές τις υποχρεώσεις μου. Θα πρέπει να πω ότι εάν δεν είχα την Υπηρεσία δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω και να κάνω πρωταθλητισμό».

Ο Πάνος Τριβιζάς θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες, λέγοντας «θέλω να πω στον κόσμο να παραμένει ασφαλής και να μην προβαίνει σε επικίνδυνες ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν φωτιά. Να ενημερώνονται και να διαβάζουν τις οδηγίες από την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία και να τηρούν τις εντολές εκκένωσης, όταν εκδίδονται διότι είναι για την ασφάλειά τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA