Μενού
  • Α-
  • Α+

Επίθεση από τους φασίστες μαθητές κι εξωσχολικούς που είχαν συγκεντρωθεί στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες και σήμερα σημειώθηκαν επεισόδια, δέχθηκε μία μαθήτρια, μέλος του 15μελους του σχολείου. Η νεαρή κοπέλα βγήκε κλαμένη από το σχολείο λέγοντας ότι δέχθηκε επίθεση από τους φασίστες κουκουλοφόρους που βρίσκονται μέσα στο 2o ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Πρόκειται για την ίδια κοπέλα, που χθες είπε στα κανάλια ότι φασίστες μαθητές, έβαλαν μέσα φασίστες εξωσχολικούς κι επιτέθηκαν στους φοιτητές που διαδήλωναν.

Μέχρι κι αυτή την ώρα η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τους κουκουλοφόρους μέσα στο σχολείο και τους φοιτητές εκτός, ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που νωρίτερα, όπως κατήγγειλαν οι παρευρισκόμενοι, φοιτητές και γονείς μαθητών, ενώ μέσα από το σχολείο (!) οι κουκουλοφόροι έριχναν μολότοφ οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριχναν χημικά και ψέκαζαν όσους βρίσκονταν απ' έξω. Σύμφωνα με την Αστυνομία έγιναν 6 προσαγωγές και οι 3 εξ αυτών μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Ομάδα ατόμων με κουκούλες και καλυμμένα τα πρόσωπα, που ανήκουν στην ακροδεξιά, βγήκε νωρίτερα από την αυλή του σχολείου με καδρόνια, εκτοξεύοντας πέτρες, κροτίδες, μολότοφ, μπουκάλια κι άλλα αντικείμενα στη μεριά φοιτητικών και άλλων συλλόγων, αλλά και γονέων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά επεισόδια.

Σημειώνεται ότι το σχολείο δεν τελεί υπό κατάληψη, και το πρωί οι καθηγητές του ΕΠΑΛ έλεγχαν στην είσοδο, κι έτσι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για το πώς οι κουκουλοφόροι βρήκαν τρόπο να μπουν και να συνασπιστούν με τους φασίστες μαθητές. «Κάποιοι πρέπει να βάλουν σε τάξη αυτό το πράγμα, δε γίνεται να ζούμε με αυτό το άγχος» δήλωσε γονέας για τα επεισόδια. Ενας άλλος πατέρας διαμαρτυρόταν γιατί δεν γίνονται προσαγωγές. «Χαιρετούσαν ναζιστικά λέγανε "χάιλ Χίτλερ" και απειλούσαν να μας κρεμάσουν» κατήγγειλε ένας πολίτης, κάνοντας λόγο για μαθητές που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο.

«Είναι εθνικιστές, οπαδοί συγκεκριμένης ομάδας»

Το Thestival μίλησε με καθηγητή του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ο οποίος δήλωσε σχετικά με την ταυτότητα των ταραξιών: «Πρόκειται για μαθητές των δύο σχολείων που δηλώνουν εθνικιστές. Είναι οπαδοί συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας και έχουν εμπειρία από επεισόδια και πορείες. Μας λένε ότι δεν ανέχονται να έρχονται έξω από το σχολείο υποστηρικτές αντίθετης ιδεολογίας και να διαδηλώνουν. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει κάτι. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πλειοψηφία των μαθητών θέλει να έρθει στο σχολείο για να μορφωθεί και όχι να μαλώνει για τις ιδεολογικές διαφορές».

«Είμαστε εθνικιστές»

Μαθητής που συμμετείχε στα επεισόδια μίλησε στο thestival για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο σχολείο του. «Πριν από λίγες μέρες ήρθαν κάτι κομμουνιστές να μοιράσουν φυλλάδια και τους διώξαμε με τις κλωτσιές. Χθες ήρθαν έξω από το σχολείο και μας φώναζαν να βγούμε έξω. Μας έλεγαν φασίστες και τέτοια. Τους κάναμε ντου. Χτυπήθηκαν και κάποιοι από εμάς. Καταρχάς αυτοί είναι μεγαλύτεροι από εμάς και έρχονται να μας κάνουν μαγκιά. Εμείς δεν φωνάξαμε μεγαλύτερους» δήλωσε ο μαθητής. Ερωτώμενος για το τι κοινό έχουν οι μαθητές που προκαλούν τα επεισόδια απάντησε: «Είμαστε εθνικιστές και δεν έχει σχέση αυτό με ομάδες και συνδέσμους. Οι συμμαθητές μας μας λένε ότι καλά κάνουμε. Κάποιοι συμμαθητές μας κράζουν γιατί είναι αριστεροί».

«Ξέρουμε ότι είναι μαθητές του σχολείου»

Σε δήλωσή του στο thestival φοιτητής της ΕΑΑΚ δήλωσε: «Ξέρουμε ότι αυτοί που μας επιτέθηκαν χθες είναι μαθητές του σχολείου και γι’ αυτό πήγαμε εκεί. Είναι οπαδοί και έχουν κάνει κι άλλα πράγματα στην πόλη. Μπορεί να φοράνε κουκούλες αλλά πριν τις βάλουνε βλέπουμε τα πρόσωπά τους. Θέλουμε να νιώσουν οι μαθητές του σχολείου ότι είμαστε δίπλα τους και δεν θα τους αφήσουμε απροστάτευτους από αυτούς τους φασίστες συμμαθητές τους. Πρέπει να αποβληθούν από το σχολείο. Δεν μπορούν να υπάρχουν συνεχιστές της Χρυσής Αυγής μέσα στα σχολεία».

Μαζεύτηκε όλη η Χρυσή Αυγή της Θεσσαλονίκης - Να επέμβει η Αστυνομία

«Έχουν μαζευτεί έξω από το σχολείο όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Κάνουν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε χθες η Χρυσή Αυγή για την επίθεση στους φοιτητές. Είναι πολύ επικίνδυνη και δυσάρεστη η κατάσταση και κάτι πρέπει να γίνει». Αυτό τόνισε η Πόπη Σαραϊδάρη, μέλος του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Ολα ξεκίνησαν όταν μαθητές και εξωσχολικού επιτέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε φοιτητές που μοίραζαν έξω από το ΕΠΑΛ ανακοίνωση για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και χθες υπήρχε – ως απάντηση – συγκέντρωση φοιτητών στο σημείο.

Η εκπαιδευτικός μίλησε για τρομακτικές εικόνες με δράστες που σχετίζονται με φασιστικές ομάδες και οι οποίοι είναι οπλισμένοι με μαχαίρια και λοστούς και φορούν μαύρα ρούχα και κουκούλες, σημειώνοντας ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη δρουν πολλές φασιστικές ομάδες, πέρα από τη Χρυσή Αυγή. Επισήμανε, δε, ότι η συγκέντρωση των φοιτητών ήταν ειρηνική με αντιφασιστικά πανό. «Πετούσαν πέτρες στους φοιτητές μέσα από το σχολείο. Δεν φτάνει η επέμβαση της αστυνομίας. Θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας, και γενικότερα η Πολιτεία. Οι ιδέες και οι πρακτικές του φασισμού δεν είναι ανεκτές, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να υπάρξει μαζική αντίδραση από τον κόσμο για να σταματήσει αυτό αμέσως», υπογράμμισε η κυρία Σαραϊδάρη.

Ζητά παρέμβαση εισαγγελέα η Κεραμέως

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ανακοινώνει: «Βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μεμονωμένες ομάδες δεν μπορούν να στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο των παιδιών μας και να αμαυρώνουν τα σχολεία μας, χώρους γνώσης, δημιουργίας, ελεύθερης σκέψης. Με αναφορά της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητείται η παρέμβασή του για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA