Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λίγη ώρα η Κρήτη ανοίγει την αγκαλιά της για να υποδεχθεί τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα την προηγούμενη Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου και η χώρα τον αποχαιρετά με θλίψη κι οδύνη τραγουδώντας τα μελοποιημένα του αριστουργήματα που «σήκωσαν την Ελλάδα λίγο ψηλότερα». Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου, ο Μίκης όλων των Ελλήνων και του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος οδηγείται στην αγαπημένη του γη, αυτή του Γαλατά των Χανίων, όπου είναι οι ρίζες του.

Η σορός του έφτασε το χάραμα στο λιμάνι των Χανίων όπου τον υποδέχθηκαν εκατοντάδες πολίτες και τοπικοί φορείς, χειροκροτώντας με δακρυσμένα μάτια και φωνάζοντας αθάνατος. Στιγμές αργότερα, στήθηκε μια πομπή εκατοντάδων μέτρων με χιλιάδες Χανιώτες, αλλά κι άλλους κατοίκους της μεγαλονήσου και της υπόλοιπης χώρας που συνόδευσαν το φέρετρό του στην Μητρόπολη Χανίων μέσα από την κεντρική αγορά που είχε πλημμυρίσει από τις χιλιάδες των πολιτών που τραγουδούσαν τα εμβατήρια που παιάνιζε η μπάντα που προπορευόταν. Τον Μίκη Θεοδωράκη συνόδευαν σε όλη την πομπή και 96 βρακοφόροι, όσα και τα χρόνια του, ντυμένοι με παραδοσιακές κρητικές στολές.

Η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα το οποίο ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει ως τις 12:00 όμως επειδή η παρουσία του κόσμου ήταν τεράστια δόθηκε παράταση για να προσκυνήσει ο λαός τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη. Eξω από τον ναό, ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας, Henning Zierock, παλιός συνεργάτης και φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, έπαιζε με την κιθάρα τις μελωδίες του μεγάλου συνθέτη. Επίσης, στον χώρο έξω από τη μητρόπολη παρέμεναν φοιτητές από όλη την Κρήτη που τραγουδούσαν συνεχώς τραγούδια του κορυφαίου συνθέτη.

Το αυτοκίνητο που μετέφερε τη σορό του έφτασε στις 12:50 στον Γαλατά, που απέχει περίπου 6-7 χιλιόμετρα από τα Χανιά όπου ψάλλεται η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου κι εν συνεχεία θα ταφεί στο νεκροταφείο του χωριού. Σε όλη τη διαδρομή υπήρχαν πολίτες και στις δυο πλευρές του δρόμου, αποτίοντας φόρο τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη πετώντας λουλούδια, χειροκροτώντας και σκύβοντας με σεβασμό το κεφάλι... Εξω από τον Ι.Ν. τον υποδέχθηκαν οι συγγενείς του, λιγοστοί φίλοι και κάτοικοι του χωριού, που έχει ντυθεί με μαύρα πανιά για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA