Μενού
  • Α-
  • Α+

Αγωνία επικρατεί για τους μαθητές που εδώ και 14 ημέρες βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, με την πλειονότητα αυτών να μη διαθέτουν την προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εμφανίζεται για την ώρα καθησυχαστική,  «ποντάροντας» αφενός στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις σχολικές μονάδες, αφετέρου στην ανταπόκριση  παιδιών και εφήβων στο κάλεσμα για εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη: Σαρηγιάννης: Ρεαλιστικά τα 74.000 κρούσματα σε παιδιά έως το τέλος του 2021

Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την υπόθεση υψηλότερης νοσηρότητας της μετάλλαξης Δέλτα στα παιδιά, όμως, ακολουθώντας την υψηλή μολυσματικότητά της, αναπόφευκτη θεωρείται η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νοσηλειών στον ανήλικο πληθυσμό το επόμενο διάστημα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις νοσηλείες ατόμων κάτω των 17 ετών, οι οποίες, σύμφωνα με τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5 των ενεργών νοσηλειών.

«Το υψηλότερο ποσοστό νοσηλειών που αναμένεται οφείλεται στο γεγονός ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού ή τα μεγαλύτερα δεν έχουν πάει ακόμα να εμβολιαστούν, οπότε αυτός ο πληθυσμός είναι ο απροστάτευτος», αναφέρει στο Insider, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Θεοκλής Ζαούτης

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στη χώρα μας, το 8,5% του πληθυσμού κάτω των 18 ετών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, ενώ μόλις το 4,7% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα ποσοστά αυτά είναι αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος διαμορφώνεται σε 13,9% και 10,9%, αντίστοιχα.

«Τα δεδομένα από την Αμερική και άλλα κράτη καταδεικνύουν ότι το 1-2% των παιδιών που θα κολλήσουν τον ιό θα χρειαστούν νοσηλεία. Από αυτά, το 1/3 θα εισαχθούν σε ΜΕΘ», σημειώνει ο κ. Ζαούτης, και προσθέτει: «Με αυτά τα νούμερα έχουμε τα παιδιατρικά κρεβάτια για να αντιμετωπίσουμε μία αύξηση και προφανώς δεν θα νοσήσουν όλα τα παιδιά μαζί. Ωστόσο, ήδη ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο με την ένταξη και άλλων νοσοκομείων που θα μπορούν να νοσηλεύσουν παιδιά με Covid».

Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα κύματα υπήρχαν μόνο κάποια κέντρα για τη νοσηλεία παιδιών, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα τα νοσοκομεία Παίδων καθώς και το «Αττικό». 

«Συγκρατημένη» η αύξηση των κρουσμάτων

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι επί του παρόντος η κατάσταση δεν φαίνεται να εμπνέει ανησυχία, καθώς την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων η αύξηση που σημειώθηκε στις διαγνώσεις παιδιών και εφήβων θεωρείται αναμενόμενη.

Αυτή τη στιγμή 1 στα 3 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους (<18 ετών).  Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3.559 κρούσματα κορονοϊού που αφορούσαν στις ηλικίες 4 έως 18 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων. «Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους  ηλικίας 5 έως 20 ετών -γιατί έτσι τα χωρίζει ο ΕΟΔΥ- αυξήθηκε κατά μόλις 16%. Απολύτως αναμενόμενη αύξηση που οφείλεται στη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στα σχολεία», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Αγωνία για τα σχολεία

Αν και η εικόνα είναι μέχρι στιγμής καθησυχαστική, η «μάχη» τώρα ξεκινά, καθώς αναμένεται περαιτέρω αύξηση των διαγνώσεων στα παιδιά το επόμενο διάστημα. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού (12-17 ετών).

Επιπλέον, τα καταγεγραμμένα κρούσματα θα αυξηθούν ως απόρροια της κατακόρυφης αύξησης των εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το καλοκαίρι δεν πραγματοποιείτο συστηματικός έλεγχος νόσησης στα παιδιά, σήμερα έχουμε τακτικούς, συστηματικούς ελέγχους σε πάνω από 1,2 εκατ. άτομα, γεγονός που θα αναδείξει ασυμπτωματικά κρούσματα που μέχρι σήμερα δεν θα εντοπίζονταν.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος κρουσμάτων σε νέους ηλικίας 4-18 ετών ήταν υψηλότερος στις αρχές Αυγούστου από ό,τι σήμερα. «Θεωρώ ότι θα υπάρξει μία σταθερή αύξηση, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω μέχρι πού θα φτάσει η καμπύλη και πού θα σταματήσει», αναφέρει ο κ. Ζαούτης. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μολυνθεί όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά. «Δεν έχω δεδομένα, στα οποία να μπορώ να στηρίξω μία τέτοια πρόβλεψη», σχολιάζει ο καθηγητής ερωτηθείς σχετικά.

Αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες επισημαίνει: «Εάν συγκρίνουμε τα πρωτόκολλα της Ελλάδας με τα πρωτόκολλα σε άλλα κράτη, τα δικά μας είναι πιο αυστηρά. Στην Αμερική, για παράδειγμα, στις περισσότερες πολιτείες δεν υπάρχουν τεστ και σίγουρα όχι δύο φορές την εβδομάδα. Η αρχή όλων μας είναι να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, προκειμένου να αποφευχθούν οι σημαντικές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. Ωστόσο, όλα μπορούν να αλλάξουν βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA