Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών, που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη από τις καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού. Η παρωχημένη δασική νομοθεσία, που συντάχτηκε το 1969 με το γραφειοκρατικό πλαίσιο, που τη συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και η εφαρμογή της από τα δασαρχεία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μην είναι δυνατό να σωθούν πολλές ιδιοκτησίες καθώς δεν καθαρίστηκαν.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιές: Εγινε στάχτη το 16% των δασών της Αττικής

Το κλάδεμα ή το κόψιμο ενός δέντρου για την προστασία του φυσικού πλούτου και των περιουσιών των πολιτών είναι μια υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη όχι μόνο κατά την πρόληψη των πυρκαγιών. Οπως αποδεικνύεται, οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία ακόμα και στα καμένα όταν οι ιδιοκτησίες τους έχουν παραδοθεί στην πυρά και τα δέντρα, που υπάρχουν σε αυτές, έχουν καεί.

Στην πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα αποτελεσματικής προστασίας, ταχείας αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και άμεσης στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου / Αυγούστου υπήρξε πρόβλεψη για την «απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης απόληψης των καμένων ιστάμενων δένδρων, εντός ιδιωτικών εκτάσεων, εκτός σχεδίου, από τους ιδιοκτήτες». Ο καθορισμός όμως από το υπουργείο Περιβάλλοντος των λεπτομερειών και των τεχνικών ζητημάτων της διαδικασίας φέρνει ξανά τους πολίτες στα δασαρχεία για να υποβάλουν αιτήσεις με μία σειρά δικαιολογητικών ώστε τελικά να τους επιτραπεί να κόψουν τα καμένα δέντρα από τις ιδιοκτησίες τους.

Ειδικότερα, προβλέπεται η έκδοση ατελούς άδειας υλοτομίας από αρμόδιο δασαρχείο ή διεύθυνση Δασών προκειμένου να υλοτομηθούν, απομακρυνθούν και μεταφερθούν τα καμένα ιστάμενα δέντρα-δασικά είδη σε ιδιοκτησίες, που δε διέπονται από τις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή αίτησης για την υλοτομία των καμένων δασικών δένδρων στο οικείο δασαρχείο.

Κατάλογος δικαιολογητικών για να απομακρυνθούν τα καμένα δέντρα

Στην αίτηση πέραν των προσωπικών στοιχείων του αιτούντος (όνομα, επίθετο, όνομα πατρός και αριθμός ταυτότητας), αναγράφονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας της έκτασης, ο αριθμός των προς υλοτομία καμένων δένδρων, η περιοχή που βρίσκεται η έκταση, η τοπική κοινότητα και ο δήμος της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας, η ημεροχρονολογία της υλοτομίας και μεταφοράς τους, ο προορισμός τους προς καυσοξύλευση του αιτούντος.

Επιπλέον, οι τίτλοι ιδιοκτησίας, που θα προσκομίσουν οι πολίτες και αφορούν σε συμβολαιογραφικούς τίτλους, δικαστικές αποφάσεις, προσύμφωνα συμβόλαια και ένορκες βεβαιώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από έγγραφο περιουσιολογίου, καθώς και δήλωση εγγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο βάσει του ν. 2308/1995. Σε περίπτωση έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος την υλοτομία. Η ανωτέρω δήλωση αποτελεί στοιχείο επί της κατοχής της αγροτικής έκτασης. Η αίτηση θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό οριστικού και αμετάκλητου χαρακτηρισμού της έκτασης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου

14 του ν. 998/1979, αν έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία πριν την ανάρτηση του οικείου δασικού χάρτη.

Στην περίπτωση, που υφίσταται στην περιοχή δασικός χάρτης, επισυνάπτεται τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα δασικού χάρτη, στο οποίο είναι απεικονισμένο το ακίνητο, που αφορά. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης, στην οποία φύονται τα καμένα δασικά είδη, σε περίπτωση που η οικεία δασική υπηρεσία δεν έχει ήδη ενημερωθεί για αυτό.

Διενέργεια αυτοψίας και χορήγηση αδείας

Οπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, «η εξέταση των προσκομισθέντων δικαιολογητικών θα διενεργηθεί από την οικεία δασική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την εκδοθείσα στην περιοχή, Δασική Απαγορευτική Διάταξη (ΔΑΔ) της δασικής υπηρεσίας, κατά τα οριζόμενα στην διάταξη του άρθρου 66 του ν.δ. 86/1969». Η διενέργεια

της αυτοψίας θα γίνει από τα αρμόδια δασικά όργανα με επιτόπια σήμανση των προς υλοτομία δασικών ειδών και σύνταξη έκθεσης επί των πραγματικών δεδομένων (αριθμός ατόμων, δασικό είδος, κατ’ εκτίμηση απολήψιμος ξυλώδης όγκος).

Η έκδοση της ατελούς αδείας και του δελτίου μεταφοράς των δασικών ειδών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας 20 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης από την οικεία δασική αρχή. Σε περίπτωση μη έκδοσης της ατελούς αδείας από το δασαρχείο εντός της ανωτέρω προθεσμίας, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες απομάκρυνσης των καμένων ιστάμενων δέντρων, ενημερώνοντας εγγράφως την αρμόδια δασική υπηρεσία για την έναρξη και την ολοκλήρωση των εργασιών αλλά και για την μεταφορά των δασικών προϊόντων ώστε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες δικές της ενέργειες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA