Μενού
  • Α-
  • Α+

Για δεύτερη ημέρα χρυσαυγίτες κρέμονται από τα κάγκελα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, διακόπτοντας τα μαθήματα και προκαλώντας επεισόδια, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο μαθητές να διακομιστούν στο νοσοκομείο με κακώσεις στο κεφάλι. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε την επέμβαση της Εισαγγελίας, τα επεισόδια δεν έχουν σταματήσει, αλλά η... νεολαία της Χρυσής Αυγής στέλνει «συγχαρητήρια για των αγώνα των νέων». Και όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά την οποία κρίθηκε εγκληματική οργάνωση και όλα τα ηγετικά της μέλη αντίκρισαν τα κάγκελα της φυλακής. 

Σε έξι συλλήψεις και 40 προσαγωγές έχει προχωρήσει έως τώρα η Αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι συλληφθέντες είναι όλοι ανήλικοι εξωσχολικοί οι οποίοι έφεραν μαζί τους σουγιάδες και λοστούς και οι οποίοι έφθασαν στο σχολικό συγκρότημα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να «ενισχύσουν» τα επεισόδια.Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι τρεις ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, καθώς, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί όπλων.Την ίδια ώρα, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών μεταφέρθηκαν με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο.

Οι μαθητές, βγαίνοντας από τον χώρο του σχολείου, δεν θέλησαν να μιλήσουν για τα άτομα που τους επιτέθηκαν, ενώ μαθήτρια πρόσφυγας από τη Συρία ζήτησε να έλθουν να την παραλάβουν καθώς η ένταση τής ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες. Οι μαθητές βρίσκονταν μέσα στις τάξεις, όταν ομάδα ατόμων με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα από τον αύλειο χώρο του σχολείου προς τη μεριά συγκεντρωμένων φοιτητών και εκπροσώπων εκπαιδευτικών ενώσεων.

Ναζιστικός χαιρετισμός μέσα από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πολλοί από τους κουκουλοφόρους εντός του προαύλιου χώρου, που επιτίθεντο κατά όσων βρισκόταν εκτός, πραγματοποιούσαν ναζιστικούς χαιρετισμούς, με προτεταμένο το δεξί τους χέρι. Μάλιστα, η ενέργεια αυτή είχε χαρακτήρα άκρως επιδεικτικό, αφού γινόταν κατά συρροή από τα άτομα αυτά, τα οποία δεν δίσταζαν να χαιρετούν κατ' αυτόν τον τρόπο μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους, που κάλυπταν τα επεισόδια. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ γονείς παραλαμβάνουν σταδιακά τα παιδιά τους δηλώνοντας φοβισμένοι από τα γεγονότα και ανήσυχοι για την ασφάλεια των μαθητών.

Συγχαρητήρια από τη νεολαία της «Χρυσής Αυγής» 

Μπορεί τα ηγετικά μέλη της «Χρυσής Αυγής» να βρίσκονται στη φυλακή, για τα εγκλήματά τους κατά τη σύσταση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε και το δικαστήριο, ωστόσο ο «φασισμός», είναι εδώ, κάτι που πρόσφατα είπε και η Μάγδα Φύσσα. Το «Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής» εξέδωσε ανακοίνωση για τα θλιβερά και αιματηρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, υπέρ της ομάδας που επιτέθηκε μέσα από το σχολείο με μαχαίρια και καδρόνια και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, στους μαθητές. Τους συγχαίρει για «τη δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς»! Οι μαθητές κατήγγειλαν πως «φασίστες» τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και καδρόνια ενώ το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλεί αποτροπιασμό.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς. Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της "ταξικούς επαναστάτες».

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Μαθήτρια από τη Συρία βγαίνει τρομαγμένη από τα επεισόδια

Μια κοπέλα που γλίτωσε από τον πόλεμο της Συρίας αντικρίζει με δάκρυα στα μάτια και σοκαρισμένη τον «πόλεμο» στο σχολέιο που φοιτεί από εξωσχολικούς φασίστες που επιτέθηκαν σε συμμαθητές της με καδρόνια και λοστούς. Δεν είχε τη δύναμη να μιλήσει στα κανάλια. 

Λίμνη αίματος στο διάδρομο του σχολείου

Το σοκαριστικό βίντεο που αποκαλύπτει το ThessToday.gr είναι η απόδειξη ότι το μένος των ανήλικων κουκουλοφόρων δεν περιορίστηκε μόνο στους φοιτητές, αλλά και εντός του σχολικού συγκροτήματος υπήρξε συμπλοκή με μαθητές. Από το ΕΚΑΒ, άλλωστε, παραλήφθηκαν δύο τραυματισμένα ανήλικα αγόρια, τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες νεαρών κοριτσιών χτυπήθηκαν από συνομίληκούς τους εντός του σχολείου. «Είδα μαχαίρια, τσεκούρια», δηλώνει τρομοκρατημένη μία άλλη μαθήτρια.

Όπως θα δείτε στο ντοκουμέντο του ThessToday.gr, ένας ανήλικος μαθητής βιντεοσκοπεί μία λίμνη αίματος εντός του σχολείου, στην οποία, μάλιστα, περπατούν τόσο συνομίληκοί του, όσο και εκπαιδευτικοί. «Μέσα, μέσα, τώρα όλοι», φέρεται να φωνάζει ένας εκπαιδευτικός προς τους μαθητές, ενώ, λίγη ώρα νωρίτερα, έγιναν μάρτυρες ενός τρομακτικού επεισοδίου που σίγουρα δεν αρμόζει στα σχολεία μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

Μπαχαράκης – ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: «Εξωσχολικοί στα επεισόδια – Μένει ανοιχτό το σχολείο»

Τα βίαια επεισόδια και τις απαράδεκτες εικόνες που διαδραματίστηκαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταδικάζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, Θωμάς Μπαχαράκης, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι «όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το σχολείο». Ο κ. Μπαχαράκης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι στα επεισόδια συμμετείχαν εξωσχολικοί και μαθητές, ενώ, τόνισε, ότι αύριο το πρωί το μάθημα θα γίνει κανονικά, με την ελπίδα να μην εκτυλιχθούν αντίστοιχες εικόνες της Τρίτης και της σημερινής.

«Θα γίνει μάθημα, έχουμε εικόνα και άποψη. Προσπαθούμε να βρούμε λύση. Υπάρχουν και εξωσχολικοί και μαθητές, έχουμε μιλήσει και με την αστυνομία και με εισαγγελέα. Η διερεύνηση που γίνεται υπηρεσιακά, μας αναφέρουν τα παραπάνω. Αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε», σημείωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, ο κ. Μπαχαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απαράδεκτο, όπως και η κάθε είδους βία σε σχολείο. Είναι καταδικαστέα». Και πρόσθεσε: «Κάνουμε προσπάθειες να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το σχολείο».Αύριο το πρωί, σύμφωνα με τον Θωμά Μπαχαράκη, το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, με την ελπίδα να μην σημειωθούν επεισόδια. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει, αλλά θα δράσουμε άμεσα», δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης στην Κ. Μακεδονία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA