Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία μηνύματα την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα μοιάζουν καθησυχαστικά τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασπορά του ιού όσο και με το σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 205 λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας δείχνει σαφή σημεία σταθεροποίησης. Ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ καταγράφει μικρή αύξηση, της τάξεως του 6%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο φαίνεται να υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα και το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων δείχνει σημεία σταθεροποίησης,  ίσως και υποχώρησης κάτω από το 1

Διαβάστε ακόμη: Υγειονομικές βόμβες οι εικονικοί εμβολιασμοί, τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης και τα ψευδώς αρνητικά τεστ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κατάσταση βρίσκεται σε καλό επίπεδο και δεν εμπνέει ανησυχία για απώλεια του ελέγχου το επόμενο διάστημα, εντούτοις δεν υπάρχουν και περιθώρια εφησυχασμού.

Ανατροπή στις προβλέψεις

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε στη νησιωτική χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν αποτυπώνεται, όπως αναμενόταν, στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις και -τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη- η πορεία της πανδημίας είναι ικανοποιητική.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την εξέλιξή της, καθώς τυχόν αύξηση των κρουσμάτων στις πυκνοκατοικημένες αυτές περιοχές, θα επιβάρυνε σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.    

Δεδομένη, ωστόσο, θεωρείται η αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία αλλά και με την πτώση της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες, δύο παράγοντες οι οποίοι εκτιμάται ότι με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως εμβόλια και self tests, και την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Βάσει της εμπειρίας από το προηγούμενο έτος, οι ειδικοί αναμένουν μια αύξηση της μεταδοτικότητας το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ξεκινώντας από τη βόρεια Ελλάδα. «Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι το κομμάτι που θα επικεντρωθούμε. Και σχετίζεται με τη μετάβαση από εξωτερικούς χώρους σε εσωτερικούς χώρους. Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα λειτουργήσουν, σε κλειστούς χώρους θα είναι μόνο οι εμβολιασμένοι, άρα λοιπόν αν αυτό το μέτρο εφαρμοστεί σωστά δεν αναμένουμε να έχουμε το αντίστοιχο φαινόμενο», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Πέμπτης. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί που διενεργούνται αυτήν την περίοδο θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες, προσβλέποντας τελικά στην εξισορρόπηση θετικών και αρνητικών δυνάμεων. «Δεν υπάρχει περιθώριο, νομίζω, να ξεφύγει η επιδημία εύκολα. Είμαστε σε καλό επίπεδο. Αυτό δεν αφήνει, όμως, περιθώριο εφησυχασμού», πρόσθεσε. 

Σχολεία: Παροδική η αύξηση των κρουσμάτων

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, που αποδίδεται εκ των προτέρων στη διενέργεια των self tests, τα οποία θα εντοπίσουν μαθητές με ασυμπτωματική Covid. Ωστόσο, με την απομόνωσή τους και την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η αύξηση αυτή αναμένεται να υποχωρήσει στη συνέχεια.

«Είναι απολύτως αναμενόμενο και δεν θα πρέπει να θορυβήσει ούτε τους γονείς, ούτε τους εκπαιδευτικούς το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση, των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες βδομάδες. Και αυτό θα συμβεί μόνο και μόνο λόγω του συστηματικού ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Όμως, αυτό είναι και το όφελος της διενέργειας του self test, που στόχο έχει την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των κρουσμάτων. 

Εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα, αναμένουμε μείωση των κρουσμάτων στην σχολική κοινότητα μετά από τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα βέβαια και με την πορεία της πανδημίας στην χώρα», ανέφερε απ΄ την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ισχυρό όπλο, που θα συμβάλει σημαντικά στην ομαλή λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι ο εμβολιασμός.

Παρότι η αρμόδια Επιτροπή συνέστησε τον εμβολιασμό των εφήβων από τα τέλη Ιουλίου, μέχρι πριν δυο εβδομάδες το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης παρέμενε χαμηλό. Σήμερα, όμως, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ένα στα τέσσερα παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

Γρίφος οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας

Αν και οι ενδείξεις για την πορεία της επιδημίας αυτή τη στιγμή είναι ενθαρρυντικές, γρίφος παραμένουν οι δυνατότητες του συστήματος Υγείας, μετά τις αναστολές  των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάκα,  συνολικά έχουν επιδοθεί 5.305 αναστολές σε εργαζόμενους του ΕΣΥ, οι οποί βρίσκονται πλέον εκτός υπηρεσίας. Από αυτούς το ποσοστό που αφορά σε ιατρικό προσωπικό ανέρχεται σε 2,1%,που αντιστοιχεί σε 447 γιατρούς σε σύνολο 21.285.

Αναφορικά με τους νοσηλευτές, 2.700 απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα καθήκοντά τους, σε σύνολο 40.000 που εργάζονται στο ΕΣY. Τέλος, στο διοικητικό προσωπικό 879 εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε αναστολή, σε σύνολο περίπου 12.000 απασχολούμενων στις σχετικές υπηρεσίες. 

«Τα ποσοστά δεν είναι πολύ μεγάλα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις ΥΠΕ και φαίνεται ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται μετακινήσεις συναδέλφων. Και βέβαια έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών που θα «τρέξουν» γρήγορα, θα υπάρξει νοσηλευτικό προσωπικό επίσης οι επικουρικοί.  Νομίζω ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν», δήλωσε η κ. Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  

Ωστόσο, αντίθετη φαίνεται ότι είναι η γνώμη των υγειονομικών. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πέραν των αναστολών σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, σημειώθηκαν περί τις 1000 παραιτήσεις για συνταξιοδότηση. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι θα εκδοθούν εκατοντάδες ακόμη αναστολές εργασίας είτε μετά από απορρίψεις αιτημάτων εξαίρεσης του εμβολιασμού στις αρμόδιες Επιτροπές είτε μετά από την επιστροφή όσων λείπουν με νόμιμη άδεια (αναρρωτικές κ.α.) ή μετά το πέρας του εξαμήνου νόσησης.

«Χάνεται εξειδικευμένο προσωπικό χωρίς να αντικαθίσταται. Η αντικατάσταση του προσωπικού που τέθηκε σε αναστολή δεν επιτυγχάνεται με τρίμηνες προσλήψεις την ώρα του εξαντλήθηκαν οι εν ισχύ επικουρικοί πίνακες που προβλέπουν την πρόσληψη προσωπικού για δύο χρόνια. Τα Νοσοκομεία με τα επιχειρησιακά σχέδια μετατρέπονται σε ειδικά Νοσοκομεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού με κίνδυνο για τους ασθενείς άλλων παθήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την περίοδο το σύστημα αντί να αθροίζει δυνάμεις αποδυναμώνεται εκ των έσω».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA