Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στο διάστημα που εξελίσσεται η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι της Εφης Κακαράντζουλα εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου το πρωινό της 20ης Μαΐου του 2020 στην Καλλιθέα, έχει ήδη σκιαγραφηθεί ένα πρώτο προφίλ της δράστιδος: Και αυτό που προκύπτει δεν προκαλεί μόνο αποτροπιασμό για την όλη στάση της, αλλά συνεχίζει να σπέρνει ακόμη και τώρα τον τρόμο και τον πανικό στο θύμα της. Η 36χρονη Ιωάννα δεν το κρύβει άλλωστε ότι ακόμα φοβάται για τη ζωή της και όπου βρεθεί και όπου σταθεί «αισθάνεται» ανασφαλής, «βλέποντας» γύρω της τη φιγούρα της Κακαράντζουλα. Τόσο από τις καταθέσεις της στο δικαστήριο, όσο και από δηλώσεις και συνεντεύξεις που έχει κάνει το μήνυμα που περνάει είναι πάντα το ίδιο: «Φοβάμαι για τη ζωή μου»! Και κάπου εδώ αναρωτιέται κανείς εάν η υπόθεση θυμίζει σενάριο θρίλερ, όπου ο μανιακός εγκληματίας, επιμένει μέχρι να εξοντώσει το θύμα του και να ικανοποιήσει τις εμμονές του.    

Διαβάστε ακόμη: Κακαράντζουλα: «Ηθελα να πονέσει η Ιωάννα, όπως πόνεσε και εμένα η ψυχή μου»

Ακόμα και μετά τη προφυλάκιση της Κακαράντζουλα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου έκανε σαφές, ότι δεν αισθάνεται ασφαλής, όταν βγαίνοντας από το δικαστήριο στις 30 Σεπτεμβρίου, περιέγραψε μια εγκληματία που στο πίσω μέρος του μυαλού της έχει το πώς θα φτάσει στον στόχο της: «Καλό θα ήταν να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη μου και του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης. Άλλωστε έχουμε δει και άλλους θύτες στυγνών εγκλημάτων να προσπαθούν να διαχειριστούν τη κοινή γνώμη. Είναι προφανές ότι ακόμη και σήμερα παίζει θέατρο, δεν υπάρχει ίχνος μεταμέλειας. Δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και πραγματικά πιστεύω πως και 5 και 10 χρόνια να μείνει στη φυλακή, όταν θα βγει ο σκοπός της θα είναι να με αποτελειώσει. Όλη η συμπεριφορά της οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα». 

Ο πρώτος τρόμος στο νοσοκομείο 

Το θύμα στις καταθέσεις του, περιέγραψε το αίσθημα του φόβου που την κυρίευε ακόμα και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών νοσηλείας της στο νοσοκομείο: «Είχα μάθει να αναγνωρίζω με την ακοή το βηματισμό της μητέρας μου και κάθε φορά που έμπαινε κάποιος άλλος στο δωμάτιο αναστατωνόμουν και φώναζα ποιος είναι γιατί φοβόμουν μην μπει κάποιος στο δωμάτιο να μου κάνει κακό. Θέλω να πω ότι από εκείνη την ημέρα το μεγαλύτερο συναίσθημα που νιώθω είναι φόβος. Φόβος γιατί δεν γνωρίζω το λόγο της επίθεσης, αλλά και γιατί δε γνωρίζω ποιοι άλλοι είχαν συμμετάσχει σε αυτή τη επίθεση εναντίον μου». 

Στο δικαστήριο η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε και για το περιστατικό, όπου η κατηγορούμενη σε επικοινωνία που είχε με την ξαδέλφη της, έβγαλε μια απίστευτη εκδικητικότητα, σχολιάζοντας το μέλλον του θύματος: «Η κατηγορούμενη μιλώντας με την ξαδέλφη μου, έκανε ένα σχόλιο πολύ προσβλητικό. Είπε ''οκ, αν δε μπορεί να δουλέψει θα πάρει την αποζημίωση, θα αγοράσει ένα σπίτι και θα ζήσει. Δεν έγινε και κάτι''. Αυτό το περιστατικό σε συνδυασμό με τις αναζητήσεις που με ενημέρωσαν πως είχε κάνει μετά την επίθεση και σε συνδυασμό με άλλα τουλάχιστον δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στο νοσοκομείο -η μητέρα μου μου είπε ότι κάποιοι ήλθαν στο νοσοκομείο να με δουν αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος- όλα αυτά με έκαναν να πιστέψω ότι ήθελε πραγματικά να με σκοτώσει και δε σταμάτησε ούτε και μετά. Όλα αυτά, αν τα συνδυάσει κανείς και σύμφωνα με το συμπέρασμα των αστυνομικών, ήταν ότι ήθελε με σκοτώσει.

Εμαθα εκ τω υστέρων ότι έγιναν άλλες τρεις απόπειρες. Άλλες δυο έξω από το σπίτι μου, την είδαν οι γείτονες να καβαλάει κάτι ύποπτο πάνω της. Σύμφωνα με τα στοιχεία είχε γίνει μια ακόμη απόπειρα τη προηγούμενη ημέρα, η οποία απλά απετράπη διότι δε με πρόλαβε. Δε κατάφερε να με σκοτώσει. (...) Με τρομάζει το γεγονός ότι είχε αναστατωθεί όλος κόσμος για το ποιος το έκανε, και η κατηγορούμενη έβγαινε διασκέδαζε και χόρευε πάνω στα τραπέζια. Αντί να πει «τι πήγα και έκανα, ενθαρρύνεται ακόμη περισσότερο και αρχίζει και αναζητά τρόπους και όπλα. Βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν πτοείται, που γίνεται ακόμη χειρότερος. Αυτό είναι που με φοβίζει. Σίγουρα ξέρω ότι δεν έχει μετανιώσει».

Αυτά βλέπει ο ψυχίατρος της Ιωάννας

Ο καθηγητής, Κωνσταντίνος Κοντοάγγελος, ο οποίος παρακολουθεί την μετα - τραυματική εμπειρία της άτυχης κοπέλας, αποκάλυψε πως η Ιωάννα παίρνει αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά και εξηγεί πως φοβάται για το αύριο, όταν η δράστιδα θα βρεθεί εκτός φυλακής: «Οταν συνάντησα την Ιωάννα είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο. Ενιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Εχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Οσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση τροχαίο κ.λπ. βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλός της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Κυρίως διαχειρίζομαι τον φόβο της Ιωάννας για μετά την αποφυλάκιση της κατηγορούμενης. Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω».

«Δεν θεραπεύεται η Κακαράντζουλα»

Μεγάλη σημασία έχει και η αναφορά του ψυχιάτρου Δημήτρη Σούρας, ο οποίος μιλώντας στο Mega, στάθηκε στην στάση της κατηγορούμενης, στο δικαστήριο ως μια «εν δυνάμει δολοφόνο», μια «ηρωίδα του κακού», η οποία ευχαριστιέται την πράξη της: «Μη σας κάνει εντύπωση τίποτα από όλα αυτά. Υπάρχει μια διαταραχή στην προσωπικότητα της δράστιδος που λέγεται αντικοινωνική διαταραχή. Δεν θεραπεύεται. Είναι διαταραχή με βίαιο χαρακτήρα, καθόλου συναίσθημα, ενοχής ή τύψεις. Είδα στην κατηγορουμένη αυτό που περίμενα. Μια ηρωΐδα του κακού, μια εν δυνάμει δολοφόνο, έναν άνθρωπο που κάποια στιγμή θα έφτανε στο κακό και έφτασε» σχολίασε ο ειδικός, σχετικά με την στάση της δράστιδος κατά τη διάρκεια της δίκης. «Βλέπει την Ιωάννα και ευχαριστιέται. Είναι ευχαριστημένη για αυτό που έχει κάνει. Γιατί είναι δημιουργημένη να κάνει το κακό και να το ευχαριστιέται, και δεν έχει καμία ενοχή. Ο φόβος της Ιωάννας είναι λογικός. Είναι ήδη με 90% αναπηρία. Φοβάται και για την ίδια της τη ζωή από τη στάση της κατηγορουμένης. Η κατηγορουμένη δεν σταμάτησε και δεν θα σταματήσει...» πρόσθεσε ο ψυχίατρος.

Μάλιστα, ο κ. Σούρας, τόνισε πως ο φόβος της Ιωάννας ότι θα προσπαθήσει η κατηγορούμενη να την αποτελειώσει, όταν αποφυλακιστεί, είναι απόλυτα δικαιολογημένος: «Ο δολοφόνος της διπλανής πόρτας, θα σκοτώσει, θα κάνει το κακό, οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή του». Ενα από τα φιλικά πρόσωπα που γνώριζαν για την εμμονή της Κακαράντζουλα είναι ένας 36χρονος, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή μαζί της πριν από την επίθεση με το βιτριόλι. Ο ίδιος έθεσε εαυτόν στην διάθεση των Αρχών για να συνεισφέρει, όπως μπορεί στην υπόθεση, ενώ ο δικηγόρος του, Αλέξανδρος Κούκιος, δήλωσε σχετικά: «Ο πελάτης μου φοβήθηκε για τη ζωή του από τη στάση της δράστιδος. Τρόμαξε και πανικοβλήθηκε, όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να έχει εμπλακεί, αλλά και όπως μου εκμυστηρεύτηκε ότι φοβήθηκε και για την ζωή του». 

Τα απειλητικά e-mail για βιτριόλι στον δικηγόρο του θύματος 

Τον φόβο της Παλιοσπύρου ότι παρά το γεγονός πως η Κακαράντζουλα βρίσκεται προφυλακισμένη και αντιμετωπίζει βαρύτατες καταδικαστικές ποινές, δεν μπορεί να μην συνδέεται και με τα τρία απειλητικά e-mail που δέχτηκε ο συνήγορός της, Απόστολος Λύτρας! Μάλιστα, ο ίδιος απευθύνθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λέγοντας «τα απειλητικά μηνύματα σταμάτησαν ως εκ θαύματος, μόλις συνελήφθη η κατηγορούμενη της επίθεσης με βιτριόλι. Στα μηνύματα οι άγνωστοι αφενός έβριζαν την Ιωάννα και αφετέρου ζητούσαν να σταματήσω να την εκπροσωπώ γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα μου ρίξουν κι εμένα βιτριόλι».

Συμπλήρωσε δε, πως η δράστης, μετά την επίθεση, έκανε αναζητήσεις για δηλητήρια και ενέσεις με αέρα, για τρόπους δηλαδή δολοφονίας, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η κατηγορούμενη έχει εμμονή με την Ιωάννα και για το λόγο αυτό η πελάτης του φοβάται για τη ζωή της, ακόμα και όταν η κατηγορούμενη αποφυλακιστεί.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου σε συνέντευξή της στον Alpha για την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, δεν έκρυψε πως φοβάται και την πιθανότητα να υπάρχει συνεργός που να κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος: «Με έχουν ενημερώσει οι δικηγόροι μου ότι εξετάζουν ενδεχόμενο να υπάρχει συνεργός. Φυσικά και με τρομάζει η σκέψη ότι μπορεί να υπάρχει και να κυκλοφορεί ελεύθερος ακόμα. Κάθε φορά που ακούω για μια υπόθεση παρόμοια, για επίθεση με οξύ ή βιτριόλι, ξαναζώ όλο τον πόνο από την αρχή. Είναι σοκαριστικό για μένα ότι θα πονάω και σε 5-10 χρόνια η κατηγορούμενη θα είναι ελεύθερη. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι ότι δεν ξέρω αν τελικά θα έχει κατανοήσει το κακό που έχει προκαλέσει και αν θα έχει μετανιώσει για όλο αυτό. Η συμπεριφορά της και η παθητική στάση που κρατά αυτό το διάστημα αυτό μου δίνει να καταλάβω».

Η ασφάλεια της οικογένειας

Οι γονείς της Ιωάννας και κυρίως η μητέρα της και ο αδελφός της βρίσκονται πάντα δίπλα της και προσπαθούν να της προσφέρουν το αίσθημα της ασφάλειας. Γνωρίζοντας το πόσο δύσκολο είναι ο άνθρωπός του να πάψει να φοβάται, το μόνο που μπορούν να κάνουν και πάντα με τις προτροπές του ψυχολόγου, είναι να δημιουργούν ένα νοητό τείχος προστασίας. Ωστόσο, ακόμα και οι ίδιοι δεν άντεξαν στις ακροματικές διαδικασίες, ξεσπώντας κατά της κατηγορούμενης: «Φίδι, σκύλα, μας διέλυσες, ούτε μια συγγνώμη δεν ζήτησες».

Η πρώτη... συγγνώμη

Και φτάνοντας στο σήμερα, ήταν η πρώτη φορά που η 35χρονη δράστιδα ξεστόμισε την λέξη «συγγνώμη» στη συνέχεια της απολογίας της: «Ολες οι γυναίκες θεωρούν αντίζηλο κάποια άλλη γυναίκα. Με περιέπαιζαν και η Ιωάννα και ο Νώντας. Το ξέρω ότι δεν ήταν λόγος να κάνω αυτή την αχαρακτήριστη πράξη. Εκ των υστέρων βέβαια αυτό. Θέλω να διαβεβαιώσω την Ιωάννα ότι δεν έχει να φοβάται τίποτα. Δεν πρόκειται να ξανακάνω την ίδια πράξη. Θέλω να ζητήσω ειλικρινή συγγνώμη από όλους, δεν πρόκειται να της ξανακάνω κακό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA