Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε χθες για τα μικρά παιδιά η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έστειλε μήνυμα στους γονείς να είναι προσεκτικοί και να να ακολουθούν στο έπακρο τις οδηγίες των ειδικών προκειμένου να προστατέψουν και εκείνα αλλά και τους εαυτού τους από τον κορονοϊό

«Θα αναφερθώ σε μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID, ενώ πρέπει να γίνει εμβολιασμός ευάλωτων και ενηλίκων κατά της γρίπης», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ανέφερε επίσης ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson βρίσκεται σε αναμονή για την αξιολόγηση από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. «Η θετική γνωμοδότηση συστήνει δεύτερη δόση με την πάροδο δύο μηνών στους άνω των 18 ετών. Με τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 90%», όπως είπε.

Συναγερμός από το θάνατο 5 νέων σε 3 μέρες

Οι επιστήμονες με κάθε τρόπο επισημαίνουν πως οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό, καθώς από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 115 πολίτες ηλικίας 18 έως 35 ετών πέθαναν. Παράλληλα, 5 νέοι άνθρωποι πέθαναν από κορονοϊό μέσα σε στις τελευταίες τρεις ημέρες την ώρα που το εμβολιαστικό πρόγραμμα, έχει πάρει την... κατηφόρα, με μόνο 5.500 εμβολιασμούς την ημέρα μέσα στον Οκτώβριο έναντι 13.000 τις αντίστοιχες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Ένας 32χρονος με καταγωγή από την Καρδίτσα πέθανε μετά από μάχη με τον ιό, βυθίζοντας στη θλίψη τους οικείους του. Από κορονοϊό νοσεί και ο πατέρας του 32χρονου. Ολόκληρη η πόλη των Καλαβρύτων θρηνεί μετά τον πρόωρο θάνατο ενός 30χρονου πυροσβέστη ο οποίος έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό ενώ δεν είχε κάνει το εμβόλιο. Μια 34χρονη γυναίκα έχασε επίσης τη ζωή της στα Τρίκαλα, η οποία νοσούσε από κορονοϊό εδώ και λίγες ημέρες και βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις της στο σπίτι της, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εμβολιασμός: Μία δόση μετά την νόσηση

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει. «Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση, σημείωσε χαρακτηριστικά η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. «Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,34 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, ανέφερε: «Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς. Το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεπερνώντας το 60%. Με τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες και άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA