Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο εβδομάδες πριν οι φλόγες ξεκινήσουν να κατακαίουν τα πάντα στο πέρασμά τους η περιφέρεια Αττικής προειδοποιούσε για τον «άμεσο μεγάλο κίνδυνο για την ζωή και την περιουσία των πολιτών» εξαιτίας πιθανής φωτιάς στη συγκεκριμένη περιοχή. Το έγγραφο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, που φέρνει στο φως το Reader.gr, αποκαλύπτει ότι η Βαρυμπόμπη και το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου αποτελούσε μία βραδυφλεγή βόμβα με συσσωρευμένη καύσιμη ύλη έτοιμη να εκραγεί. Κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Ειδικότερα, στις 20 Ιουλίου η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με υπογραφή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη αποφασίζει την ανάθεση σε εργοληπτική εταιρεία του έργου κοπής και άμεσης απομάκρυνσης των πεσμένων κορμών, κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων, που προέκυψαν από την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» τον περασμένο Φεβρουάριο, επί της επαρχιακής οδού Βαρυμπόμπη - Βασιλικό Κτήμα - Άγιος Μερκούριος. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της 20ης Ιουλίου, «από την έκτακτη κατάσταση, που δημιουργήθηκε από τις 14-02-2021, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν (πυκνές χιονοπτώσεις-παγετός, βροχοπτώσεις), έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα επικινδυνότητας των οδοστρωμάτων αλλά και σοβαρός επαπειλούμενος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών με άμεσο κίνδυνο βλάβης της περιουσίας και της ζωής των πολιτών, των υποδομών και των συμφερόντων της Περιφέρειας Αττικής και απαιτείται να γίνουν άμεσες ενέργειες προς άρση των σοβαρών επικινδυνοτήτων κατά μήκος του οδικού δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, με την κοπή και απομάκρυνση επικίνδυνων κορμών, κλαδιών και φυτικών υπολειμμάτων, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ». Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «από τις επικίνδυνες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς που αναμένεται να επικρατήσουν σε περιοχές της Αττικής μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου πιθανόν να προκύψει άμεσος μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, τις υποδομές και τα συμφέροντα της Περιφέρειας Αττικής και συνεπώς υπάρχει επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσες ενέργειες».

Το έγγραφο από 27 Μαΐου 

Είχε προηγηθεί στις 27 Μαΐου έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής με θέμα «Επαρχιακή οδός Βαρυμπόμπη-Βασιλικό Κτήμα- Άγιος Μερκούριος (Ε.Ο. 6)» με το οποίο η Δ/νση Τεχνικών έργων Π.Ε.Α.Α ενημέρωνε ότι το συμβατικό ποσό της εργολαβίας πρασίνου του έργου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε.Α.Α: «Εργασίες συντήρησης οδικού δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής (2017) έχει απορροφηθεί και ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα απομάκρυνσης κλαδιών που έσπασαν, εκατέρωθεν του οδικού δικτύου αρμοδιότητας περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας της κακοκαιρίας «ΜΗΔΕΙΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διάθεση από τις 21-07-2021 «και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί» από την εργοληπτική εταιρεία «των αναγκαίων μηχανημάτων έργου– οχήματα [κλαδοτεμαχιστές, αρπάγες, καλαθοφόρα, φορτηγά, JCB, Bobcat, κ.ά.) μαζί με τα τυχόν απαραίτητα συνοδευτικά τους οχήματα (πλατφόρμες μεταφοράς βαρέων οχημάτων, 4Χ4, κ.λπ.) με το αναγκαίο προσωπικό τους, από τα διαθέσιμα εγγεγραμμένα στο μητρώο είτε αν απαιτηθεί και άλλα πρόσθετα οχήματα, μηχανήματα έργου, μη εγγεγραμμένα στο εν λόγω μητρώο καθώς και το απαραίτητο εργατοτεχνικό προσωπικό» για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, έναντι του ποσού των 150.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά και υπό τον φόβο πρόκλησης πυρκαγιάς, «ο εργολήπτης έχει την υποχρέωση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη από την εκδήλωση πυρκαγιάς κατά την εκτέλεση των εργασιών, να ενημερώνει τους κατά τόπους πυροσβεστικούς σταθμούς για την έναρξη και λήξη εργασιών και οφείλει επίσης να ενημερώνεται ο ίδιος καθημερινά από τη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της επόμενης μέρας και για το χρονικό διάστημα που η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς είναι τέσσερα (4) ή πέντε (5) να μην εκτελεί εργασίες».

Τι είχε πει ο Νίκος Χαρδαλιάς 

Στο μεταξύ, ειδική αναφορά στο θέμα των καθαρισμών των δασών έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές εστιάζοντας στο πρόγραμμα επειγόντων καθαρισμών 21 σημείων, το οποίο, όπως επεσήμανε ο ίδιος, χρηματοδοτήθηκε με άμεση εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις περιοχές αυτές οι 19 ήταν στην Αττική συμπεριλαμβανομένου και του Τατοΐου, το Σέιχ Σου και η Αρχαία Ολυμπία.«Εάν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, η φωτιά θα έτρεχε και δεν θα είχαμε καταφέρει να την ανασχέσουμε στη Μαλακάσα. Εάν δεν την είχαμε ανασχέσει στη Μαλακάσα, η φωτιά δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει περνώντας στον Κάλαμο και στον Ωρωπό. Εάν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στους Θρακομακεδόνες, θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών. Εάν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στο Τατόϊ – μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αυτό –  δεν θα είχαμε τη δυνατότητα την πρώτη πυρκαγιά να την ανασχέσουμε, σε ένα  δάσος που ήταν επί χρόνια, δεκαετίες, ασυντήρητο», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η «ΜΗΔΕΙΑ» έπληξε την Αττική στις 14 Φεβρουαρίου και η αντιπυρική περίοδος 2021 ξεκίνησε την 1η Μαΐου, χρειάστηκαν 5 ολόκληροι μήνες μέχρι οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν την απόφαση να απομακρύνουν τα πεσμένα δέντρα από τη Βαρυμπόμπη και το Τατόι, λίγες μέρες πριν ολόκληρη η περιοχή παραδοθεί στις φλόγες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA