Μενού
  • Α-
  • Α+

Τέλος έλαβε από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, η διορία που είχε δώσει η κυβέρνηση τους υγειονομικούς, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση έρχονται αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα δοθεί κάποια παράταση, τελικά το υπουργείο δεν ανακοίνωσε κάτι τέτοιο, όπως κατ΄ επανάληψη άλλωστε είχαν τονίσει πολλά μέλη της Κυβέρνησης. 

«Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορεί να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Πλέον υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα στους αρμοδίους για τα πραγματικά κενά που θα προκύψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας από τους υγειονομικούς που θα παραμείνουν ανεμβολίαστοι μετά το τέλος της σχετικής προθεσμίας. Ετσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού θα ενεργοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου. Οπως υπογράμμισε, η πλατφόρμα θα μείνει για λίγες ημέρες ανοιχτή και κάλεσε τους ενδιαφερομένους να διαβάσουν προσεκτικά τη σχετική ανακοίνωση για τη διαδικασία. 

«Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην είναι ποτέ θέμα συζήτησης στη χώρα μας, όμως η πολιτεία έχει καθήκον να προστατέψει τους πλέον ευάλωτους» είπε ο πρώην πλέον υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης και απηύθυνε ύστατη έκκληση σε όλο το προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, να το κάνει.

Πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκε μία ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση υγειονομικών για εμβολιασμό, με την εκτίμηση να αναφέρει ότι το 85% του συνόλου των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί. 

Παράλληλα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

ΠΟΕΔΗΝ: Νοσοκομεία με ελλείψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, από τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν λόγω των ανεμβολίαστων υγειονομικών, μεγαλύτερα προβλήματα θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, την Αχαΐα, την Κρήτη αλλά και κάποια νησιά των Κυκλάδων. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε ότι «αυξήθηκε η ροή των εμβολιασμών λόγω του φόβου της αναστολής, ζητάμε από την νέα πολιτική ηγεσία να δώσει παράταση για να πάνε να εμβολιαστούν γιατί και 1000-2000 να εμβολιαστούν ακόμα θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας».

Από τα μέσα Αυγούστου οι περισσότεροι εργαζόμενοι που δεν είχαν εμβολιαστεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έσπευσαν να κάνουν τη πρώτη δόση. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης από τους 1.425 εργαζόμενους λιγότεροι από πενήντα παραμένουν ανεμβολίαστοι. Δηλαδή το 3,5 % του προσωπικού.

Στο μεταξύ συνεχίζουν την κατάληψη των κτιρίων διοίκησης οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας και του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, οι οποίοι αντιδρούν για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Μήνυση για τις κινητοποιήσεις κατέθεσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης. Αναφέρει ότι δεν λειτουργούν νευραλγικές υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων και ότι παρακωλύεται η ασφαλής νοσηλεία των συμπολιτών μας.

Μπορούσαν κάλλιστα όχι να τους απολύσουν, αλλά να τους βάλουν σε άλλες θέσεις που να μην υπάρχει πρόβλημα, υποστηρίζει από την πλευρά του το μέλος του Σωματείου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Σωτήρης Καρβέλης.

Πώς θα καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ

Τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα τεθεί σε αναστολή.

  • Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό, ανακλήθηκαν οι άδειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η κίνηση αυτή πάντως θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη.
  • Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού
  • Τρίτον το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA