Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Κώστας Ταχτσής, διάσημος συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το τρίτο στεφάνι», βρέθηκε νεκρός σπίτι του, στις 27 Αυγούστου του 1988 από την αδελφή του. Ο Ταχτσής ήταν ομοφυλόφιλος - παρενδυτικός. Το σπίτι του συγγραφέα βρέθηκε ακατάστατο με όλα τα φώτα αναμμένα και το κλιματιστικό σε λειτουργία.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 22 Αυγούστου 1996: Ο κόσμος θα φρίξει όταν θα μάθει τη δράση του Βέλγου παιδόφιλου Μαρκ Ντιτρού

Η ντουλάπα ήταν ανοιχτή και πολλά ρούχα, ανδρικά αλλά και γυναικεία, ήταν πεταμένα στο πάτωμα, το ίδιο και τα συρτάρια. «Στραγγαλισμός με τα χέρια», έγραψε ο ιατροδικαστής στην έρευνα του.

Το σκηνικό του φόνου οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι κίνητρο του εγκλήματος ήταν η ληστεία. Ο δράστης είχε κλέψει ένα βίντεο, έναν αυτόματο τηλεφωνητή και μια φωτογραφική μηχανή, αλλά όχι και τις 5.500 δρχ. που ο συγγραφέας είχε στην τσέπη του.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στα στέκια όπου σύχναζε ο Ταχτσής, αλλά δεν εντόπισαν υπόπτους. Οι γείτονες κατέθεσαν ότι στο σπίτι του συγγραφέα μπαινόβγαιναν διάφοροι άνδρες, εφήμεροι ερωτικοί σύντροφοι. Οι εικασίες έλεγαν τότε ότι τον Ταχτσή δολοφόνησε  ένας από τους εραστές του ή ότι η δολοφονία είχε να κάνει με το βιβλίο που έγραφε, στο οποίο θα αποκάλυπτε κρυφά μυστικά επιφανών Αθηναίων. 

Δυο μέρες δεν απαντούσε

Ο Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος και επί σειρά ετών αστυνομικός συντάκτης στο βιβλίο του: «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα» (εκδόσεις: Πατάκη) καταγράφει με τον δικό του τρόπο το γεγονός: 

«Ήταν Σάββατο 27 Αυγούστου 1988. Η Ελπίδα Αρτέμη έπαιρνε και ξαναπαίρνει τηλέφωνο για δύο μέρες στον αδελφό της, αλλά εκείνος δεν απαντούσε. Στην τελευταία της προσπάθεια κάλεσε τρεις-τέσσερις φορές, το Σάββατο το πρωί και το απόγευμα στο σπίτι και πάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Στο τέλος ανησύχησε. Πίστεψε ότι κάτι του είχε συμβεί. Η ώρα είναι πια 7:30 το απόγευμα. Γεμάτη αγωνία φεύγει από το σπίτι της και πηγαίνει στον Κολωνό στην οδό Τυρνάβου 26 για να δει τι συμβαίνει. Χτυπάει το κουδούνι αλλά κανείς δεν απαντά. Ανοίγει με τα κλειδιά που της έχει δώσει ο αδελφός της, μπαίνει στην κρεβατοκάμαρα και παθαίνει σοκ: Ο γνωστός συγγραφέας Κώστας Ταχτσής, ο αδελφός της, είναι νεκρός».

Και συνεχίζει ο Πάνος Σόμπολος: «Όταν ο ιατροδικαστής Σταμούλης ολοκλήρωσε την αυτοψία και την εξέταση της σορού, τον ρώτησα τι είχε διαπιστώσει. Μου απάντησε ότι ο θάνατος είχε επέλθει πριν από περίπου δύο 24ωρα, δηλαδή το βράδυ της Πέμπτης 25 Αυγούστου. Επειδή το air condition ήταν ανοιχτό, το πτώμα δεν παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης. Ο ιατροδικαστής είπε ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει περισσότερα. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε η νεκροτομή: «Τον στραγγάλισαν με τα χέρια», ήταν το πόρισμα. Επίσης καταγράφηκε: «Φέρει αιμορραγικές διηθήσεις στο λαιμό εκτός από μία εκχύμωση στο δεξιό άνω βλέφαρο δεν υπάρχουν άλλες κακώσεις αυτό είναι ενδεικτικό ότι δεν προηγήθηκε πάλη μεταξύ δράστη και θύματος».

Μερικές εβδομάδες αργότερα, τα εργαστήρια ολοκλήρωσαν τις αναλύσεις και οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο συγγραφέας - τη μοιραία βραδιά - βρισκόταν σε κατάσταση μέθης: Η περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα του ήταν 1,60 και στα ούρα 1,70.

Με τα χρήματα στην τσέπη!

Στην έκθεση αυτοψίας που συνέταξαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας καταγράφονταν τα εξής: «Η μεγάλη ντουλάπα ήταν ανοιχτή και πολλά είδη ρουχισμού ήταν πεταμένα στο δάπεδο. Ένα κάθισμα ήταν σκισμένο, μία μικρή ξύλινη κασέλα ήταν ανοιγμένη και ψαγμένη και κάτω ήταν ριγμένα διάφορα αντικείμενα τα συρτάρια του γραφείου ήταν ανοιχτά και το περιεχόμενό τους πεταμένο. Η  βιβλιοθήκη ήταν ερευνημένη και αρκετά βιβλία και σημειώσεις ήταν ριγμένα στο δάπεδο. Μία σακούλα απορριμμάτων ήταν  ερευνημένη και στο δάπεδο ριγμένα διάφορα αντικείμενα». 

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας που συνέταξαν την έκθεση αυτοψίας έλεγαν ότι στην τσέπη του παντελονιού του Κώστα Ταχτσή βρέθηκαν 5.500 δραχμές, γεγονός που καταγράφηκε από την έρευνα και τις ανακρίσεις που ακολούθησαν.

Η εκδοχή της οικογένειας

Η οικογένεια του τάχτηκε συγκεκριμένα η αδελφή του και η ανιψιά του υποστήριζαν ότι οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονταν σε λάθος κατεύθυνση και ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν είχαν οδηγήσει πουθενά. Έλεγαν ότι ο δράστης μπορεί να μην προερχόταν από τις κακόφημες πιάτσες της Αθήνας και να μην είχε ως κίνητρο τη ληστεία.

Ένα από τα βασικά τους επιχειρήματα ήταν το εξής: Ο συγγραφέας ετοίμαζε ένα βιβλίο μέσα στο οποίο θα υπήρχαν αποκαλύψεις για πρόσωπα και πράγματα στους κοσμικούς κύκλους της υψηλής κοινωνίας, όπου σύχναζε και ο ίδιος. Έλεγε μάλιστα ο Ταχτσής, ότι το βιβλίο θα προκαλούσε μεγάλο σοκ στην κοσμική Αθήνα και ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελλάδα, μετά την έκδοσή του. Σύμφωνα με την εκδοχή της οικογένειας του Ταχτσή κάποιος από αυτούς που θα θιγόταν σημαντικά από το βιβλίο του, ίσως έβγαλε από τη μέση τον συγγραφέα, για να του κλείσει το στόμα και  σκηνοθέτησε τη ληστεία.

Ο Πάνος Σόμπολος επισημαίνει: «Ένας ιατροδικαστής μου έλεγε ότι μπορεί ο δράστης να μην ήθελε να στραγγαλίσει τον Ταχτσή. Πάνω στην πράξη και ενώ είχε  περασμένο το χέρι στο λαιμό του θύματος, τον έσφιξε περισσότερο με αποτέλεσμα να του "μείνει". Αυτή βέβαια είναι μία άλλη εξήγηση εντελώς διαφορετική από όσα υποστηρίζει η οικογένεια. Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι εκείνη την εποχή αυτή η εκδοχή "έπαιζε" και συζητιόταν ως πολύ πιθανή».

Η δολοφονία του Κώστα Ταχτσή παραμένει ανεξιχνίαστη, αφού ο «καλοντυμένος τριαντάρης με το μουστάκι», ο τελευταίος άνθρωπος που είδαν να μπαίνει στο σπίτι στον Κολωνό, δεν βρέθηκε ποτέ!

Ποιος ήταν ο Κώστας Ταχτσής

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1927. Οι γονείς του κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία και ήρθαν πρόσφυγες στην Θεσσαλονίκη από το 1860. Σε ηλικία επτά ετών, μετά το χωρισμό των γονέων του, πήγε στην Αθήνα όπου μεγάλωσε στα χέρια της γιαγιάς του. Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο, εκτός από μία τάξη του δημοτικού (συγκεκριμένα τη δευτέρα, στην οποία γράφτηκε απευθείας ως κατ’ οίκον διδαχθείς) που την τελείωσε στη Βέροια. Το 1945 υπέβαλε τα χαρτιά του στην Σχολή Εμποροπλοιάρχων, αλλά τις ημέρες των εξετάσεων αρρώστησε από τυφοειδή πυρετό. Εγγράφηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, αφού φοίτησε μόνο για δύο χρόνια. 

Το 1951 προσελήφθη ως βοηθός του Αμερικανού διευθυντή στα έργα για το φράγμα του Λούρου. Το φθινόπωρο του 1954 έφυγε για τη Βρετανία μέχρι το καλοκαίρι του 1955, οπότε επέστρεψε στην Αθήνα όπου έβγαζε χρήματα διδάσκοντας αγγλικά. Τον Μάρτιο του 1956 πήγε στο Αμβούργο και μπάρκαρε με δανέζικο πλοίο ως καμαρότος. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» του Γιαν Νεγκουλέσκο. Το 1957 ακολούθησε ως μάνατζερ τον πιανίστα Τόνη Παπαγεωργίου στην περιοδεία του στην ανατολική Αφρική. Από το Ναϊρόμπι έφυγε για την Αυστραλία.

Την άνοιξη του 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και επιχείρησε να κάνει τον γύρο της Ευρώπης με βέσπα, με την οποία έφτασε ως το Εδιμβούργο. Στη διάρκεια αυτής της περιοδείας έγραψε μερικά κεφάλαια από «Το τρίτο στεφάνι». Ξαναβρέθηκε για λίγο χρονικό διάστημα στην Αυστραλία από όπου έστειλε στην Ελλάδα για τύπωμα τα χειρόγραφα του «Τρίτου Στεφανιού» που απορρίφθηκε ως ακατάλληλο. Τελικά το εξέδωσε τον Νοέμβριο του 1962 με δικά του έξοδα. Δυο μήνες μετά πήγε στην Αμερική και έμεινε εκεί ως τον Δεκέμβριο του 1964. Επέστρεψε και συνεργάστηκε με το πρωτοποριακό λογοτεχνικό περιοδικό «Πάλι» το διάστημα 1963-1965 και εργάστηκε για δύο καλοκαίρια ως ξεναγός και μεταφραστής.

Το πήγαινε έλα στην Ασφάλεια

Στη δικτατορία πρωτοστατεί στην δήλωση των 18, μια κίνηση συγγραφέων ενάντια στην λογοκρισία και το αυταρχικό καθεστώς. Έλαβε μέρος στην έκδοση 18 κειμένων (1970). Επανειλημμένως τον καλούσαν στην Ασφάλεια. Στην Μεταπολίτευση αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, όντας ομοφυλόφιλος και ο ίδιος. Την ίδια περίοδο εκδιδόταν ως τραβεστί.

Η πολυτάραχη και προκλητική ζωή του δίχασε το αναγνωστικό κοινό. Ως συγγραφέας αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες για να εκδώσει το έργο του «Τρίτο Στεφάνι». Το πρότεινε σε τρεις εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι το απέρριψαν. Εκδόθηκε τελικά το 1962 με έξοδα του συγγραφέα, χωρίς να γνωρίσει τότε καμιά επιτυχία.

Επανεκδόθηκε το 1970 από τις εκδόσεις Ερμής στην Αθήνα, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και καθιέρωσε τον Ταχτσή ανάμεσα στους πιο γνωστούς πεζογράφους της γενιάς του.

Πηγές: Πάνου Σόμπολου: «Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα», εκδόσεις: Πατάκη, el.wikipedia.org

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA