Μενού
  • Α-
  • Α+

Εχει αρχίσει να ξεφεύγει το πράγμα στα ΕΠΑΛ της Βορείου Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες ώρες έκαναν την εμφάνισή τους πανό με ναζιστικά σύμβολα: «Κάτω τα χέρια από τα σχολεία - Ελλάς ή ΤΕΦΡΑ», ήταν το νέο φασιστικό χτύπημα που αποτυπώνει την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση. Η υπόθεση μέρα με τη μέρα μυρίζει όλο και πιο πολύ «μπαρούτι» και σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του MEGA, μαθητές - υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής ανάρτησαν πανό, το οποίο περιέχει ναζιστικά σύμβολα και ακροδεξιά συνθήματα που παραπέμπουν στα τάγματα εφόδου της ναζιστικής και -σύμφωνα με την δικαιοσύνη- εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Οι εικόνες ντροπής, οι συμπλοκές και η έξαρση βίας στα συγκεκριμένα σχολεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζονται και στο στόχαστρο ακροδεξιών ομάδων της Θεσσαλονίκης έχουν μπει δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις τελευταίες ημέρες τα επεισόδια που γίνονται στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου. Προπηλακισμοί, επιθέσεις και κυνηγητό συνθέτουν τη δυστοπική εικόνα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου ρεπόρτερ κινδύνευσαν από χρυσαυγίτες μαθητές και μη.

Διαβάστε ακόμη: Χρυσή Αυγή: Πώς το αυγό του φιδιού επέστρεψε και στρατολογεί μαθητές, φοιτητές

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έζησε η δημοσιογράφος του thesstoday.gr, Ελίνα Τουκουσμπαλίδου, στην προσπάθειά της να καλύψει τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Σε ένα συγκλονιστικό άρθρο αναφέρει πως την «κυνηγούσαν με κράνη, καδρόνια, μπουκάλια και πέτρες» επειδή τράβηξε φωτογραφίες από το κινητό της, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ. Οι τραμπούκοι την προπηλάκιζαν, φωνάζοντας «τι τράβηξες π@@@@να", "η κα@@@λα έβγαλε βίντεο». Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια, σώθηκε την τελευταία στιγμή από το μένος τους, χάρη στην επέμβαση ενός αστυνομικού.

ΕΠΑΛ Ευόσμου: 8 συλλήψεις μαθητών για τα επεισόδια

Για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για πέντε ανήλικους και τρεις ενήλικες, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία. Οι συλληφθέντες, που παραμένουν υπό κράτηση, είναι ηλικίας από 15 έως 21 ετών, ενώ επτά εξ' αυτών φοιτούν στο ΕΠΑΛ Ευόσμου και ο 8ος είναι μαθητής Γυμνασίου. Συνολικά είχαν προσαχθεί 38 άτομα, εκ των οποίων οι 30 αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο εις βάρος τους.

Νωρίτερς, 38 προσαγωγές έγιναν συνολικά για τα πρωινά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο σστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου εξετάστηκε η συμμετοχή τους στα επεισόδια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, 100 με 120 άτομα απέκλεισαν αρχικά το δρόμο μπροστά από το σχολείο, το οποίο, όπως αναφέρεται, τελούσε υπό κατάληψη, και κινούμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, έριξαν εναντίον τους πέτρες και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι εξ αυτών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής.

Ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης μαθητών

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης μαθητών του σχολείου που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση με πέτρες, μολότοφ και άλλα αντικείμενα μέσα από τον αύλειο σχολικό χώρο προς τη μεριά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη και την Τετάρτη. «Έχει ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή η διερεύνηση των γεγονότων για την απόδοση ευθυνών και είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θωμάς Μπαχαράκης. Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, συναντήθηκε με τον υποδιευθυντή του σχολείου, προκειμένου να ενημερωθεί θεσμικά για την κατάσταση που επικρατεί μέσα στη σχολική κοινότητα του ΕΠΑΛ. Σε δηλώσεις του ο κ. Κοκονάς έκανε λόγο για εκπαιδευτικούς που έχουν τρομοκρατηθεί από όσα βίωσαν τις προηγούμενες ημέρες. «Θεωρούμε ότι έχει καθυστερήσει η ταυτοποίηση όλων των δραστών» δήλωσε, ζητώντας «να προχωρήσουν όλες οι εκπαιδευτικές διαδικασίες, για να απομακρυνθούν αυτά τα παραβατικά στοιχεία από το σχολείο».

«Η κατάσταση φυσικά εξομαλύνεται, σιγά- σιγά, επιστρέφουν οι μαθητές μέσα στο σχολείο, αλλά το ζήτημα είναι ότι αυτό που προέκυψε τις τελευταίες μέρες στο ΕΠΑΛ είναι κάτι που υπάρχει από καιρό, δεν μας κάνει να πέφτουμε από τα σύννεφα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «οι εκπαιδευτικοί ξέρουν τι γίνεται μέσα στην τάξη, βλέπουν αυτούς τους μαθητές εδώ και ενάμιση μήνα που ξεκίνησε το σχολείο, γνωρίζουν πολύ καλά και γνωρίζουν και από τις προηγούμενες χρονιές, δεν είναι κάτι καινούργιο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA