Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολος ο κρατικός μηχανισμός έχει πέσει στη βόρεια Εύβοια και καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί αρχικά η φωτιά κι ακολούθως να τεθεί υπό έλεγχο βάζοντας τέλος στον εφιάλτη που βιώνουν οι κάτοικοι του νησιού για όγδοη διαδοχική μέρα. Τα τελευταία προπύργια για να μην καεί ολόκληρη η βόρεια Εύβοια, είναι η Αβγαριά από τη μία με το εκεί μέτωπο να απειλεί την Ιστιαία κι από την άλλη οι Καματριάδες, που αν περάσει από εκεί η φωτιά θα καταλήξει στη θάλασσα της Αιδηψού.

Το μέτωπο στις Καματριάδες που δόθηκε μία μάχη διαρκείας από χθες τη νύχτα για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο. Γύρω στις 9 χθες το βράδυ σήμανε νέος συναγερμός, καθώς υπήρξε μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση στις Καματριάδες. Όπως φαίνονται και στο βίντεο του Reader η φωτιά έχει φωτίσει τη νύχτα και υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση, καθώς φαίνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να την θέσουν υπό έλεγχο. Η κατάσταση ήταν δύσκολη διότι είχε πέσει το σκοτάδι και οι επίγειες δυνάμεις δεν είχαν καμία βοήθεια από αέρα.

«Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η φωτιά όμως δεν έχει κοπάσει. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.

Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα.

Το άλλο κύριο μέτωπο είναι στο τρίγωνο Γερακίου-Γαλατσώνα-Αβγαριά. Για σχεδόν ένα 24ωρο, η μεγαλύτερη δύναμη από τους 873 πυροσβέστες και τα 14 ελικόπτερα που επιχειρούν στη βόρεια Εύβοια βρίσκονται στη δασώδη περιοχή ανάμεσα στην Αβγαριά και τη Γαλατσώνα, καθώς οι αναζωπυρώσεις δεν λένε να κοπάσουν και οι πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές αλλά και τους ήρωες κατοίκους των περιοχών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, επιχειρούν κατά βούληση για να κατευνάσουν τις φλόγες που έχουν καταπιεί μέχρι στιγμής σχεδόν 520.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή.

Πολυεθνική ασπίδα στην Εύβοια

Τεράστια είναι η δύναμη που επιχειρεί στη δασική πυρκαγιά που παραμένει σε εξέλιξη κι αναλυτικά επιχειρούν 873 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 229 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 40 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα και από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων από Σερβία, 2 από Ελβετία, 1 της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, 2 της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού και ενός 1 ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA