Μενού
  • Α-
  • Α+

Εύλογη είναι η ανησυχία των πολιτών για τους ισχυρούς σεισμούς που δονούν ανά πολύ τακτά χρονικά διαστήματα την ελληνική επικράτεια τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, οι σεισμολόγοι με αφορμή τα 6,1 Ρίχτερ του πρωινού της Τρίτης (19/10) στα ανοιχτά της Καρπάθου, είναι καθησυχαστικοί. Αφενός, γιατί το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν εκτός ελληνικού τόξου, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος ενεργοποίησης όμορων ρηγμάτων στην ελληνική επικράτεια.

Μιλώντας σχετικά λίγα λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας επεσήμανε ότι ο σεισμός επιβεβαιώνει την διέγερση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή αν και όπως είπε δεν σημειώθηκε στο ελληνικό τόξο αλλά νοτίως αυτού. «Γεωδυναμικά είναι νότια του ελληνικού τόξου» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το αν σχετίζεται με τους πρόσφατους σεισμούς σε Αρκαλοχώρι και Ζάκρο απάντησε αρνητικά, ωστόσο, σημείωσε πως είναι ένα «δείγμα γενικότερης διέγερσης που θέλει παρακολούθηση». Το μεγάλο βάθος του σεισμού σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή απομακρύνει τον κίνδυνο τσουνάμι ενώ επίσης λόγω βάθους δεν αναμένονται σημαντικοί μετασεισμοί. Τέλος, ο κ. Λέκκας εκτίμησε πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια μεγάλη περιοχή όμως εκτίμησε πως δεν μπορεί να προκλήθηκαν ζημιές καθώς το επίκεντρο ήταν στη θαλάσσια περιοχή. Σύμφωνα με τον Ακη Τσελέντη ο σεισμός που έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Ρόδο και Κρήτη, δεν ανησυχεί καθώς είναι «νότια του ελληνικού τόξου στην Αφρικανική πλάκα και όχι στην ελληνική».

«Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους – είναι στα 66χλμ- μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ποσότητα ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη. Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται. Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ

Νωρίτερα, μια ακόμα πανίσχυρη σεισμική δόνηση κατέγραψε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 8:32 στη θαλάσσια περιοχή 160 χιλιόμετρα ανατολικά της Καρπάθου. Ο σεισμός σύμφωνα με την αυτόματη λύση ήταν μεγέθους 6,1 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 66,3 χιλιόμετρα κι έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, αλλά και στην Κρήτη. Και η αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού έδωσε τον σεισμό στο ίδιο μέγεθος, δηλαδή 6,1 Ρίχτερ, ωστόσο, εντόπισε το επίκεντρο της δόνησης στα 127 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και σε εστιακό βάθος 58,5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Ευρομεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,9 Ρίχτερ και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 60 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του απέχει 298 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και 139 χιλιόμετρα από την Κάρπαθο. O σεισμός έγινε αισθητός σε Κρήτη, Ρόδο, Τουρκία, Αίγυπτο, Λίβανο και Κύπρο.

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA