ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/10/2021 11:51

Αλλαγή ώρας 2021: Οριστική απόφαση - Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια

Στις 31 Οκτωβρίου θα γυρίσουν οι δείκτες των ρολογιών κατά μία ώρα πίσω καθώς θα ισχύσει και φέτος η αλλαγή ώρας από τη θερινή στη χειμερινή – Η επίσημη ανακοίνωση

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Αλλαγή ώρας 2021: Οριστική απόφαση - Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια
Αλλαγή ώρας (πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Κανονικά θα γίνει και φέτος η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα και την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω καθώς η απόφαση για την κατάργηση στην αλλαγή ώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» προσωρινά.

Την αλλαγή ώρας επιβεβαίωσε και επίσημα το Υπουργείο Μεταφορών που με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει πως στις 31 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα μετακινηθούν μία ώρα πίσω. «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ.» σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ψηφοφορία

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας το τέλος των αλλαγών στην ώρα μέχρι το 2021, οπότε και η κάθε χώρα καλείται να επιλέξει εάν οι δείκτες των ρολογιών θα παραμείνουν στη θερινή ή τη χειμερινή. Το «πράσινο φως» δίνεται οριστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ωστόσο, η συζήτηση για το θέμα έχει «παγώσει».

Στην ψηφοφορία για την κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Γερμανία και να ζητούν τη διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο. Η συμμετοχή των Ελλήνων ήταν μικρή, σε ποσοστό μόλις 0,3% ενώ το 56% ψήφισε πως επιθυμεί να συνεχιστεί η αλλαγή ώρας και το 44% να καταργηθεί.

Γιατί θεσπίστηκε η αλλαγή ώρας;

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για να εξοικονομήσει ενέργεια στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο και μονιμοποιήθηκε στην ΕΕ το 1996. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο. Τη δεκαετία του '70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ ΡΟΛΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ