Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μάχη με τις φλόγες της φωτιάς συνεχίζεται στην Αρκαδία, όπου το μέτωπο φτάνει στο χωριό Καλλιάνι στη Γορτυνία. To χωριό εκκενώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης και σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ χτύπησαν καμπάνες στο χωριό, για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το Νεοχώρι. 

Διαβάστε ακόμη: «Βοήθεια, ο μπαμπάς μου καίγεται»: Οι συγκλονιστικές περιγραφές φωτογράφων που ζουν τον πύρινο εφιάλτη

Φόβοι για τους ανέμους στην περιοχή

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος, «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό». Παράλληλα, μηχανήματα έργου έχουν δημιουργήσει και συνεχίζουν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, προκειμένου να μην πλησιάσει η φωτιά στο όρος Μαίναλο. Επίσης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια». Ακόμη, όπως πρόσθεσε «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη». Επίσης, είπε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Η στιγμή που ελικόπτερο Ericsson ανεφοδιάζεται στον ποταμό Λάδωνα

Πλάνα από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, όπου μεταξύ άλλων διακρίνεται ένα ελικόπτερο Ericsson να ανεφοδιάζεται με νερό στον ποταμό Λάδωνα. Νωρίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών που έχουν εκκενωθεί προληπτικά έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης τόσο στις κατοικημένες περιοχές όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά». Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια».

«Θα περάσει καιρός μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα καμένα»

Με αφορμή τις μεγάλες φωτιές που έχουν κατακάψει μεγάλο μέρος της χώρας την τελευταία εβδομάδα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑΝίκος Θωμαΐδης, ανέφερε πως η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τα καμένα είναι αρκετά σημαντική και θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι να καθαρίσει.

Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το πρωί της Τετάρτης (11/8) ανέφερε πως το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που απελευθερώθηκε τεράστια ποσότητα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τα καμένα: «Τα σωματίδια θα παραμείνουν στην ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν το τοπίο καθαρίσει για λίγο, εξαιτίας των ανέμων μπορεί να επαναφέρονται». Σχετικά με τις πληγείσες περιοχές σημείωσε πως πρέπει γίνουν άμεσες και μακροπρόθεσμες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η καταστροφή: «Πρέπει σύντομα να απομακρυνθούν όλα τα καμένα υλικά. Να παρακολουθείται το έδαφος, το νερό ακόμα και σε επόμενη φάση τα τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA