Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές που ξέσπασαν το πρωί της Δευτέρα, 16 Αυγούστου, σε δύο περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στην Κερατέα και τα Βίλια. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται από τις τοπικές Αρχές ως ανεξέλγκτη και το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι η πρόβλεψη του καιρού, που δείχνει πτώση των ανέμων από αργά το απόγευμα. Μάλιστα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr αναμένεται βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών από το απόγευμα (από ώρα 18:00-19:00), οπότε και η ένταση των ανέμων που τώρα πνέουν με εντάσεις στα 5-6 μποφόρ, θα υποχωρήσει σταδιακά στα 2-3 μποφόρ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίρς εκτροπή εναέριων πυροσβεστικών μέσων προς την πυρκαγιά στα Βίλια, από άλλες περιοχές της χώρες γίνεται από την Πυροσβεστική, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της πυρκαγιάς που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Οι φλόγες που εκτείνονται σε μεγάλο μέτωπο κατευθύνονται νότια, (γεωγραφικά προς τα Μέγαρα) καίγοντας παρθένο πευκοδάσος, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκκενωθεί με μηνύματα του 112 έξι οικισμοί: Παλαιοχώρι, 'Αγιος Γεώργιος, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Πριν από λίγο διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία και επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού, από την εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών, προς τα Βίλια. Σημειώνεται οτι η κυκλοφορία έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ήδη επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, τα οποία θα ενισχυθούν, καθώς και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με την συνδρομή εθελοντών, καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της περιφέρειας και των δήμων.

Καίγονται σπίτια στην Κερατέα καταγγελίες για εμπρησμό

Τόσο ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης όσο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής έκαναν ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμό για τη φωτιά στην Κερατέα, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο OPEN υποστήριξε ότι η φωτιά στην Κερατέα ξεκίνησε από κάδο απορριμάτων σε ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή στην Κερατέα επιχειρούν 91 πυροσβέστες και 12 εναέρια μέσα.

Η Αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους και κατευθύνει τον κόσμο προκειμένου τα αυτοκίνητο να διαφύγουν με ασφάλεια από την περιοχή. Ηδη έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Μαρκάτι, Συντερίνα, ενώ εκκενώθηκαν και ο Αγιος Κωνσταντίνος και η Καμαρίζα. Ωστόσο, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που παρέμειναν στην περιοχή για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

«Τραγική η κατάσταση» τόνισε μιλώντας στο OPEN ο αντιδήμαρχος Λευρεωτικής Θανάσης Μακροδημήτρης, ο οποίος τόνισε ότι η κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας είναι μεγάλη, ωστόσο, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων. «Κάθε 3-4 λεπτά ρίχνουν τα εναέρια μέσα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» τόνισε.

Ορατός από το διάστημα ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα

Ορατός είναι από το διάστημα ο καπνός από την φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή της Κερατέας. Ο ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 κατέγραψε εικόνες σαν αυτές που εξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Ο καπνός έγινε για πρώτη φορά ορατός από τον δορυφόρο από λίγο μετά τις 11:00, οπότε και έφτασε πάνω από την θάλασσα (αριστερά). Παρασυρόμενος από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους έφτασε λίγο πριν τις 13:00 στο ύψος των Σπετσών (δεξιά).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA