Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρομακτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκου Θωμαΐδη, ότι αν δεν εμβολιαστούν όλοι κατά του κορονοϊού από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 10.000 κρούσματα. «Με την επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα υπάρξει μια περαιτέρω διάδοση της πανδημίας στην Αττική, που μπορεί να κορυφωθεί στο διάστημα από 16 έως 20 Σεπτεμβρίου και θα επιφέρει πίεση στο Σύστημα Υγείας του λεκανοπεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ επεσήμανε ακόμη πως εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως λένε αρκετοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μην δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού - όσοι περισσότεροι μπορούν, ώστε ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία που θα επιτρέψει να μην έχουμε τόσες πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Μερικοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», επανέλαβε ο κ. Θωμαΐδης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου έχει φύγει για διακοπές. Ωστόσο, το ιικό φορτίο δεν μειώνεται αλλά παραμένει σταθερό σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Και με δεδομένο ότι αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού (όπως ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ) και ο δείκτης θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Θωμαΐδης λέει ότι ευθύνονται η χαλάρωση στα μέτρα και στις μετακινήσεις. «Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση των κρουσμάτων στην Αττική», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Πάντως, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει στο 95% στη χώρα μας με τους νέους να κινδυνεύουν και την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι ανακαλούνται όλες οι άδειες των υγειονομικών από 1 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να είναι έτοιμα τα νοσοκομεία για το νέο πανδημικό κύμα αλλά και για να πιεστούν οι υγειονομικοί που δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα το εμβόλιο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA