ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/10/2021 23:14

Ηράκλειο: Η πρώτη αφαίρεση ζώου συντροφιάς από την Αστυνομία είναι γεγονός

Αστυνομικοί αφαίρεσαν κουτάβι από την ιδιοκτήτριά του μετά από καταγγελίες κατοίκων – Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς μετά τη ψήφιση του νέου νόμου

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ηράκλειο: Η πρώτη αφαίρεση ζώου συντροφιάς από την Αστυνομία είναι γεγονός
(Πηγή: pixabay.com)
Ανάγνωση:

Στην πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, προχώρησε η Αστυνομία στο Ηράκλειο με απευθείας αφαίρεση ζώου από τον ιδιοκτήτη του. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το zophoros.gr, κάτοικοι σε περιοχή του Ηρακλείου, κατήγγειλαν μία γυναίκα η οποία χτυπούσε με σκουπόξυλο ένα κουτάβι. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο διαπίστωσαν ότι η φερόμενη ως δράστιδα χρειάζεται ψυχιατρική παρακολούθηση. Το κουτάβι (φωτογραφία) αφού αφαιρέθηκε άμεσα από τους αστυνομικούς, όπως ορίζει πλέον το άρθρο 33 του νέου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, παραδόθηκε στη Ζωφόρο Κρήτης για περίθαλψη και φιλοξενία. Έτσι σώθηκε άμεσα χωρίς αναμονές και αβέβαιες προσμονές για τη διάσωση του.

(Πηγή: zophoros.gr)

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Πλέον, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλος ή γάτα) είναι υποχρεωμένοι, εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου τους, να το στειρώσουν αποκλειστικά σε κτηνίατρο, εφόσον το κατοικίδιο είναι άνω του ενός έτους. Ενναλακτικά, μπορούν να παρακάμψουν αυτή τη διαδικασία, πληρώνοντας 150 ευρώ για κάθε ζώο, έναντι παραβόλου, προκειμένου να αποσταλεί δείγμα γενετικού υλικού (DNA) του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων που προβλέπεται να συσταθεί στην Ακαδημία Αθηνών. Από τα εργαστηριακά ευρήματα θα μπορεί να εντοπίζεται ο γεννήτορα του κατοικίδιου και εν συνεχεία ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος στην περίπτωση που εγκαταλείψει το κατοικίδιο, θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι απαλλάσσονται από την καταβολή παραβόλου για την καταχώριση του DNA των ποιμενικών σκύλων τους, καθώς και από τα έξοδα για τη σήμανση και τη στείρωση αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΖΩΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ