Μενού
  • Α-
  • Α+

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά που κατακαίει τη βόρεια Εύβοια με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Η φωτιά έχει φτάσει σε κοντινή απόσταση από την Ιστιαία και γι' αυτό ο δήμαρχος του χωριού σε μια ύστατη προσπάθεια να σπεύσουν εναέρια μέσα, επαναλαμβάνει: «Εχουμε επικίνδυνα μέτωπα σε Καματριάδες, Αβγαρά και Γαλατσώνα, τα εναέρια μέσα εγκατέλειψαν, γιατί συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης. Ζητήσαμε ενισχύσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Μιλούσα για Ολοκαύτωμα, σήμερα μιλάμε για εξαφάνιση», ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας συμπλήρωσε: «Η εικόνα είναι κακή, τόσες ημέρες μετά, βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή». Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρίσιμο και ζωτικής σημασίας» να συνεχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. «Για να αντέξουμε τη νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα αεροπλάνα τύπου Καναντέρ αποχώρησαν γιατί συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης. Εκκληση για βοήθεια έκανε, όμως, και ένας κάτοικος της Γαλατσώνας, μιλώντας στο OPEN TV. «Η φωτιά είναι έξω από την Ιστιαία. Θα καούμε ζωντανοί. Βοηθήστε μας, δεν έχουμε εναέρια μέσα».

Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε, αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερη απόσταση.

Η καταστροφική μανία της φωτιάς στην Εύβοια δεν έχει τέλος, καθώς υπήρξε αναζωπύρωση στο βόρειο μέτωπο προς Ιστιαία. Πρόκειται για ένα νέο, μεγάλο μέτωπο που ξεκίνησε από αναζωπύρωση μιας μικρής εστίας και στη συνέχεια εξαιτίας των καυτρών ή των ανέμων, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η φωτιά εντοπίζεται στην Αβγαριά και στη Γαλατσώνα, περιοχές που αποτελούν το «ανάχωμα» πριν την Ιστιαία και την Αιδηψό. Οι φλόγες βρίσκονται μια ανάσα από το χωριό και δίνουν μάχη εναέριες δυνάμεις και επίγεια μέσα. Η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.

Στο σημείο μόλις είχαν σπεύσει οι Σέρβοι πυροσβέστες που ήρθαν για βοήθεια, και αμέσως ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους Έλληνες συνάδελφους τους και ευτυχώς πρόλαβαν τα χειρότερα. Ενα άλλο πύρινο μέτωπο εκτυλίσσεται δίπλα στο Πευκί και το Αρτεμίσιο, με τη φωτιά να έχει κατεύθυνση προς το χωριό Ασμίνι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA