Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: «Πανδημία» πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης - Πώς δρουν τα κυκλώματα, ποιοι οι κίνδυνοι

Η κομπίνα με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς τα παράνομα κυκλώματα να έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου - Η ταρίφα ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ η πληρωμή γίνεται μέσω bitcoin

(Πηγή: eurokinissi)
(Πηγή: eurokinissi)

Τους τρόπους με τους οποίους θα βάλουν τέλος στη νέα... πανδημία των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και νόσησης, αναζητούν οι Αρχές, καθώς είναι ολοφάνερο ότι η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις, δημιουργώντας σαφές ζήτημα τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και στην προσπάθεια να χτιστεί η ανοσία και ανακοπεί το τέταρτο κύμα του κορονοϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα. Μάλιστα κατόπιν αυτών πάντως ετοιμάζεται αυστηροποίηση του ελέγχου με διπλή ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η κομπίνα έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις καθώς τα παράνομα κυκλώματα να έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου. Η ταρίφα ανέρχεται στα 250 ευρώ, ενώ η πληρωμή γίνεται μέσω bitcoin. «Δεν μας κάνει τρομερή εντύπωση που βγήκαν πλαστά πιστοποιητικά. Εδώ πριν λίγους μήνες πωλούνταν παράνομα εμβόλια μέσα από το διαδίκτυο. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία για παράνομο κέρδος μέσα από το dark web» δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Σύμβουλος Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θεοφάνης Κασίμης.

«Είναι πολυδιάστατο το θέμα. Αυτοί που εκδίδουν τα πλαστά πιστοποιητικά είτε είναι μέσα από το σύστημα, αλλά το πιο τρομακτικό τεχνικά είναι αν είναι άνθρωποι αυτοί εκτός χώρας και έχουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κάποιο σύστημα που καταχωρούνται οι εμβολιασμένοι, και μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν εμβολιασμένους» σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Κασίμης χαρακτήρισε το θέμα ως πολύ επικίνδυνο, ενώ χαρακτήρισε τρομακτικό ότι οι άνθρωποι δίνουν σημαντικά στοιχεία όπως η ταυτότητά τους, το ΑΜΚΑ τους, ή το ΑΦΜ τους σε αγνώστους για να εκδόσουν το πλαστό πιστοποιητικό. «Δίνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους, σε κυβερνοαπατεώνες. Εάν οι άνθρωποι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, μπορούν να βγάλουν δάνεια στα ονόματα αυτά, να κλονοποιήσουν ταυτότητες».

Από την πλευρά της, η ψυχολόγος Βέρα Αθανασίου, σημείωσε ότι οι άνθρωποι που προβαίνουν στις συγκεκριμένες παράνομες ενέργειες πιστεύουν ότι πράττουν το σωστό. «Δεν μπορούμε να κατατάξουμε όλες τις συμπεριφορές σε ένα καζάνι και ότι επηρεάζονται από έναν παράγοντα. Κάποιες φορές υπάρχει έντονος φόβος» σχολίασε, ενώ μεταξύ των αιτιών κατέταξε και την συνωμοσιολογία αλλά και την αντίσταση στην εξουσία.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πίσω από τις περισσότερες πράξεις υπάρχει φόβος» πρόσθεσε η ειδικός.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Πιστοποιητικό εμβολιασμού