Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ζορμπάς, το μοναδικό συρτάκι που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια μας, ένα τραγούδι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ελλάδα. Από αυτό το τραγούδι, που ήταν και το soundtrack της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» γεννήθηκε το συρτάκι. Μάλιστα, στις 29 Ιουλίου 1995 ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Αντονι Κουίν συναντήθηκαν από κοντά και χόρεψαν συρτάκι υπό τους ήχους του Ζορμπά.   

Η συνάντηση του Μίκη Θεοδωράκη με τον Αντονι Κουίν έγινε στην πλατεία Koenigsplatz στο Μόναχο της Γερμανίας. Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης συνάντησε επί σκηνής τον σπουδαίο ηθοποιό σε μια συναυλία που έμεινε στην Ιστορία. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί λίγες ημέρες πριν σε μία εκδήλωση και ο Μίκης Θεοδωράκης προσκάλεσε τον διάσημο ηθοποιό να παραστεί στη συναυλία του, καθώς και να χορέψει. Όταν ο Άντονι Κουίν ανέβηκε στη σκηνή, ο Μίκης Θεοδωράκης του ζήτησε να χορέψει το θρυλικό συρτάκι. Υπό τους ήχους της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη και με τον Γρηγόρη Τζιστούδη στο μπουζούκι, ο Άντονι Κουίν τελικά χόρεψε και μάλιστα μπήκε στον χορό και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το όνομά του Άντονι Κουίν έμεινε για πάντα δεμένο με την Ελλάδα με την ερμηνεία του ως Αλέξη Ζορμπά στην ομότιτλη ταινία του 1964, η οποία ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Ο Χορός του Ζορμπά είναι ένα ορχηστρικό τραγούδι, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964), το οποίο κυκλοφόρησε το 1965. To κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε single, μαζί με το Στρώσε το στρώμα σου. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Έλληνα συνθέτη, γνωστό σε όλο τον κόσμο. Το κομμάτι μετά την κυκλοφορία της ταινίας έγινε δημοφιλές παγκοσμίως και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από μουσικούς διαφόρων ειδών και εθνικότητας. Μερικές από αυτές τις διασκευές κατάφεραν να εισέλθουν και σε διάφορα charts. Eίναι το τραγούδι που όταν το ακούνε πολίτες του κόσμου, αναφωνούν «Ελλάδα».

Από το εν λόγω κομμάτι δημιουργήθηκε ο χορός συρτάκι, ο οποίος δεν είναι κάποιος παλιός Ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η χορογραφία του κομματιού, την οποία έγραψε ο Γιώργος Προβιάς και θεωρείται ο δημιουργός του χορού, εμπεριέχει στοιχεία από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το χασαποσέρβικο και χασάπικο. Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Basil ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA