Μενού
  • Α-
  • Α+

Μικρό τσουνάμι είναι σε εξέλιξη μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ γι' αυτό απαιτείται ο κόσμος να απομακρυνθεί από τις ακτές της νότιας Κρήτης, όπως τόνισε, μιλώντας στο Reader.gr, ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ «μάλλον ήταν ο κύριος αλλά δεν είμαστε βέβαιοι. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία τα οποία θα μας τα δώσει η φύση τα επόμενα 24ωρα», είπε ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Reader.gr και επεσήμανε πως «οι μετασεισμοί ακολουθούν ήδη και θα συνεχίσουν». Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ είναι γνωστό και έχει μελετηθεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.

«Όλη η περιοχή νότια της Κρήτης έχει πολλά ρήγματα που ενεργοποιούνται κατά καιρούς. Για παράδειγμα στις 2 Μαΐου 2020 νομίζω κάπου 1,5 χρόνο πριν, νότια της Ιεράπετρας με μέγεθος 6,6. Η περιοχή λοιπόν κάνει μεγάλους σεισμούς και σε συχνά χρονικά διαστήματα. Ακριβώς επειδή έχει πολλά ενεργά ρήγματα», ανέφερε στο Reader.gr.  Τέλος, τόνισε ότι ο σημερινός σεισμός δεν είχε καμία σχέση με αυτόν στο Αρκαλοχώρι καθώς πρόκειται για μια «εντελώς διαφορετική εστία και σε θαλάσσιο χώρο».

Σεισμός στην Κρήτη 

Η πολύ ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 12:24 και είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα. Μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 12:32. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόσιο Καλαντζάκη, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. «Ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν ζημιές», συμπλήρωσε.

https://twitter.com/baxebanis/status/1447862985641316358?ref_src=twsrc^tfw

Κατέρρευσε εκκλησάκι από τον σεισμό στην Κρήτη

Κατέρρευσε υπό την πίεση των Ρίχτερ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηροκαμπο Σητείας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του cretalive, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό...

Με εντολή του αρχηγού αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί. Αμέσως μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ανήσυχος από τη νέα σεισμική δόνηση. Ο σεισμός στην Κρήτη έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Σχέδιο «Εγκέλαδος

Με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και από την πρώτη στιγμή:

  • Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
  • Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA