Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί και από τους πλήρως εμβολιασμένους, προειδοποίησε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. H μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει παντού λόγω των χαρακτηριστικών και της μεταδοτικότητάς της, δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, στέλνοντας, μάλιστα, ξεκάθαρο μήνυμα πως «έχουμε μπει για τα καλά στο τέταρτο κύμα» της πανδημίας κυρίως εξαιτίας της συγκεκριμένης μετάλλαξης, η οποία παρουσιάζει ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ότι υπάρχουν δεδομένα για μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα και από τους πλήρως εμβολιασμένους, αν και μπορούν να μεταδώσουν σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα λόγω της Δέλτα, αλλά έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρότερη νόσου.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη Δέλτα, είπε ότι τα υπάρχοντα σκευάσματα είναι δραστικά σε ποσοστό πάνω από 90% για περιπτώσεις σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Αντίθετα, είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόκληση λοίμωξης, με τα ποσοστά να κυμαίνονται στο 60-70%.

Μετέπειτα στην εισήγησή του, ο Χαράλαμπος Γώγος επανέλαβε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια «είναι πολύ δραστικά, αλλά δεν είναι τέλεια», καθώς λοιμώξεις παρουσιάζονται και σε πλήρως εμβολιασμένους. Αυτό οφείλεται στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίζεται σε πάνω από το 90% των δειγμάτων που ελέγχονται κάθε εβδομάδα, αν και οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA