ΚΟΙΝΩΝΙΑ
07/10/2021 11:21

Επίθεση με βιτριόλι: Στόχος μου να αποτρέψω την αυτοκτονία της Ιωάννας Παλιοσπύρου - Συγκλονίζει ο ψυχίατρός της

«Εχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο», κατέθεσε στη δίκη για την υπόθεση με το βιτριόλι ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα, Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος - Ταυτόχρονα σημείωσε πως η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να εξαφανιστεί η σκέψη της αυτοκτονίας από το μυαλό της κοπέλας

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Επίθεση με βιτριόλι: Στόχος μου να αποτρέψω την αυτοκτονία της Ιωάννας Παλιοσπύρου - Συγκλονίζει ο ψυχίατρός της
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου / Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Ο ψυχίατρος που κουράρει την Ιωάννα Παλιοσπύρου από τις πρώτες ημέρες της αποτρόπαιης επίθεσης με το βιτριόλι από την Εφη Κακαράντζουλα, η οποία σημειωτέον απουσιάζει σήμερα από τη δίκη, μίλησε για τον Γολγοθά που ανεβαίνει η κοπέλα όλο αυτό το διάστημα. Ο κ. Κοντοάγγελος συγκλόνισε με την κατάθεσή του ως μάρτυρας, λέγοντας ότι ο στόχος του είναι να αποτρέψει την Ιωάννα Παλιοσπύρου από το να φτάσει στο απονενοημένο διάβημα...

«Εχω συναντήσει ανθρώπους χωρίς χέρι, χωρίς πόδι, χωρίς σάλπιγγα, αλλά ποτέ άνθρωπο χωρίς πρόσωπο», κατέθεσε στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου εκδικάζεται η υπόθεση για το βιτριόλι ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα, Κοντοάγγελος Κωνσταντίνος. Ταυτόχρονα σημείωσε πως η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να εξαφανιστεί η σκέψη της αυτοκτονίας από το μυαλό της κοπέλας.

«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Την υποχρέωναν επί 3 τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά... η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο πάρα τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετά τραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κλπ βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από. Τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

Με την φαρμακευτική αγωγή κατάφερε η Ιωάννα να αντέξει τα χειρουργεία, η οποία νιώθει φόβο. «Κυρίως διαχειρΊζομαι το φόβο της Ιωάννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω. Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό».

Όσον αφορά στην καθημερινότητα της Ιωάννας και το πώς αντιμετωπίζει την κατάστασή της, ο μάρτυρας είπε πως: «Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

Αννίτα Ναθαναήλ: Προσπαθούσα να την τονώσω

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η Αννίτα Ναθαναήλ καθώς οι δύο γυναίκες έγιναν φίλες μετά την αποτρόπαια επίθεση στην Ιωάννα: «Γνωρίζω μόνο την Ιωάννα. Τη γνώρισα κατά τα τέλη του έτους. Συγκλονίστηκα από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί στις κόρες μου. Ήταν ένα διαλυμένο κορίτσι. Μας πήρε καιρό να την πλησιάσω. Ήταν δύσπιστη. Δύσκολο να εμπιστευτεί κάποιον τρίτο. Προσπαθούσα να την τονώσω, να δει ότι υπάρχει» είπε η κυρία Ναθαναήλ.

Αναφερόμενη στην καθημερινότητα της Ιωάννας τόνισε πως: «ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή, την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή».

Αναφερόμενη στην ψυχολογία του θύματος, η μάρτυρας αποκάλυψε: «Πολλές φορές έχει πάει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο ψυχίατρός της κάνει εξαιρετική δουλειά, προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Εχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενης έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατά στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε για αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει ένα στόχο» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: «Μακάρι η κοινωνία μας να έχει περισσότερες Ιωάννες».

Φίλη κατηγορούμενης

«Δεν γνωρίζω το θύμα. Ήμασταν φίλες με την Εφη, στενές φίλες. Δεν ήξερα κάτι για την υπόθεση. Γνωρίζω την Εφη 4-5 χρόνια. Κάναμε αρκετή παρέα. Η Εφη ήταν κλειστός χαρακτήρας σε πολλά πράγματα. Δεν μίλαγε πολύ για την προσωπική της ζωή. Μας έλεγε κυρίως για τη δουλειά» είπε η φίλη της Εφης Κακαράντζουλα στην κατάθεσή της και πρόσθεσε: «Δεν μου είχε μιλήσει για τη σχέση της με το Νώντα (σ.σ.: ο 40χρονος που εξετάστηκε προχθές ως μάρτυρας). Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018-2019 αναφερόταν σε αυτόν» είπε και συμπλήρωσε: «Τον Μάιο του 2020 είχαμε επαφές αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Είχαμε βγει μια φορά το Μάιο μαζί με μια φίλη μας γιατί δεν ήταν πολύ καλά για θέματα της δουλειάς. Την είχαμε δει πεσμένη, διαφορετική από ό,τι την είχαμε συνηθίσει».

«Μου είχε σχολιάσει ότι είναι φρικτή η επίθεση με βιτριόλι»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και εξαδέλφη της κατηγορούμενης. Όπως είπε: «Ό,τι έμαθα το έμαθα από τις ειδήσεις. Περιστασιακά είχα επικοινωνία με τη ξαδέλφη μου. Βρισκόμασταν που και που και κάναμε παρέα φιλική.

Πρόεδρος: Μετά την επίθεση είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Μετά τις 19 – 20 που άνοιξα την επιχείρησή μου δε θυμάμαι αν την είχα δει εκείνες τις ημερομηνίες. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε πάει να δώσει κάποια συνέντευξη. Γενικά μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στεναχωρημένη, πιο αφηρημένη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας, δεν μπορούσα να φανταστώ τι έχει γίνει.

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι, μου είπε τι φρικτό ήταν αυτό που έχει συμβεί; Αναρωτιόταν τι να είχε γίνει; Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μας έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά για αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος αλλά δε φταίνε οι γονείς.

Πολιτική αγωγή: Γιατί η οικογένεια της Έφης δεν ήρθε σε μια επικοινωνία με την οικογένεια της Έφης να ζητήσει συγνώμη;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Η δίκη συνεχίζεται...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΛΙΟΣΠΥΡΟΥ ΕΦΗ ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΟΥΛΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΙΤΡΙΟΛΙ ΑΝΝΙΤΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ