ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/09/2021 10:12

Αυξήσεις: Στα ύψη η τιμή των ξηρών καρπών - Θα φτάσουν ως και 20% πάνω 

Το ράλι αυξήσεων στις τιμές «χτυπά» και τους ξηρούς καρπούς καθώς αναμένεται να ανέβουν ως και 20% λόγω των αυξήσεων τόσο στις πρώτες ύλες όσο και στα ναύλα για τα προϊόντα από το εξωτερικό

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αυξήσεις: Στα ύψη η τιμή των ξηρών καρπών - Θα φτάσουν ως και 20% πάνω 
Ξηροί καρποί (πηγή: shutterstock)
Ανάγνωση:

Η αύξηση στις πρώτες ύλες αλλά και στα ναύλα, εκτινάσσει τις τιμές και στους ξηρούς καρπούς που αναμένεται να φτάσουν ως και 20% πάνω στις τιμές. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις αφορούν τόσο τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα αλλά και τα παράγωγά τους όπως βούτυρα και μπάρες.

Όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας του χώρου Κωνσταντίνος Μπαλαμούτσος, μιλώντας στο OPEN, μέχρι τώρα έχουν απορροφήσει τις αυξήσεις, όμως οι τιμές μεταφορές των προϊόντων με κοντέινερ ειδικά από την Κίνα έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ενδεικτικά ανέφερε πως ένα κοντέινερ από το Βιετνάμ και την Ινδία έχει κόστος σήμερα 6.350 ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο το κόστος ήταν 2.000 ευρώ. Ενώ όπως σημείωσε το κόστος για το είδος του ηλιόσπορου, ο οποίος εισάγεται κυρίως από την Κίνα έχει αυξηθεί συνολικά 32% (πρώτες ύλες και ναύλα).

Ο τρίτος παράγοντας κόστους είναι η ενέργεια. Ο ίδιος έδειξε λογαριασμό ρεύματος όπου πέρυσι τον Αύγουστο πλήρωσε 5.912 ευρώ ενώ εφέτος για το ίδιο διάστημα ο λογαριασμός έγραφε 7.734 ευρώ ήτοι αύξηση 1.822 ευρώ.

Αμύγδαλα, φιστίκια και σταφίδες είναι μερικά από τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα ενώ πολλά είναι εκείνα που έρχονται από το εξωτερικό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ