Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αποκαλυπτική έκθεση για τη στρατιωτική δύναμη Ελλάδας και Τουρκίας - Σε ποια σημεία υπερτερούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών έχει καταγράψει τις στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας - Τουρκίας. Σε ποια σημεία υπερτερεί η χώρα μας και γιατί η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

(Πηγή: ASSOCIATED PRESS)
(Πηγή: ASSOCIATED PRESS)

Τη διατήρηση του συσχετισμού στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που δεν επιτρέπει στην Άγκυρα να έχει καθοριστική αριθμητική υπεροχή, διαπιστώνει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών στην έκθεσή του αναφορικά με «Το ισοζύγιο δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας 2021». Παρά τη διαφορά μεγεθών η σύγκριση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των δύο χωρών και κυρίως η ποιοτική αξιολόγησή τους δίνει το προβάδισμα στην Ελλάδα σε συγκεκριμένα πεδία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η έμφαση των ελληνικών προϋπολογισμών, υπό την πίεση των οικονομικών δεδομένων, που είναι περισσότερο στη συντήρηση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενων δυνατοτήτων και λιγότερο σε νέες αγορές, ενδεχόμενα να επιτρέψουν στην σταθερά εξοπλιζόμενη Τουρκία να διευρύνει τη μεταξύ τους διαφορά, ιδίως σε θαλάσσια και εναέρια μέσα ( αεροπλανοφόρα, κορβέτες, φρεγάτες, ελικόπτερα μη επανδρωμένα οχήματα, κ.α) προσβλέποντας σε γεωπολιτικά πλεονεκτήματα και άλλα οφέλη.

Image

Ειδικότερα, στις χερσαίες δυνάμεις (Στρατό), όσον αφορά τόσο το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό όσο και τα κύρια άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα, η τουρκική αριθμητική υπεροχή ναι μεν υφίσταται αλλά γενικά είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κατ’ επέκταση η διαφορά σε αναλογίες δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορες κατηγορίες είναι πιο στενή και θετική για την Ελλάδα από προηγουμένως.

Στο Ναυτικό η σύγκριση δυνάμεων με την Τουρκία είναι ακόμη πιο θετική για την ελληνική άμυνα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα βαριά θαλάσσια μέσα όπως υποβρύχια (11 ελληνικά και 12 τουρκικά) και φρεγάτες (13 ελληνικές και 16 τουρκικές) με ισχυρές ικανότητες αντιμετώπισης οποιασδήποτε τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο. Τα υπόλοιπα πολεμικά σκάφη αν και αριθμητικά λιγότερα από ό,τι της Τουρκίας, ωστόσο αποτελούν αξιόλογη δύναμη για το Ελληνικό Ναυτικό, που η άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί.

Στην Πολεμική Αεροπορία, η Ελλάδα με 230 μαχητικά αεροσκάφη – 78 λιγότερα από την Τουρκία – διατηρεί μια αναλογία δυνάμεων 1,3 τουρκικά μαχητικά για κάθε ελληνικό. Η ένταξη των 24 γαλλικών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία και η αναβάθμιση των 84 F16 στην έκδοση Viper θα ανατρέψει πλήρως το ποιοτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Πρόβλημα είναι η βεβαρυμμένη οικονομία και περιορισμοί, τα μικρότερα μεγέθη, οι μεγάλες απαιτήσεις – τεχνολογικές και άλλες - που προβάλλει για αποτελεσματική άμυνα ο γεωγραφικός χώρος ανατολικά.

Για την Τουρκία πλεονέκτημα είναι οι μεγαλύτεροι αριθμοί και μεγέθη, το βάθος της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, που την καθιστά αυτάρκη σε διάφορους τομείς, καθώς και αναδυόμενο σημαντικό εξαγωγέα. Σοβαρό πρόβλημα είναι οι πολλαπλές απειλές, που αντιμετωπίζει στον περίγυρο της και στο εσωτερικό, η εμπλοκή της με 40.000 στρατιώτες σε διάφορες κρίσεις στο εξωτερικό με την τεράστια υποστήριξη, που χρειάζεται το δυναμικό αυτό, η αποδυνάμωση από τις εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων στελεχών, οι κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε. και χώρες της περιοχής, όπως και οι αμερικανικές απαγορεύσεις και περιορισμοί.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Εν ενεργεία στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό

Το εν ενεργεία ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό στην ελληνική πλευρά ανέρχεται στις 142.700 και στην τουρκική στις 355.200. Η Τουρκία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στο χώρο του ΝΑΤΟ ( εκτός ΗΠΑ) και γενικά στην Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203.000 στρατιώτες, η Γερμανία με 184.000, η Ιταλία με 166.000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 149.000 και μετά η Ελλάδα.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Με βάση τους αριθμούς αυτούς αναλογούν σήμερα 2,4 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5:1 το 2014. Το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό είναι μειωμένο στην Τουρκία κυρίως της μείωσης της θητείας, της φυγοστρατίας (οι φυγόστρατοι υπολογίζονται γύρω στις 450.000) και – σε επίπεδο στελεχών – των μαζικών εκκαθαρίσεων «αντιφρονούντων» από το καθεστώτος Ερντογάν.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

ΣΤΡΑΤΟΣ (ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ)

Το Ανθρώπινο Δυναμικό: Στην Ελλάδα ανέρχεται στις 93.500 και στην Τουρκία στις 260.200 και είναι περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα όπως το 2020. Οι αναλογίες δυνάμεων είναι 2,7 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε 1 Έλληνα σε σύγκριση με 4,6:1 το 2014. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 52% των υπηρετούντων στον Ελληνικό Στρατό είναι επαγγελματίες, ενώ στην Τουρκία είναι το 23% και το υπόλοιπο 77% είναι κληρωτοί, που υπηρετούν δωδεκάμηνη ή οκτάμηνη κ.λπ. θητεία αναλόγως κατηγορίας.

Αρματα Μάχης

Η Ελλάδα διαθέτει 1.328 άρματα μάχης και η Τουρκία 2.378 σε σχέση με 1.462 και 2.504 αντίστοιχα το 2014. Παρά τις εκατέρωθεν μειώσεις ωστόσο διατηρείται σχεδόν αναλλοίωτος ο συσχετισμό δυνάμεων αφού το 2021 όπως και το 2014 για κάθε 1 ελληνικό άρμα αναλογούν 1,7 τουρκικά. Και στις δύο πλευρές τα άρματα μάχης είναι γερμανικής και αμερικανικής προέλευσης, που απαιτούν συνεχή συντήρηση ή αντικατάσταση.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού

Η Ελλάδα διαθέτει 2.130 ΤΟΜΠ, ήτοι κατά 437 λιγότερα από ό,τι το 2020, αλλά περισσότερα σε σύγκριση με 1.462 το 2014 και 1.723 το 2004. Χωρίς καμία αριθμητική αλλαγή, η Τουρκία συνεχίζει να έχει για τα αντίστοιχα χρόνια 3.632 ΤΟΜΑ. Η διαφορά δυνάμεων σε ΤΟΜΠ είναι μικρότερη από πριν, δηλαδή αναλογούν 1,7 τουρκικά για κάθε 1 ελληνικό σε σύγκριση με 1,9:1 το 2014 και 2,2:1 το 2004. Σημαντική αύξηση καταγράφεται σε τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα (PPV και AUVCobra) στην Τουρκία όπου έφθασαν τα 2830 σε σχέση με 1.582 το 2020.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης

Στην ελληνική πλευρά παρουσιάζονται μειωμένα στα 169 από 242 το 2020 ενώ παραμένουν περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα (645)στην τουρκική πλευρά όπως και προηγουμένως.

Αναγνωριστικά θωρακισμένα οχήματα

Αναλλοίωτοι είναι οι αριθμοί σε σχέση με το 2020 όχι όμως και σε σύγκριση με το 2014. Η Ελλάδα διαθέτει 242 ΑΤΟ σε σύγκριση με 229 το 2014 (13 περισσότερα). Η Τουρκία διαθέτει 250 σε σχέση με 329 το 2014 (μειωμένα κατά 79).

Πυροβολικό

Με πολύ ελαφρές διαφοροποιήσεις αλλά στα ίδια επίπεδα ισχύος όπως και τον προηγούμενο χρόνο παραμένουν τα διαθέσιμα μέσα στον τομέα αυτό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Αυτά στην ελληνική πλευρά ανέρχονται σε 3.518 διαφόρου τύπου πυροβόλα (όλμους, πολυεκτοξευτήρες πυραύλων, ρυμουλκούμενα πυροβόλα και άλλα) και 7.833 στην τουρκική.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Αντιαρματικά

Σχετικά με τα αντιαρματικά (αυτοκινούμενα και φορητά) η Ελλάδα διαθέτει περίπου 1.136 όπως και το 2020, ενώ η Τουρκία έχει 1.363 αντιαρματικά, δηλαδή 39 περισσότερα από πέρσι.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Αεροσκάφη Στρατού

Αμετάβλητη παραμένει στην Ελλάδα η εικόνα όσον αφορά τα Μεταγωγικά (συνολικά 18) αλλά αυξημένα κατά 11 στην τουρκική πλευρά (συνολικά 49) συν 45 εκπαιδευτικά.

Ελικόπτερα στρατού

Η Ελλάδα διαθέτει 28 επιθετικά και 139 μεταφορικά, ενώ η Τουρκία 89 επιθετικά, 28 πολλαπλών αποστολών και 227 μεταφορικά.

Μη Επανδρωμένα Οχήματα (UAV ή Drones)

Στις δυνάμεις Στρατού η Ελλάδα έχει ενταγμένα 8 αναγνωριστικά παλιού τύπου UAV SAGEM Sperwer, ενώ η Τουρκία πέραν των 133 UAV διαφόρων αποστολών συλλογής πληροφοριών εκ των οποίων 33 τουρκικής κατασκευής οπλισμένα για προσβολή στόχων.

Αντιαεροπορική Άμυνα

Η Ελλάδα διαθέτει 1.341 αντιαεροπορικά μέσα Εδάφους – Εδάφους και TOWED και η Τουρκία 1.540 συν οι δύο συστοιχίες των S-400 εγκατεστημένες σε βάση κοντά στην Άγκυρα.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Στο Πολεμικό Ναυτικό, το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι στα ίδια με τα περσινά αριθμητικά επίπεδα, ήτοι 16.000 κα 45.000 αντίστοιχα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 88% του συνόλου του προσωπικού στο Ναυτικό της Ελλάδας είναι επαγγελματίες ενώ στην Τουρκία είναι μόνο το 29%, γεγονός που δυνατό να αντανακλάται και στην αποτελεσματικότητα τους.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Υποβρύχια

Στην Ελλάδα τα υποβρύχια αριθμούν σε 11 και στην Τουρκία 12. Τα υποβρύχια και στις δύο χώρες είναι γερμανικής προέλευσης.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Φρεγάτες

Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες ( NLD Kortenaer και GER MEKO 200) και η Τουρκία 19 (GER MEKO-200 & TN και US Perry Class).

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Περιπολικά, Αποβατικά, Πλοία Υποστήριξης και άλλα μέσα

Η Ελλάδα διαθέτει 34 περιπολικά και 20 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 25 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 10 κορβέτες, 35 περιπολικά και 35 αποβατικά (5 πλοία), καθώς και 35 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.

Ναυτική Αεροπορία

Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-3 Orion κατά υποβρυχίων και η Τουρκία 17 από τα οποία τα 10 είναι περιπολικά (αστυνόμευσης) και τα 7 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 20 ελικόπτερα (18 ανθυποβρυχιακά και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Μη Επανδρωμένα Οχήματα UAV

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 3 ANKA-S και 4 BayraktarTB2 με δυνατότητες στρατηγικών και τακτικών αποστολών συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και προσβολής στόχων. Προγραμματίζεται περαιτέρω ενίσχυση του Τουρκικού Στόλου με BayraktarTB3 στο πλαίσιο της εμπέδωσης του δόγματος της «γαλάζιας πατρίδας».

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ανέρχεται στις 21.600. Είναι κατά 600 άτομα αυξημένο σε σχέση με το 2020 αλλά κατά 5.000 μειωμένο από το 2014. Στην Τουρκία ανέρχεται στις 50.000 - μειωμένο κατά 10.000 σε σχέση με το 2014.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Τα Μαχητικά Αεροσκάφη της ελληνικής πλευράς ανέρχονται στα 230 όπως και το 2020, σε σχέση με 262 το 2014. Επιπλέον προβλέπεται σταδιακή ενίσχυση της με 24 Rafale (καινούργια και μεταχειρισμένα). Στην Τουρκία τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 308 σε σχέση με 352 το 2014. Aνατροπή στα σχέδια ενίσχυσης της Αεροπορίας προκάλεσε η αποπομπή της από το πρόγραμμα παραγωγής και απόκτησης των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35από τις ΗΠΑ.

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: Διαθέτει 8 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία.

Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης: Η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145 ΑΜΒ-145AEW και η Τουρκία επίσης 4 τύπου B-737 AEW.

Μεταγωγικά Αεροσκάφη και Ελικόπτερα: Η Ελλάδα διαθέτει 23 C-160, Hercules και Spartan (συν 3 ελαφρά Μεταγωγικά) και 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία διαθέτει 89 μεταγωγικά C-27, Hercules και Spartan και 35 ελικόπτερα.

Αεροσκάφη Ιπτάμενου Ανεφοδιασμού: Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 7 τέτοια αεροσκάφη και καθόλου η Ελλάδα.

Αεροπορική Άμυνα: Η Ελλάδα στον τομέα αυτό έχει τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1. Η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 Hawk και ΜΙΜ-Nike Hercules και ενισχύθηκε περαιτέρω με την αγορά των ρωσικών S-400.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Ο τομέας της άμυνας συνεχίζει να απορροφά σημαντικούς εθνικούς πόρους στις δύο χώρες, δεδομένων και των οικονομικών τους προβλημάτων, για τα οποία αισθάνεται ιδιαίτερα βεβαρυμμένη η ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα το 2020 διέθεσε για την άμυνα της $4.9 δις και η Τουρκία περισσότερα από τα διπλάσια ($11 δις), κυρίως λόγω διαφορετικών απαιτήσεων και μεγεθών του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Τα υψηλότερα ποσά για την άμυνα στην Ευρώπη δαπανούν το Ηνωμένο Βασίλειο ($61.5 δις-πεντέμισι φορές περισσότερα από την Τουρκία και 12,5 φορές περισσότερα από την Ελλάδα).Ακολουθούν η Γαλλία $55 δις, η Γερμανία $51.3 δις και η Ιταλία $29.3 δις.

Ωστόσο για την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει ισχυρές προκλήσεις και απειλές από την Τουρκία, η θυσία στην οποία υπόκεινται από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, όπως αυτή μετριέται ως ποσοστό που διατίθεται για την άμυνα από το ΑΠΕ, είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Κι ενώ ο μέσος όρος δαπανών για την άμυνα επί του ΑΕΠ στον ευρωπαϊκό χώρο το 2020 ήταν 1,50%, η Ελλάδα διέθεσε το 2,56% για το σκοπό αυτό. Ακολουθεί η Εσθονία (2,37%), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,33%), η Λετονία (2,31%), η Πολωνία (2,22%) και η Γαλλία (2,16%).

Η Τουρκία διαθέτει το 1,6% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα στην Τουρκία είναι $135 σε σύγκριση με $470 στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι $413. Την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη για την άμυνα έχει η Νορβηγία ($1.118), το Ηνωμένο Βασίλειο ($ 936) και η Γαλλία ($811).

Image
(Πηγή: Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ελλάδα #Τουρκία #Ελληνικός Στρατός #Ένοπλες Δυνάμεις #Πολεμική Αεροπορία #Πολεμικό Ναυτικό